Amerikkalainen koirankouluttaja Kristina N. Lotz on koonnut The I Love Dogs Site -sivustolle listan virheistä, joihin useimmat pentukoiran hankkijat sortuvat. Lotz kehottaa uutta koiranomistajaa kehittämään suunnitelman, valitsemaan pennun tarkoin, seuraamaan sääntöjä, ja kouluttamaan pennun hyvin. Vain harjoitus tekee mestarin ja koirasta mukavan koko perheen lemmikin! Älä siis sorru näihin virheisiin.

1. Valitse söpöin. Kun ihmiseltä kysyy perustetta uuden pennun valintaan, yhdeksän kymmenestä vastaa jotain pennun ulkonäköön liittyvää. Koirat eivät kuitenkaan ole vain söpöjä kasvoja, vaan niillä on myös persoonallisuus ja tarpeita, joihin usein vaikuttaa koiran rotu. Viisas koiranhankkija valitsee pennun muiden kristeerien kuin ulkonäön perusteella, ja näin ollaan jo matkalla menestykseen ennen kuin uusi perheenjäsen on saatu edes kotiin.

Liity Kuonon Koiraperheeseen 🐶

Saa viikoittainen yhteenveto parhaista koiranhoidon artikkeleista, liity mukaan arvontoihin ja saa alennuksia koiratuotteista!

2. Usko, että saat sen mitä näet. Usein ihmiset olettavat, että ne luonteenpiirteet, jotka he näkevät koiranpennussa, säilyvät samana läpi koiran koko elämän. Pentu tulee kuitenkin  kokemaan erilaisia pelkoja, hormonimuutoksia ja ympäristön muutoksia, jotka vaikuttavat sen persoonallisuuteen aikuisena. Jos oletat pennun olevan ujo ja hiljainen, kuten silloin kun tapasit sen ensi kertaa, saatat turhautua kun pentu kotiutuu ja alkaa hyppiä pitkin seiniä. Kun olet hankkimassa pentua, tutustu sen vanhempiin ja kysy kasvattajalta aiempien pentueiden luonteista. Jos taas olet hankkimassa rescuekoiraa, tutustu mahdollisimman tarkasti sen mahdolliseen rotuun tai rotuihin, jotka voivat auttaa sinua määrittelemään sen luonteen.

3. Ei sääntöjä. Usein pentu päästetään kotiin ilman ajatustakaan siitä, mitä se saa tai ei saa tehdä. Sitten kun pentu alkaa tehdä jotain kiellettyä, rankaisemme sitä, koska se ei osannut lukea ajatuksiamme. Tai sitten pentu saa tehdä jotain ensimmäiset pari viikkoa, minkä jälkeen säännöt muuttuvat koska muutimme mieltämme. Tämä saa pennun hämmentymään. Ennen kuin pentu tulee taloon, istuudu alas kaikkien perheenjäsenten kesken, ja sopikaa mitä koira saa ja ei saa tehdä. Päättäkää missä koira saa nukkua ja saako se esimerkiksi tulla sohvalle tai sängylle, milloin se ruokitaan ja kuka sen ulkoiluttaa.

4. Epäjohdonmukaisuus. Kun säännöt on sovittu, pysyttele niissä. Tämä koskee kaikkia, jotka ovat tekemisissä uuden koirasi kanssa, oli kyse sitten ystävistä, perheenjäsenistä tai vaikka taloudenhoitajasta. Koira on viisas eläin, ja jos yksikin ihminen palkitsee sen epätoivotusta käytöksestä, esimerkiksi hyppimisestä, se alkaa toistaa käytöstä palkintojen toivossa. Pidä siis ihmiset tietoisina siitä, minkälaiset säännöt koirallesi on asetettu.

5. ”Vauva on liian nuori koulutettavaksi.” Tuoreet pennunomistajat usein kysyvät, minkä ikäisenä koiraa voi alkaa kouluttaa esimerkiksi kävelemään hihnassa kunnolla. Monet uskovat, että pieni pentu on liian nuori oppiakseen. Totuus kuitenkin on, että kun saat pennun kotiin kahdeksan viikon ikäisenä, se on täysin kykenevä oppimaan uutta. Pentua pitäisikin kouluttaa siitä hetkestä alkaen, kun se saapuu kotiin.

