Kaikille koiraharrastajille rotuun tai karvanlaatuun katsomatta

Viihde

Opeta koiralle temppuja

Opeta koiralle temppuja, koska se on erinomaista aktivointia ja antaa koiralle sen tarvitsemaa aivotyötä. Se on myös hauskaa ja onnistuu ihan jokaiselta koiranomistajalta. Lisäksi kun omistaja kouluttaa koiralleen jotakin temppua, hän oppii samalla itse kaikkia niitä kouluttamisen taitoja, joita tarvitaan myös silloin, kun koiralle koulutetaan vaikkapa hihnakäytöstä. Lisäksi kaikki yhteinen tekeminen vahvistaa tietenkin omistajan ja koiran suhdetta, mikä taas tekee koirasta tottelevaisemman. Koiran kanssa puuhailu opettaa omasta koirasta tärkeitä asioita, sillä kouluttaessa väistämättä havainnoi omaa koiraansa ja huomaa mistä se pitää, miten se ilmaisee itseään ja mitä sille ylipäänsä kuuluu. Kun tuntee oman koiransa, on sen kanssa jokapäiväinen arkikin helpompaa. Temppujen kouluttaminen on siis hyvin monella tapaa hyödyllistä.

Mikäli temppujen kouluttaminen ei ihan heti lähde sujumaan täydellisesti ei missään nimessä pidä lannistua, vaan ottaa vaikka pieni tauko ja yrittää kohta uudelleen. Pitää myös muistaa kouluttamisen tärkein ja ehkä myös vaikein sääntö: Hitaasti hyvä tulee! Kouluttamisen muihin periaatteisiin voi ennen aloittamista perehtyä artikkelissa “Koiran koulutus: kattava tietopaketti”. Temppuja voi myös opetella opettamaan monipuolisella ja kannustavalla Kuonon verkkokurssilla ”Koiran temppu- ja aktivointikurssi” . Verkkokurssia voi käydä rauhassa omaan tahtiin ja se sopii ihan jokaiselle koirakolle. Temppujen kouluttamiseen tarvitaan tärkeimpinä varusteina iloinen mieli ja tietysti koiralle runsaasti super herkullisia nameja.

Kouluttamisen perusasiat lyhyesti, jotta temppujen kouluttaminen onnistuisi

On muistettava, että koira tarvitsee lukuisia onnistuneita toistoja useissa erilaisissa paikoissa ja häiriöissä ennen kuin voi odottaa sen osaavan. Jos koira ei osaa jotakin taitoa rauhallisessa olohuoneessa se ei millään voi vielä osata asiaa vaikkapa lähikaupan edessä, jossa on vilkkaampaa ja enemmän häiriöitä. Kaikki harjoittelu aloitetaan siis aina rauhallisessa häiriöttömässä ympäristössä ja siirrytään hitaasti vaikeampiin paikkoihin.

Palkka on kaiken kouluttamisen perusta ja sen on oltava aina sellaista, että koira todella tavoittelee sitä. Eli mitä vaikeampi tilanne sen parempi palkan pitää olla. Palkka motivoi ja saa koiran keskittymään asiaan. Ilman palkkaa kouluttaminen on paljon haastavampaa, ellei jopa mahdotonta. Palkkaa pitää myös vaihdella, koska jos koira jatkuvasti saa koulutustilanteissa vaikkapa juustoa, kokee juusto äkkiä inflaation eikä enää motivoi koiraa yrittämään.

Joskus koira on saatava liikkeelle, jotta se voi yrittää tehtävää uudelleen. Jos harjoitellaan istumista, täytyy uutta yritystä varten saada koira pois istuma-asennosta. Koiralle voi tällöin heittää niin sanotun ”harhanamin” koiran viereen, jonka se käy hakemassa. Kannattaa muistaa kuitenkin, että harhanami ei ole palkka, vaan koiralle annetaan aina erikseen palkka kustakin asiasta, jonka se tekee oikein. Jokaiseen tilanteeseen harhanamin käyttö ei sovi, mutta joidenkin taitojen opettamisessa se on melkein välttämätön. Kokeilemalla selviää kyllä helposti, onko harhanamista juuri kyseisessä asiassa apua.

