Maksalaatikko, tuo koirien lempiruoka, synttäriherkku ja kätevä koiraneines. Useimmat koirat rakastavat maksalaatikkoa, mutta kovin suositeltavaa koiranruokaa se ei silti ole.  Jotkut eläinlääkärit ovat sitä mieltä, ettei ihmisille tarkoitettua maksalaatikkoa pitäisi antaa koirille lainkaan.

koiran koulutus

Keitetty riisi ja maksa sinänsä ovat erinomaista koiranruokaa. Tehdasvalmisteisessa maksalaatikossa ongelmallista koiran kannalta ovat siirappi, sokeri, suola, mausteet ja rusinat.

Rusinat ovat erityisen haitallisia koirille. Koiran kannalta parempi vaihtoehto onkin rusinaton maksalaatikko.

Jo muutama viinirypäle voi olla vahingollinen koiralle. Säännöllisesti syötynä niin viinirypäleet kuin rusinat voivat aiheuttaa ajan kuluessa munuaisvian koiralle. Viinirypäleiden koiralle myrkyllistä ainesosaa ei tunneta. Varmuuden vuoksi on parasta, ettei koiralle anneta viinirypäleitä lainkaan. Rusinat ovat koiralle erityisen haitallisia, sillä mahdollisten haitallisten aineiden pitoisuudet ovat niissä vielä viinirypäleitä suuremmat.

Huonoa koiralle ovat myös maksalaatikon koostumus ja rasvaisuus. Maksalaatikko on koostumukseltaan pehmeää sössöä, joka takertuu koiran hampaisiin, eikä se tarjoa hampaille minkäänlaista puremistyötä. Maksalaatikon sokerisuus ja siirappi edelleen lisäävät haitallista vaikutusta hampaille. Sokeri voi aiheuttaa koirille, kuten ihmisillekin, hammaskiveä ja hampaiden reikiintymistä. Maksalaatikko on myös hyvin rasvaista, joten se ei sovi ylipainoisille tai diabetesta sairastaville koirille.

Lähes kaikki koirat pitävät maksan mausta, ja siitä ei tarvitse luopua kokonaan. Kuivatut maksapalat ovat hyviä herkku- ja kiitospaloja koiralle. Maksaa voi myös itse keittää koiralle ruuaksi. Se on ravitsevaa koiranruokaa, joka sisältää paljon vitamiineja ja mineraaleja.

Koska maksa on elin, joka varastoi ja käsittelee myrkyllisiä aineita, maksa-aterian saa antaa koiralle vain 1-2 kertaa viikossa. Maksa sisältää myös suuren määrän A-vitamiinia, joten tarjoa maksaruokia koiralle vain kohtuudella, jotta A-vitamiinin saantisuositus ei ylity.

Onko teille tulossa pentu taloon? Tutustu Kuonon ja eläintenkouluttaja Noora Tihtosen koiran koulutus verkkokurssiin. Nämä opit kannattaa hanskata heti alusta alkaen.

teksti Tuuli Turtola

Tilaa Kuonon Uutiskirje

Kuonon postituslistalla kuulet ensimmäisenä, mitä Kuonossa tapahtuu.
Uutiskirjeessä järjestetään myös omia kilpailuja ja muuta mielenkiintoista.