Kaikille koiraharrastajille rotuun tai karvanlaatuun katsomatta

Nämä yhdeksän rotua eivät ole paras valinta ensimmäiseksi koiraksi

Koirarotuun on helppo ihastua tavattuaan yhden ystävällisen yksilön, ainakin jos aiempaa kokemusta koiran omistamisesta ei ole. Koirasivusto Barkpost kokosi yhdessä koirankouluttaja Molly Sumnerin kanssa listan roduista, jotka eivät välttämättä sovellu kokemattoman koiranomistajan käsiin.

Dalmatiankoira

A photo posted by Ann (@7anns) on

Dalmatialaiset ovat kauniita ja ihania koiria, ja Disneyn elokuvien myötä varmasti erityisesti monien lasten unelmalemmikkejä. Dalmatiankoirat ovat kuitenkin todella energisiä, eli ne vaativat ympärilleen paljon tilaa juosta ja leikkiä. Pieni kerrostaloasunto ei siis välttämättä ole dalmatialaiselle paras vaihtoehto. Lisäksi rodulla on taipumusta hyppimiseen – eikä kyseessä ole mikään pikkuinen pomppija, sillä dalmatialaiset painavat keskimäärin noin 30 kiloa. Vaikka dalmikset ovat halutessaan nopeita oppimaan, niillä on vahva oma tahto, ja ne vaativat tiukan ja päättäväisen omistajan. Dalmatialaiset ovat seurallisia koiria, jotka ovat onnellisimmillaan päästessään viettämään aikaa ja puuhailemaan omistajansa kanssa.

Australiankarjakoira

A photo posted by Heelergram™ (@heelergram) on

A photo posted by Indigo (@indigotheheeler) on

Australiankarjakoirat on jalostettu alun perin risteyttämällä lyhytkarvaisia collieita dingojen kanssa. Koska villikoiran osuus rodussa on vahva, eroavat australiankarjakoirat perinteisistä sohvanvaltaajista: niillä on voimakas saalistusvietti ja ne vaativat reilusti liikuntaa sekä paljon tilaa. Karjakoirat ovat hyvin itsenäisiä koiria, jotka vaativat omistajaltaan johdonmukaisuutta. Jos omistaja ei tiedä mitä on tekemässä, australiankarjakoira kyllä huomaa sen. Rotu tulee usein hyvin toimeen lasten kanssa, joten australiankarjakoirat ovat oivia perhekoiria – kunhan vain omistaja tarjoaa turrelle riittävästi aivojumppaa ja tekemistä.

Kuvasz


Kuvasz on unkarilainen laumanvartijarotu, joka on Suomessa vielä kohtalaisen harvinainen. Rotu on kaunis ja pörröinen, mutta erittäin itsepäinen. Kuvaszit on jalostettu vahtimaan ja tekemään töitä ja ne ovat erittäin älykkäitä. Rodusta haaveilevan on oltava valmis käyttämään paljon aikaa koiransa koulutukseen – sekä irtoavan karvan siivoukseen. Kuvaszit ovat omaa perhettään kohtaan lempeitä ja rakastavia, mutta vieraisiin ne saattavat suhtautua epäluuloisesti. Pennun sosiaalistaminen on siis ensiarvoisen tärkeää. Rotu on myös erittäin herkkä haukkumaan. Kuvaszin koko tuo oman haasteensa koiran omistamiseen, sillä rodun säkäkorkeus on keskimäärin noin 7o senttimetriä. Johdonmukaisuus on kuvaszin omistajalle vaatimus!

Rhodesiankoira

A photo posted by @annymcmanny on


Jos rakastat pitkiä lenkkejä eivätkä takapihallesi kaivetut kuopat haittaa, rhodesiankoira saattaa olla juuri oikea rotu sinulle.  Toisaalta, tuskin kukaan ilahtuu huomatessaan takapihansa olevan täynnä kuoppia? Rhodesiankoirat vaativat kunnon sosiaalistamisen pennusta pitäen, jotta rodun reviiritietoisuus ei muodostu ongelmaksi aikuisena.

Cockerspanieli

A photo posted by chiffonmama (@chiffonmama) on

A photo posted by Becki (@bunnysnooze) on


Cockerspanielit ovat pieniä, pehmeitä ja syötävän söpöjä! Ne rakastavat omistajaansa yli kaiken, ehkä jopa liikaa. Liiallinen kiintyminen ihmiseen saattaa aiheuttaa cockerille ahdistusta tai esimerkiksi sisäsiisteysongelmia. Cockerspanielit ovat todella herkkiä ja ne reagoivat helposti kokiessaan tilanteen uhkaavaksi: ne saattavat esimerkiksi näykätä tai purra pienestäkin syystä. Cockerspanieli ei välttämättä ole unelmarotu eläinlääkärin tai trimmaajan vastaanotolla.