Koiraa kannattaa aina kouluttaa pienissä pätkissä. Yksittäisiä toistoja voi kuitenkin ottaa pitkin päivää ihan tavallisen arjen lomassa. Jos koiran pyytää esimerkiksi aina maahan ennen kuin ulko-ovi aukeaa ja pääsee ulos, sekä ennen kuin saa ruoan saadaan helposti kymmenen arvokasta toistoa joka päivä. Lisäksi kun vielä lisää näihin tilanteisiin pieniä häiriöitä pikkuhiljaa, on jo viikossa taidosta tullut vahva.

Ihmisen tehtävä on aina huolehtia, että kaikilla on koulutustilanteessa mukavaa. Jos kouluttaja on jostain stressaantunut, se tarttuu hetkessä koiraan ja koko iloiseksi tarkoitettu yhdessäolo muuttuukin muuksi. Koiraa koulutetaan vain ilon kautta!

Opeta koira istumaan

Koiran voi opettaa istumaan monella tavalla. Tässä ensimmäinen keino perustuu koiran omaan oivaltamiseen ja toinen houkutteluun. Koiran oivaltaessa itse on oppiminen nopeampaa ja oppimistulos vahvempi. Toisaalta houkuttelun avulla onnistumisia tulee ehkä nopeammin. Jos houkuttelee koiraa namilla, olisi hyvä, että houkuttelu jätetään aika nopeasti pois. Jokainen tietää tilanteen, jossa koira ei osaa, ellei namia ole näkyvissä. Namilla saa liikkeen helposti alkuun, mutta sitten kannattaa usein jatkaa pelkällä kädellä houkutellen.

Istumaan opettaminen antamalla koiran itse oivaltaa tapahtuu seuraavasti. Taskuun tai vaikka kippoon pöydälle varataan herkkuja. Koiraa kutsutaan luo ja palkataan sitä namilla luokse tulosta. Kouluttaessa kannattaa varsinkin alkuvaiheessa palkata koiraa yhdestä asiasta kerrallaan eli aina siitä mitä koiralta pyytää. Tämän jälkeen odotellaan kaikessa rauhassa sanomatta tai tekemättä mitään. Odottaminen ja hiljaa oleminen on ihmiselle hankalaa, mutta se antaa koiralle mahdollisuuden oivaltaa itse mitä sen täytyy tehdä saadakseen palkan. Kun koira lopulta hyvin todennäköisesti istahtaa ennemmin tai myöhemmin, sanotaan samaan aikaan ”istu”, kehutaan ja palkataan koira. Sitten voikin heittää koiralle namin kauemmas, jonka se hakee, jotta se voi saapua uudelleen paikalle yrittämään.

Toinen tapa on pyytää koira luo, palkata tästä ja viedä nami tai pelkkä käsi sen pään yläpuolelle kohti selkää. Käden korkeuden säätäminen voi joko helpottaa tai vaikeuttaa tehtävää. Koska koira katsoo pään yläpuolella olevaa kättä ja seuraa sitä katseella on istahtaminen looginen lopputulos. Kun koira istahtaa sanotaan ”istu” ja palkataan. Tämän jälkeen voikin taas heittää namin kauemmas ja ottaa uuden yrityksen.

Opeta koiralle paikka

Koira pyydetään ensin istumaan ja palkataan siitä antamalla nami koiran suuhun. Sitten heitetään nami koiran viereen, siten että koira joutuu nousemaan ja hakemaan namin. Näin saadaan aikaan uusi yritys, eli koiran voi taas pyytää istumaan. Jo tässä vaiheessa voi ennen namin heittoa sanoa koiralle ”vapaa”. Paikkaa opettaessa on erittäin helppo opettaa koiralle myös tämä käsky, joka on hyvin tarpeellinen arjessa.

On tärkeää, että palkkanami annetaan kuitenkin koko ajan aina suuhun ja vasta, kun on sanottu ”vapaa” heitetään nami maahan. Näin koira ei ala ennakoimaan ja liikkumaan ennen kuin on saanut luvan liikkua. Koira saa siis paikallaan olosta palkan ja vasta sen jälkeen ”vapaa” käskystä palkan. Jos koira jää kuitenkin maahan eikä lähde liikkeelle kuullessaan “vapaa”, sitä voi kannustaa elekielellä ja iloisella äänellä hakemaan namin. Myöhemmin pelkkä ”vapaa” käsky voi toimia paikallaan olemisesta palkkana, eikä namia aina tarvita.