6. ”Kyllä se kasvaa siitä yli.” Toinen, useiden pennunomistajien suusta kuultu lause on: ”En malta odottaa, että se kasvaa siitä yli.” Asia on kuitenkin niin, ettei koira yleensä kasva yli pahoista tavoista. Itse asiassa huono käytös yleensä vain pahenee koiran vanhetessa. Muista, että huono käytös on huonoa vain sinun mielestäsi: koirasi on innoissaan päästessään kaivamaan kukkapenkkiä tai haukkumaan postimiestä. Se ei aio lopettaa, ellet annat sille syytä siihen.

7. ”Ei se mitään.” Ihmisillä on tapana päästää suloiset asiat helposti pälkähästä – oli kyse sitten mistä tahansa. Uuden koiranomistajan mielestä pennun huomionkipeä hyppiminen on vain suloista, ja se vinkaisu, jonka pentu päästää jäädessään yksin, on vain liian surullinen ohitettavaksi. Kuitenkin, kun 40-kiloinen labradorinnoutajasi hyppää 90-vuotiaan isoäitisi päälle, näky ei enää ole niin suloinen. Pidä siis mielessäsi, kuinka isoksi koirasi kasvaa, ja haluatko sen jatkavan huonoa käytöstään myös pentuajan jälkeen. Jos et, älä anna sen tehdä pahojaan pentunakaan.

8. Älä sosiaalista pentua. Vaikka hankkisit kultaisennoutajan, se ei välttämättä rakasta kaikkia ja kaikkea, mitä se elämänsä varrella kohtaa. Uudet pennunomistajat olettavat usein, että koirat ovat luonnostaan ystävällisiä, eikä niitä tarvitse sosiaalistaa. Pennun sosiaalistaminen on kuitenkin ehkä tärkein asia, jonka tuore koiranomistaja voi tehdä. Pentu sosiaalistuu eniten muutaman viikon ikäisestä 12–16-viikkoiseen. Tuona aikana sen tulisi saada mahdollisimman paljon positiivisia kokemuksia erilaisten koirien ja ihmisten kanssa, jotta siitä tulee aikuisena mahdollisimman ystävällinen koira.

9. Älä pidä järjestystä yllä. Jokainen varmasti tietää tarinoita siitä, mitä koiranpentu on tuhonnut yksin jäätyään: kenkiä, laukkuja, kännykän latureita… Monet tuoreet koiran omistajat uskovat, että pentua kiinnostavat ainoastaan sille hankitut lukuisat lelut. Uusi perheenjäsen ei kuitenkaan tunnista eroa vinkulelun ja Pradan laukun välillä, eikä se opi sitä ilman opettamista. Järjestä siksi aikaa tavarasi niin, ettei koiranpentu saa niitä. Jos koiranpentusi pureskelee uudet kenkäsi, vika on sinussa eikä pennussasi.

10. Älä tunnista pelkoa. Uudet koiranomistajat perustelevat usein koiransa huonoa käytöstä itsepäisyydellä. He sanovat, ettei pentu suostu kävelemään kunnolla ulkona, ei halua tervehtiä muita koiria eikä vastaa kutsuun julkisella paikalla. Monissa edellä mainituissa tapauksissa syynä saattaa olla koiran ahdistus tai pelko uutta tilannetta kohtaan. Jos et pysty tunnistamaan koirasi pelkoa, saatat joutua maksamaan siitä virheestä kalliin hinnan: pelokas koira saattaa esimerkiksi purra.

Lue alkuperäinen juttu täältä.

Kuono on olemassa yhteistyökumppaniemme ansiosta.
Pääyhteistyökumppanimme vuonna on Jalo.

Tilaa Kuonon Uutiskirje

Kuonon postituslistalla kuulet ensimmäisenä, mitä Kuonossa tapahtuu.
Uutiskirjeessä järjestetään myös omia kilpailuja ja muuta mielenkiintoista.


Saa Kuonon parhaat koiranhoidon artikkelit kätevänä e-kirjana! Yli 60 sivua koiranhoitoon liittyviä vinkkejä ja oppaita. Lataa ilmainen kirja nyt!

Lataamalla e-kirjan liityt myös Kuonon viikkokirjeeseen, jonka voit peruuttaa milloin tahansa.