Weimarinseisoja

A photo posted by Roger Chaplo (@rogerchaplo) on

A photo posted by @xyzchloe on


Weimarinseisojat ovat erittäin aktiivisia ja tarvitsevat runsaasti aikaa peuhata. Jos sinulla ei riitä aikaa koirasi kanssa ulkoilemiseen ja treenaamiseen, saattaa weimarinseisojastasi kuoriutua varsinainen yhden eläimen remonttitiimi – jos tiedät mitä tarkoitan. Weimarinseisojat ovat usein innokkaita hyppimään ja niillä saattaa olla taipumusta karkailuun. Lisäksi rodulla on taipumusta eroahdistukseen. Rodun vaikuttava haukku paitsi karkottaa murtovarkaat, saattaa aiheuttaa säröjä naapurisopuun.

Labradorinnoutaja


Labradorinnoutajat osaavat olla todella tottelevaisia. Kouluttaja Molly Sumnerin mukaan erityisesti ruskeat labradorit saattavat kuitenkin olla jopa ”ylirakastavia”. Ne voivat tehdä mitä tahansa antaakseen suukon omistajalleen, esimerkiksi hyppiä. Vaikka rotu tulee yleensä erittäin hyvin toimeen lasten kanssa, suuri ja yli-innokas labradori ei välttämättä ole sopivin valinta perheeseen, jossa on aivan pieniä lapsia. Labradorinnoutajilla on myös taipumusta tuhota paikkoja ja ne innostuvat helposti liikaa, jolloin omistajan käskyt kaikuvat kuuroille korville.

Lyhytkarvainen saksanseisoja

A photo posted by Kathryn (@kathrynruiz) on

A photo posted by Daniel Smith (@dan1elmyles) on


Saksanseisojan omistajan pahin virhe on päästää koira tylsistymään. Jos seisojalla on tylsää, omistajan kannattaa piilottaa kaikki mahdollinen, jonka koira voi tylsyyksissään tuhota. Todella energinen rotu rakastaa metsästämistä, eikä pelkkä päivittäinen kävelytys riitä pitämään saksanseisojia tyytyväisinä ja rauhallisina. Metsästysviettinsä vuoksi rodulla saattaa olla toisinaan vaikeuksia keskittyä, joten omistajan täytyy varata aikaa ja omistautua pitääkseen koiransa hallinnassa. Oikein pidettynä saksanseisojat ovat todella rakastavia ja ihanaluonteisia.

Pesukarhukoira

A photo posted by g_rat (@g_rat) on

A photo posted by Dalton (@daltoneric77) on


Pesukarhukoira ovat Suomessa erittäin harvinainen metsästyskoirarotu. Pääosin pesukarhukoirat ovat ihmisrakkaita ja viihtyvät kaksijalkaisten seurassa. Rotu on kuitenkin todella herkkä haukkumaan ja ulvomaan eikä siitä syystä todennäköisesti sovellu esimerkiksi kerrostaloon. Lisäksi pesukarhukoirat ovat todella energisiä ja viisaita, eli liian vähäinen aktivointi saa ne keksimään omaa tekemistä, joka ei todennäköisesti ole omistajien mieleen.

Koirankouluttaja Sumner muistuttaa Barkpostin jutussa, että vaikka osa roduista on haastavampia kuin toiset, oikealla koulutuksella ja positiivisella vahvistamisella mikä tahansa turre on koulutettavissa kunnon koirakansalaiseksi. (Toisaalta Kuonon toimitus haluaa painottaa, että minkärotuisesta koirasta tahansa saa aktiviteettien puutteella, kouluttamattomuudella ja sosiaalistamattomuudella karvaisen paholaisen, ja että jokainen koira on loppupeleissä rodusta riippumatta yksilö!)

Otsikkokuvassa cockerspanielin ja labradorinnoutajien aikaansaannoksia. Kiitos kuvista Sari Jokinen, Elli Lahtinen ja Tessa Häkkilä!

Tilaa Kuonon Uutiskirje

Kuonon postituslistalla kuulet ensimmäisenä, mitä Kuonossa tapahtuu.
Uutiskirjeessä järjestetään myös omia kilpailuja ja muuta mielenkiintoista.