Kun koira on muutaman kerran pyydetty istumaan ja palkattu siitä, voidaan aloittaa varsinainen paikallaanolon harjoittelu. Koira pyydetään istumaan, josta annetaan palkka suuhun ja heti perään sanotaan ”paikka” ja annetaan jälleen palkka suuhun. Jos käy niin, että koira tulee eteen istumaan oma-aloitteisesti kun on hakenut namin kauempaa, voidaan aloittaa ”paikka” harjoitus suoraan ilman että pyydetään istumaan, koska koirahan istui jo.

Harjoitusta vaikeutetaan ensin vain sekunti ja annetaan palkka. Tästä edetään hyvin hitaasti siihen asti, kun koira osaa istua paikallaan viisi sekuntia. Tämän jälkeen lisätään tilanteeseen kouluttajan liike. Koiraa pyydetään olemaan paikallaan ja liikautetaan aivan hieman kättä tai vaikka jalkaa. Jos koira onnistuu, seuraavalla kerralla liikutetaan enemmän. Jos koira ei onnistu, tehtävä oli liian vaikea ja seuraavalla kerralla pitää liikkeen olla pienempi. Liikettä lisätään aina siihen asti hyvin pienin askelin, että koiran ympäri voi vaikka juosta. Tämä on täysin realistinen päämäärä, mutta vain jos eteneminen on tarpeeksi hidasta. Yleisin virhe on lisätä liikettä liikaa ja koira epäonnistuu. Pitää myös muistaa, että paikallaan olo on aivan eri asia koirien leikkiessä ympärillä, kuin omalla pihalla omistajan kanssa kahdestaan. Taito pitää siis yleistää toimimaan monissa paikoissa.

Opeta koiralle maahan

Jos koira osaa seisoa on maahan opettaminen helppoa. Koira pyydetään seisomaan ja palkataan. Sitten viedään käsi, jossa on herkkupala läheltä koiran leukaa ja rintaa kohti vatsaa. Koira aivan varmasti ainakin hieman liikahtaa oikeaan suuntaan, ellei mene jo saman tien maahan. Jos koira ei heti mene maahan, palkataan ensin pienestäkin yrityksestä oikeaan suuntaan ja jatketaan kohti lopullista suoritusta pikkuhiljaa. Vihje ”maahan” liitetään vasta kun koira menee maahan, ei ennen sitä. Taidon voi nimetä vasta, kun koira jo kyseistä toimintoa tarjoaa.

Maahanmeno voidaan myös opettaa istuma-asennosta. Tällöin namikättä vedetään hyvin hitaasti kuonosta kohti maata, aivan koiran eteen. Usein koira asettuu maahan helposti, mutta jos se ei heti hoksaa mennä, niin toimitaan taas pikku askelin kohti lopullista suoritusta. On tärkeää palkata koiraa jokaisesta pienestäkin yrityksestä oikeaan, jotta se jaksaa yrittää.

Opeta koira kierimään

Kierimään opettaminen on helpointa tehdä namilla tai kädellä houkutellen. Aluksi koira pyydetään maahan ja sitten namia pidetään aivan koiran kuonon edessä siten, että koira melkein pääsee sitä koskemaan muttei ihan. Namia aletaan liikuttamaan hitaasti koiran pään taakse siihen suuntaan, jonne haluaa koiran kierähtävän. Oleellista on liikuttaa kättä hitaasti ja jos koira hieman nakertaa herkkua sekin on ihan sallittua. Kättä kannattaa liikuttaa hitaasti ja pitää riittävän matalalla, jolloin koira kierähtää ympäri herkun perässä.

Jos koiraa jännittää selälleen kiepsahtamista, voi sitä tukea toisella kädellä. Lisäksi kannattaa tarkistaa millaisella alustalla harjoittelee. Jos alusta tuntuu epämiellyttävältä, on toiminto tietysti koiralle haastavampi. Mikäli koira ei lähde heti seuraamaan herkkua koko matkaa, pyydetään siltä aluksi pienempi liike. Pelkkä pään liikautus voi aluksi olla riittävä, siitä pikkuhiljaa liikerata kyllä kasvaa ja koira kiepsahtaa ympäri. Kun koira osaa tämän liitetään temppuun vihje ”kieri” ja sitten voidaankin seuraavaksi treenata toiseen suuntaan tai vaikka useamman kerran peräkkäin kierimistä.

Opeta koira seisomaan

Seisomaan voidaan opettaa nappaamalla toiminto. Tämä tarkoittaa sitä, että kun koira seisoo, sanotaan sille esimerkiksi ” seiso” ja palkataan. Koiraa siis tarkkaillaan ja kun se tekee toiminnon, jota halutaan kouluttaa, se nimetään ja palkataan koira. Tätä on tietysti toistettava useasti ennen kuin voi olettaa koiran osaavan seisoa vihjeestä.

