Kaikille koiraharrastajille rotuun tai karvanlaatuun katsomatta

Vaikuttava video muistuttaa: älä jätä koiraa kuumaan autoon!

Vaikka helteet eivät ole vielä tänä kesänä suomalaisia hellineet, on syytä muistuttaa jokakesäisestä koiranomistajan velvollisuudesta: koiran paikka ei lämpimällä säällä ole autossa.

Kuumalla säällä auton sisälämpötila voi nousta yllättävän nopeasti tappavan korkealle. Ruotsin kennelliiton tutkimuksen mukaan auton sisälämpötila saattaa nousta aurinkoisena päivänä parinkymmenen asteen ulkolämpötilassa 50 asteeseen vain tunnissa. Lämpimimpinä hellepäivinä auton lämpötila voi kohota jopa 80 asteeseen. Ikkunoiden jättäminen raolleen ei estä lämmön nousua, vaan voi erittäin kuumalla säällä nostaa auton lämpötilaa entisestään.

Koira voi saada lämpöhalvauksen, jos sen ruumiinlämpö nousee yli 41 asteeseen. Lämpöhalvaus on syytä ottaa aina vakavasti, sillä se voi pahimmillaan johtaa koiran kuolemaan. Voimakkaimmin lämpö vaikuttaa lyhytkuonoisiin koiriin, sydän- ja keuhkosairauksista kärsiviin yksilöihin sekä pentuihin ja iäkkäisiin koiriin.

Lämpöhalvauksen oireita ovat muun muassa nopea ja äänekäs hengitys, korkea syke ja levottomuus. Jos koira ei enää läähätä ja ole levoton, vaan makaa apaattisena, tilanne on jo erittäin vakava. Lämpöhalvaus voi johtaa shokkiin, jolloin koira menettää tajuntansa. Iso-Britannialaisen Dogs Trust -järjestön mukaan autoon jätetyn koiran ruumiinlämpö voi kohota esimerkiksi 26-asteisena aurinkoisena päivänä tappavan korkeaksi jo kymmenessä minuutissa.

Koiran jättäminen kuumaan autoon on eläinsuojelurikos. Jos ohikulkija huomaa koiran kuumassa autossa, on apua haettava nopeasti. Esimerkiksi kaupan parkkipaikalle jätetyn auton omistajan voi yrittää tavoittaa pyytämällä kaupan infopisteen työntekijää kuuluttamaan auton rekisterinumeron. Ellei omistajaa löydy helposti, on syytä ottaa yhteyttä poliisiin, joka voi tarvittaessa murtautua autoon. Hätätapauksessa myös ohikulkijalla on oikeus pelastaa autoon jätetty eläin rikkomalla auton ikkuna.

Katso vaikuttavalta videolta, miten nopeasti kuumassa autossa oleilu voi vaikuttaa koiraan.

** Hot Cars Kill Dogs **It only takes a few minutes for a dog to suffer the effects of being left in a car. Even if that car has its windows left open or has been left in the shade it is still not safe!Under 20 minutes in a hot car can prove fatal to a dog should its body temperature exceed 41°C. On a 22°c day it can reach 47°c in the car in an hour! At 26°c outside it can reach 37°c in just 10 mins!Dogs overheat quickly which means they could be at serious risk in only a short time. Please share our video – to help spread the message. www.dogstrust.org.uk/whats-happening/issues-campaigns/hot-cars-kill-dogs/

Posted by Dogs Trust on Friday, June 12, 2015

Liity Kuonon
Koiraperheeseen 🐶

Saa sähköpostiisi kuukausittain yhteenveto parhaista koiranhoitoon liittyvistä artikkeleista, liity mukaan arvontoihin ja saa alennuksia koiratuotteista!

Scroll to Top