Kaikille koiraharrastajille rotuun tai karvanlaatuun katsomatta
Search
Close this search box.

Tämän jutun luettuasi mietit maksalaatikon syöttämistä koiralle uudelleen

Maksalaatikko, tuo koirien lempiruoka, synttäriherkku ja kätevä koiraneines – eikö niin? Useimmat koirat rakastavat maksalaatikkoa, mutta kovin suositeltavaa koiranruokaa se ei silti ole. Jotkut eläinlääkärit ovat sitä mieltä, ettei ihmisille tarkoitettua maksalaatikkoa pitäisi antaa koirille lainkaan.

Mikä Kuono.fi? Tarjoamme runsaasti tietoa suomalaisille koiranomistajille ja meiltä löydät 8 erilaista Koirankoulutuksen verkkokurssia. Kursseillemme on osallistunut jo yli 10 000 koiranomistajaa. Tule mukaan!

koiran koulutus

Maksalaatikossa on erilaisia ainesosia

Maksalaatikko sisältää keitettyä riisiä ja maksaa, jotka sinänsä ovat erinomaista koiranruokaa. Tehdasvalmisteisessa maksalaatikossa ongelmallista koiran kannalta ovat siirappi, sokeri, suola, mausteet ja rusinat.

Rusinat ovat erityisen haitallisia koirille. Koiran kannalta parempi vaihtoehto onkin rusinaton maksalaatikko.

Jo muutama viinirypäle voi olla vahingollinen koiralle. Säännöllisesti syötynä niin viinirypäleet kuin rusinat voivat aiheuttaa ajan kuluessa munuaisvian koiralle. Viinirypäleiden koiralle myrkyllistä ainesosaa ei tunneta. Varmuuden vuoksi on parasta, ettei koiralle anneta viinirypäleitä lainkaan. Rusinat ovat koiralle erityisen haitallisia, sillä mahdollisten haitallisten aineiden pitoisuudet ovat niissä vielä viinirypäleitä suuremmat.

Lue myös: Älä syötä koiralle näitä – 16 haitallista ruokaa koirille

Maksalaatikko koiralle liian makeaa ja pehmeää

Huonoa koiralle ovat myös maksalaatikon koostumus ja rasvaisuus. Maksalaatikko on koostumukseltaan pehmeää mössöä, joka takertuu koiran hampaisiin, eikä se tarjoa hampaille minkäänlaista puremistyötä. Maksalaatikon sokerisuus ja siirappi edelleen lisäävät haitallista vaikutusta hampaille. Sokeri voi aiheuttaa koirille, kuten ihmisillekin, hammaskiveä ja hampaiden reikiintymistä. Maksalaatikko on myös hyvin rasvaista, joten se ei sovi ylipainoisille tai diabetesta sairastaville koirille.

Lähes kaikki koirat pitävät maksan mausta, eikä siitä tarvitse luopua kokonaan. Kuivatut maksapalat ovat oikein hyviä herkku- ja kiitospaloja koiralle. Maksaa voi myös itse keittää koiralle ruuaksi. Se on ravitsevaa koiranruokaa, joka sisältää paljon vitamiineja ja mineraaleja.

Lue myös: Koiran koulutus: kattava tietopaketti

Koska maksa on elin, joka varastoi ja käsittelee myrkyllisiä aineita, maksa-aterian saa antaa koiralle vain 1-2 kertaa viikossa. Maksa sisältää myös suuren määrän A-vitamiinia, joten tarjoa maksaruokia koiralle vain kohtuudella, jotta A-vitamiinin saantisuositus ei ylity.

Jos rusinatonta, ihmisille tarkoitettua maksalaatikkoa kuitenkin kotoa löytyy, silloin tällöin ja kohtuudella annettuna maksalaatikko koiralle on ok.

Onko teille tulossa pentu taloon? Tutustu Kuonon ja eläintenkouluttaja Noora Tihtosen koiran koulutus verkkokurssiin. Nämä opit kannattaa hanskata heti alusta alkaen.

Lisää koira-aiheisia juttuja:

Liity Kuonon
Koiraperheeseen 🐶

Saa sähköpostiisi kuukausittain yhteenveto parhaista koiranhoitoon liittyvistä artikkeleista, liity mukaan arvontoihin ja saa alennuksia koiratuotteista!

Scroll to Top