Myös houkuttelemalla voidaan opettaa koira seisomaan. Nami viedään koiran kuonon eteen, vedetään koira oikeaan asentoon ja annetaan koiran nakertaa namia, sanoen samalla ”seiso”. Koiran seisoessa ja nakertaessa namia viedään sekunniksi nami pois ja annetaan sitten heti takaisin nakerrettavaksi. Tarkoitus on, ettei koira liikahda tavoittelemaan namia. Tästä hiljalleen namia pidetään pidemmän aikaa ja kauempana pois. Koira oppii pikkuhiljaa seisomaan pyynnöstä rauhassa paikallaan.

Opeta koira puhumaan

Jotta koira haukkuu, sen täytyy olla innostunut ja jopa hieman kiihtynyt. Oleellista onkin ensin innostaa koiraa, jotta haluttua käytöstä saadaan esiin. Tämän voi tehdä helposti leikkimällä. Vetoleikki, johon tietysti valitaan koiran suosikkilelu, usein kiihdyttää koiraa. Jos koira innostuu enemmän painista tai heittoleikeistä niin sitten leikitään niitä. Oleellista on saada koira hieman villiintymään. Osalle koirista tämä on hyvin helppoa ja toisilla kestää pitkään eikä aina ihmisen ajattelema suosikkileikki olekaan koiran mielestä se innostavin. On siis mietittävä mistä juuri koira innostuu ja käytettävä sitä työkaluna. Kun koira muuttuu riehakkaaksi, näytetään lelua sen ulottuvilla ja innostetaan sitä tarvittaessa vielä omalla äänellä ja eleillä. Heti kun koira haukkuu, sanotaan ”puhu” ja palkataan koiraa kehuilla ja namilla tai leikillä.

Jos koira haukkuu jotakin tiettyä asiaa tai käyttää ääntänsä, vaikka kuullessaan ovikellon voidaan tätäkin käyttää hyväksi. Jos koira haukkuu ovikelloa, voi itse soittaa sitä ja sanoa koiralle ”puhu” ja palkata kun koira todennäköisesti sitten haukkuu. Riskinä tietysti on se, että ovikellolle haukkuminen yltyy, joten tätä keinoa kannattaa käyttää harkiten.

Opeta koira antamaan tassu

Tassun antaminen on temppujen klassikko ja ihan hyödyllinenkin taito, kun halutaan koiran tervehtivän ihmistä rauhassa esimerkiksi hyppimisen sijaan. Tassun antaminen on myös lasten tervehtimisessä tehokas tapa rauhoittaa molempia osapuolia.

Tempun voi opettaa siten, että istahtaa koiran eteen ja hyvin kevyesti koskettaa koiran tassua kädellä. Kun koira vähänkään liikauttaa sitä, annetaan koiralle heti palkka. Tästä jatketaan siten, että ihmisen koko ajan hyvin kevyt kosketus pienenee entisestään sitä mukaa kun koiran tassun liike kasvaa. Kun koira liikauttaa selkeämmin tassua voidaan liittää vihje esimerkiksi ”tassu” ja ottaa tassusta hetkeksi kiinni ennen palkkaamista.

Tassun antamisen voi opettaa myös siten, että pitää herkkuja nyrkissä ja koiran tassun edessä. Kun koira jossain vaiheessa kokeilee tassulla kaivaa nameja nyrkistä sanotaan ”tassu”, koira saa namit ja se oppii hiljalleen antamaan tassun käskystä. Tassun liikettä kasvatetaan nostamalla omaa kättä hieman ylemmäs, jolloin koirankin tassun liikerata kasvaa.

Opeta koira noutamaan

Yleensä halutaan, että koira noutaa jotakin lelua, mutta koiran voi aivan samoilla ohjeilla opettaa noutamaan mitä vaan, vaikkapa kaukosäätimen. Aluksi valitaan kuitenkin jokin koiralle selvästi hyvin mieleinen lelu, esimerkiksi frisbee tai pallo. Jos koira ei näistä välitä mutta rakastaa sukkia ovat sukat parempi valinta. Näitä esineitä, joita koira noutaa tarvitaan aluksi kaksi samanlaista.

Noutamista kannattaa harjoitella paikassa, jossa ei juuri muita häiriöitä ole, eli noutamisen kouluttaminen aloitetaan vaikka omassa olohuoneessa. Koira pyydetään luo, palkataan ja näytetään sille esine, joka ollaan kohta heittämässä. Toinen samanlainen on visusti ihmisellä jossakin piilossa. Esine heitetään aivan lähelle ja innostetaan koiraa menemään sen luo. Hyvällä tuurilla koira menee saman tein esineelle, tarttuu siihen ja tuo luo. Koiraa kehutaan ja otetaan taskusta toinen samanlainen lelu ja heitetään se koiralle. Tätä toistetaan ja liitetään hiljalleen vihje ”nouda”, kun lelu heitetään koiralle.

Noutamista opettaessa on hyväksyttävä, että koira ei automaattisesti aina osaa asiaa, eikä myöskään osaa tuoda lelua suoraan omistajan käteen. Osalta tämäkin sujuu kuin itsestään, mutta jos näin ei ole, pitää taitoa opettaa vähä kerrallaan. Tärkeintä on heittää lelu aluksi niin lähelle, että sen käytännössä saa otettua koiran suusta itse. Näin saadaan onnistunut nouto, vaikka se olisikin vain muutama kymmenen senttiä.

Noutoleikkejä leikkiessä on hyvä tarkkailla miten se vaikuttaa koiraan, sillä koiralle ei tee hyvää kiihtyä toistuvasti liikaa ja pelkkä noutoleikki ei myöskään riitä liikunnaksi tai aktiviteetiksi. Näennäisesti rauhallinenkin koira voi olla kiihtynyt ja stressaantunut. Noutoleikit kannattaa tästä syystä aina lopettaa rauhalliseen tekemiseen esimerkiksi namien etsimiseen maasta ja vastapainoksi on koiran elämässä oltava aivotyötä ja rauhallisempaa liikuntaa.

Teksti: Piia Collan, Koirapalvelu Collan

 

Koiranpedin valintaopas: Löydä lokoisin peti omalle hauvalle

Koirat nukkuvat keskimäärin 12-14 tuntia vuorokaudesta ja lisäksi viettävät vielä suuren osan ajasta seuraillen ympäristöä rauhallisesti makoillen. Siksi on tärkeää, että koiralla on mukava oma peti, jossa nautiskella koiranunesta. Selvitimme, millainen on hyvä koiranpeti ja valitsimme kolmelle erilaiselle esimerkkikoiralle sopivat nukkumapaikat.

1. koira: nuori pentu, josta kasvaa aikuisena suurikokoinen

Koiranpennuilla tuntuu olevan kaksi vaihdetta: tohinalla eteenpäin meneminen sekä totaalinen akkujen tyhjeneminen. Pentu tarvitseekin paljon lepoa kasvamiseen, joten sille tulisi tarjota oma rauhallinen nukkumapaikka. Koiralle, josta kasvaa isokokoinen aikuisena, kannattaa valita joko suuri reunallinen peti tai patja, jolla mahtuu röhnöttämään miten päin tahansa.

Pennut tutkivat maailmaa toisinaan rajuinkin ottein, eikä petikään todennäköisesti välty hampailta ja kynsiltä. Kestävän pedin tunnistaa käytetyistä materiaaleista. Paksu ja tiheä kangas kestää paremmin kuin ohut ja pehmeä. Myös saumat kannattaa tarkistaa: jos sauman ommel vaikuttaa löysältä, pullistelee ja antaa periksi helposti, ei se todennäköisesti kestä kauaa.

Helppo pestävyys lisää myös pedin käyttöikää. Parhaiten elämän roiskeita kestävät pedit, joissa on irrotettava, pesunkestävä päällinen. Joissakin pedeissä on myös käytetty kauttaaltaan tai esimerkiksi pohjassa vettä ja likaa hylkiviä materiaaleja. Jos pennun kova tuhoamisvimma tai vahinkopissat huolettavat, voi pentuajaksi hankkia edullisemman pedin ja laatuun panostaa kunhan pentu on oppinut sisäsiistiksi.

Esimerkkipeti: Jalon muhkea Hilla-peti on helppo pitää puhtaana pentuarjessakin.

2. koira: keskikokoinen koiravanhus

Iän karttuessa koiran vauhti saattaa hidastua ja hyvistä nokosista tulee entistäkin tärkeämpi osa jokaista päivää. Koiravanhusta kolottaa ja paleltaa helpommin kuin nuorempia karvakavereita, joten pedin mukavuuteen ja lämpimyyteen kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Reunallinen peti suojaa vedolta ja erityisen pehmoisia nukkumapaikkoja ovat pedit, joiden sisus on päällystetty esimerkiksi tekoturkiksella tai samettisella kankaalla. Lisää pehmeyttä petiin saa tyynyillä ja peitoilla.

Koiravanhuksen peti kannattaa sijoittaa niin, että sinne pääseminen on helppoa eikä vaadi esimerkiksi hyppäämistä korkealle tasolle. Pedin alle voi tarvittaessa myös asettaa maton estämään tassujen lipsumisia ja liukastumisia. Jotta koira saa levätä kaikessa rauhassa, ei petiä kannata sijoittaa kodin vilkkaimpien kulkureittien varrelle. Laumaeläimenä koiravanhuskin todennäköisesti kuitenkin haluaa seurata muun perheen askareita, joten petiä ei kannata eristää kokonaan eri huoneeseen.

Esimerkkipeti: Jalon Nuoli-peti on pehmoinen ja sen etureunaa on madallettu, jotta sinne kulkeminen käy helposti.

3. koira: pienikokoinen arka kaveri

Peti tarjoaa lepopaikan lisäksi monelle koiralle turvallisen pesän, jonne siirtyä rauhoittumaan ja vetämään henkeä tarpeen tullen. Ujolle koiralle voi sopia hyvin peti, jossa on korkeat reunat tai jopa seinällinen pesä, jonka sisälle on turvallista sujahtaa omaan rauhaan.

Omistaja voi muokata pedistä koiralle entistäkin mukavamman turvapaikan. Jos pedin kangas on kahisevaa tai liukasta materiaalia, voi pedin mukavuutta lisätä esimerkiksi pehmeällä fleece-viltillä. Tyynyt ja peitot tarjoavat lisäsuojaa, jonne koira voi kaivautua ja käpertyä lepäämään.

Myös tutut tuoksut tekevät pedistä koiralle turvallisen ympäristön. Esimerkiksi omistajan tuoksuinen t-paita, tyynyliina tai vaikka pehmeä lelu pedissä rauhoittaa koiran mieltä. Tuttu tuoksu varsinkin koiran yksin jäädessä voi helpottaa eroahdistuksen oireita.

Esimerkkipeti: Jalon pörröinen Angora-peti tarjoaa kotoisan pesäkolon ujolle lemmikille.

Juttu on toteutettu yhteistyössä kotimaisen Jalon kanssa. Jalon pedit ja patjat on suunniteltu lemmikkien onnistuneita lepohetkiä varten, ja tuotteet ovat saatavilla suomalaisiin koteihin kauniisti sointuvissa väreissä  sekä laadukkaissa materiaaleissa.

Best-In Pentulive koukuttaa 24/7

Kotimainen koiranruokamerkki Best-In hemmottelee jälleen koirakansaa Best-In Pentulivellä. Livelähetyksen tähtiä ovat amerikancockerspanielit Pirkanmaalta. Voit seurata kellon ympäri, mitä kuudelle koiranpennulle ja niiden emolle kuuluu. ”Pentuliven tavoitteena on nostaa esille vastuullisia kasvattajia sekä lisätä avoimuutta. Yleensä vain kasvattajilla on mahdollisuus seurata koiranpentujen elämän ensimetrejä. Best-In Pentulive on ainutlaatuinen tilaisuus päästä pentulaatikon reunalle totuttua aikaisemmin”, Best-In Oy:n toimitusjohtaja Antti Seppä kertoo.

Best-In Pentuliven kamerat taltioivat Hättäräksikin kutsutun, vauhdikkaan Mila-emon ja sen kuuden 9.10.2019 syntyneen pennun elämää heti ensimmäisistä viikoista lähtien aina luovutusikään saakka. Livelähetys käynnistyi pentujen ollessa kolmiviikkoisia, sillä kasvuympäristö haluttiin rauhoittaa ensimmäisten viikkojen ajaksi. Pentuliveä voi seurata 5.12.2019 saakka.

Best-In Pentulive seuraa kuuden pennun ja niiden emon elämää 24/7 usean viikon ajan. Kamera taltioi tapahtumat infrapunan ansiosta myös öisin.

”Ainutlaatuinen mahdollisuus päästä pentulaatikon reunalle”

Kaikkien aikojen ensimmäinen Pentulive nähtiin aiemmin syksyllä: silloin valokeilassa oli jackrusselinterrieripentue Lempäälästä. Supersuosittu livelähetys koukutti tuhansia suomalaisia: Best-In Pentulive kasvatti pentukuumetta yli 100 000 sivulatauksen verran. Suuren kysynnän vuoksi kamerat käynnistyivät uudelleen lokakuun lopussa.

Keskimääräinen katseluaika yli 20 minuuttia kerrallaan

Tällä kertaa Pentuliven kasvattajaksi valikoitui Tiina Nuutero Kennel Exclamationista. Nuuterolla on ollut kennelnimi vuodesta 2004 lähtien. Hän kasvattaa amerikancockerspanielien lisäksi bretagnenbassetteja ja pienisveitsinajokoiria. ”Minulla oli amerikancockerspanieli jo lapsuudenkodissani. Rotu on mahtava perhekoira: se rakastaa ihmisiä ja sopii myös perheisiin, joissa on pieniä lapsia. Amerikancockerspanielit ovat ikuisia pentuja ja aina kaikessa täysillä mukana. Niiden omistajien tulee antaa koiralle paljon aikaa ja huomiota sekä ymmärtää turkinhoidon päälle”, Nuutero kuvailee.

Best-In Pentuliven tähtiä ovat amerikancockerspanielit Pirkanmaalta. ”Tämä rotu rakastaa ihmisiä ja aktiviteetteja. Amerikancockerspanieli on luonteeltaan ikuinen pentu”, kasvattaja kuvailee.

Pentuliven tähdet varttuvat kodissa, jossa riittää tohinaa. Nuuteron perheessä on lapsi sekä seitsemän aikuista koiraa. Myös muu lauma saattaa piipahtaa lähetyksessä pentulaatikon ulkopuolella, joskin varsinaisia tähtiä ovat pikkuiset spanielipennut. Koiranpentujen tekemisiä seuratessa aika vierähtää kuin huomaamatta: ensimmäisen Pentuliven parissa vietettiin aikaa keskimäärin yli 20 minuuttia kerrallaan.

Taustalla kotimainen koiranruokavalmistaja Best-In

Pentulive on Atria-konserniin kuuluvan Best-In Oy:n tempaus. Yritys tunnetaan erityisesti tuoreruoastaan, lisäksi valikoima sisältää makupalat ja pakasteet. ”Olemme panostaneet tuotteisiimme paljon, sillä haluamme, että jokaisella koiranomistajalla on mahdollisuus tarjota parhaalle ystävälleen laadukasta, kotimaista koiranruokaa. Tuoretta suomalaista lihaa ja kasvia sisältävissä tuoreruoissamme ei ole lainkaan keinotekoisia säilöntä-, väri- eikä makuaineita. Best-In-tuoreruoat maistuvat koirille ja häviävät ruokakupista alta aikayksikön”, Seppä vinkkaa ja kehottaa tutustumaan yrityksen tuoreruokavalikoimaan lähikaupan kylmähyllyllä.

Best-Inin tuotteissa käytetään 100 % suomalaista lihaa, lisäksi tuotteille on myönnetty Avainlippu merkiksi suomalaisesta työstä.

Seuraa Best-In Pentuliveä:
www.best-in.fi/pentulive

Tutustu Best-Inin tuotteisiin:
www.best-in.fi/tuotteet/

Artikkeli on toteutettu yhteistyössä kotimaisen Best-In Oy:n kanssa. Best-In valmistaa laadukasta koiranruokaa Kuopiossa Kallaveden rannalla. Tuotteissa käytetään 100 % suomalaista lihaa ja niitä myydään lähikaupoissa eri puolilla Suomea. Tuotteille on myönnetty Avainlippu merkiksi suomalaisesta työstä. Best-In Oy on osa Atria-konsernia.

Käytetyt vaipat suussa – tämä koira auttaa vaipanvaihdossa!

Yleensä koirat ottavat pienen vauvan auliisti osaksi laumaansa, ja parhaassa tapauksessa lemmikistä tulee yksi lapsen auttajista, tovereista ja kasvattajista.

Nyt nähdään video koirasta, joka on koulutettu vaipanvaihtoavuksi. Charlie-niminen beagle kantelee ensin äidille tarvittavat välineet yksi kerrallaan. Suussa matkustavat hienosti niin puhdistuspyyhkeet kuin vauvatalkki. Lopuksi koira nappaa tiiviisti pakatun likavaipan hampaisiinsa ja kiikuttaa sen huoneen toisella puolella olevaan roskikseen. Siitä voi olla montaa mieltä, onko järkevää pussata koiraa sen jälkeen, kun eläin on pitänyt kakkavaippaa hampaissaan. Silti äiti muiskauttaa pusun koiralle palkinnoksi. Sillä lailla!

 

Miksi en saa kiinni? Koirat jahtaavat talutushihnojaan hilpeällä videolla

Lemmikkien hassuttelut päätyvät usein omistajiensa kuvaamiksi. Nyt on koostettu nettivideolle otoksia koirista jahtaamassa omia talutushihnojaan, ja arvata saattaa, miten siinä touhussa käy. Tyypit juoksevat ympäri puuta, kaappia, tuolia ja vessanpönttöä ,ja aina hihna vain jotenkin on koiraa nopeampi. Suurin osa videolla nähtävistä koirista on vielä pentuiässä, joten erhe on sikäli ymmärrettävä. Ja näin se käy!

 

Koira ja kenguru ovat kavereita – katso hellä video

Verkossa leviää jatkuvasti videoita, joissa todistetaan eriskummallisten eläinystävien löytäneen toisistaan seuraa. Joskus heidän yhteiset hetkensä voivat olla varsin helliä.

Näin on tälläkin videolla: siinä nimittäin eriskummalliset ystävät, Dozer-koira ja Love Boy -kenguru taputtelevat ja pusuttelevat toisiaan hellästi. Ilmeisesti samalla kotieläintilalla asuvat kaverukset viettävät nähtävästi mielellään laatuaikaa yhdessä.

 

Herätyskello soi, uninen koira protestoi! Katso hupaisa video!

Jopa aamuvirkuilla ihmisillä on epäilemättä joskus päiviä, joina sängystä nouseminen tuntuu mahdottomalta. Lämpimän peiton alle jääminen on usein huomattavasti houkuttelevampi vaihtoehto kuin uuteen päivään nouseminen.

Nyt näemme videolla Oscar-koiran, joka ei vaikuta erityisen aamuvirkulta tapaukselta. Oscar nukkuu makeaa untaan peiton alla, kun yhtäkkiä herätyskello alkaa soida. Unelias koira alkaa ulvoa kärsivän kuuloisella äänensävyllä, ja tässä vaiheessa monet meistä voivat samaistua koiran tuntemuksiin. Onneksi herätyskellon ääni viimein päättyy ja Oscar voi jatkaa uniaan.

Hieno hidastettu video: koirat tanssivat vesisuihkun kanssa

Kun kesähelteet koettelevat, on aina muistettava huolehtia koirien riittävästä nesteytyksestä – sekä pitämällä huolta vesikupin täyttämisestä että silloin tällöin viilentämällä koirien turkkeja virkistävällä vesisuihkauksella. Tämä upea video osoittaa, että vesileikeistä voi irrota myös runsaasti riemua kaikille osapuolille.

Hosegame-videolla kaksi koiraa nauttii omistajan puutarhaletkulla tarjoamasta viilentävästä vesisuihkusta. Video esitetään hidastettuna, mikä tekee siitä vielä riemastuttavamman. Pääsemme näkemään koirien hulvattomat ilmeet, kun ne hyppivät vesisuihkun eteen ja lopulta ravistelevat nesteet pois turkistaan.

Koira ja kenguru ovat kavereita – katso hellä video

Verkossa leviää jatkuvasti videoita, joissa todistetaan eriskummallisten eläinystävien löytäneen toisistaan seuraa. Joskus heidän yhteiset hetkensä voivat olla varsin helliä.

Näin on tälläkin videolla: siinä nimittäin eriskummalliset ystävät, Dozer-koira ja Love Boy -kenguru taputtelevat ja pusuttelevat toisiaan hellästi. Ilmeisesti samalla kotieläintilalla asuvat kaverukset viettävät nähtävästi mielellään laatuaikaa yhdessä.

 

Hidastettu video: koira metsästää saippuakuplia

Tämä video maistuu kesältä! Ruoho on vihreää, aurinko paistaa ja koiranelämä on riehakasta. Videolla nähtävä Oscar-niminen yorkshirenterrieri rakastaa saippuakuplia ja yrittää saada mahdollisuuksien mukaan niitä kiinni. Koira nauttii auringosta, hyppää kuplaa kohti ja puhkoo sen kuonollaan.

Videon loppupuolella koira on saalistanut jo lukuisia saippuakuplia ja lipoo kielellä suupieliään. Saippuavesi ei välttämättä olekaan parhaimman makuista tai terveellisintä, mutta hauskaa näytti olevan.