Kaikille koiraharrastajille rotuun tai karvanlaatuun katsomatta

Laivassa koira matkustaa tiukoin säännöin – Muista ainakin nämä!

Tuhannet koirat omistajineen matkustavat vuosittain vesiteitse ulkomaille, useimmiten Ruotsiin tai Viroon. Laivalla matkustettaessa koirilla on tiukat säännöt, jotta sekä eläinten että kanssamatkustajien reissu sujuisi mahdollisimman mukavasti. Kokosimme Matkalla koiran kanssa -juttusarjan viimeiseen osaan vinkit vesiteitse matkustavalle karvaturrille.

Lemmikkieläimet saavat matkustaa laivojen reittimatkoilla lähes kaikkien yhtiöiden aluksilla, mutta risteilyille ovat tervetulleita ainoastaan opas- ja avustajakoirat.

– Kaikilla yhtiömme reiteillä matkustaa vuosittain yhteensä noin 15 000 lemmikkiä. Suosituin reitti on Turusta Tukholmaan, jolla matkustaa noin 5000 lemmikkiä vuodessa. Seuraavaksi eniten lemmikkejä matkustaa Helsingistä Tallinnaan, reilut 4000 lemmikkiä vuodessa, kertoo Tallink Siljan viestintäjohtaja Marika Nöjd. Vaikka eläinmatkustajat tilastoidaan yleisesti lemmikkeinä, Nöjd arvioi, että suurin osa pörröisistä matkalaisista on koiria.

Laivalla matkustaessaan lemmikillä on oltava mukanaan lemmikkieläinpassi, joka vaaditaan EU-maiden välillä kuljetettavilta koirilta, kissoilta ja freteiltä. Passista tulee löytyä merkinnät siitä, että eläin täyttää maakohtaiset tuontivaatimukset esimerkiksi rokotusten ja loishäätöjen osalta. Lisätietoja maakohtaisista tuontimääräyksistä löytyy elintarviketurvallisuusvirasto Eviran sivuilta.

Matkustettaessa Tukholmaan tai Ahvenanmaalle lemmikkieläimen omistajan on varattava käyttöönsä lemmikkieläinhytti sekä maksettava yhtiöstä riippuen 10–20 euron suuruinen lemmikkieläinmaksu. Lemmikkieläinhyttejä on laivoilla rajattu määrä, joten myös lemmikkien määrä reiteillä on rajallinen. Yhteen hyttiin saa laivayhtiöstä riippuen majoittaa kahdesta kolmeen lemmikkiä. Eläimet saavat oleilla hytissä vapaana, mutta vuoteisiin niitä ei tule päästää.

Lemmikkieläimiä ei saa viedä laivalla hygieniasyistä esimerkiksi baareihin, ravintoloihin tai kauppoihin, ja niiden kanssa liikkumista yleisissä tiloissa tulee välttää. Pitkillä reittimatkoilla koiraa on mahdollisuus ulkoiluttaa laivan ulkokannella olevassa hiekkalaatikossa ympäri vuorokauden. Monelle hauvalle tarpeiden tekeminen hiekkalaatikkoon saattaa kuitenkin olla epämiellyttävää, joten koira on syytä ulkoiluttaa hyvin ennen matkalle lähtöä. Lyhyillä reiteillä Tallinnaan koiran ulkoilutusmahdollisuutta ei yleensä ole.

– Tärkeintä on huomioida, että lemmikillä on laivamatkalla kaikki asiat hyvin, eli syötävää, juotavaa ja turvallinen lepopaikka. Seuraavaksi tärkeintä on huomioida muut matkustajat, Nöjd painottaa.

Noin kaksi tuntia kestävillä matkoilla Helsingistä Tallinnaan koiran voi jättää matkan ajaksi autoon. Myös autossa matkustavasta lemmikkieläimestä on ilmoitettava laivayhtiölle etukäteen, mutta ainakaan suurimmat yhtiöt eivät peri autossa matkustavasta lemmikistä maksua.

On kuitenkin syytä muistaa, että lemmikki matkustaa autossa aina omistajansa vastuulla. Kesällä lämpötila autokannella voi helposti nousta kohtalokkaan korkeaksi, ja esimerkiksi Viking Linen lyhyillä reittimatkoilla lemmikin saa jättää autoon ainoastaan lokakuun ja huhtikuun välisenä aikana. Koska autokansi on matkan ajan lukittuna eikä siellä käyminen ole sallittua, kannattaa autoon jättää ainoastaan tottunut eläinmatkustaja. Nöjdin mukaan eniten lemmikkejä matkustaa laivoilla juuri kesäaikaan, joka on matkustamisen suhteen muutenkin sesonkia.

– Pääsääntöisesti kaikki sujuu yleensä hyvin. Joskus harvoin on tilanteita, ettei matkustaja tiedä, miten toimia lemmikin kanssa. Lemmikit ovat matkallakin omistajan vastuulla, ja päätös esimerkiksi lemmikin autoon jättämisestä on omistajan harkinnassa. Lisäksi joskus sattuu toki tilanteita, että lemmikin omistaja ei esimerkiksi korjaa koiransa jätöksiä laivan kannalta tai ota muuten huomioon muita matkustajia, esimerkiksi allergisia tai koirapelkoisia, laivalla liikkuessaan. Näistä kuitenkin yleensä selvitään ohjeistamalla ja puhumalla, Nöjd summaa.

Otsikkokuva: Helga Heide
Lähteet: Viking Line, Tallink Silja, Eckerö Line, Finnlines, Evira

Kesä ja loma ovat matkustamisen aikaa. Koska koira on tärkeä perheenjäsen, voi sen jättäminen kotiin tai hoitopaikkaan matkan ajaksi tuntua ikävältä. Kuonon juttusarja Matkalla koiran kanssa kokoaa tärkeimmät muistettavat asiat koiran matkustamiseen liittyen. Juttusarjan aiemmin ilmestyneessä osassa jaoimme tietoa koiran kanssa lentämisestä, junalla matkustamisesta sekä autolla ja bussilla reissaamisesta.

Matkalla koiran kanssa -juttusarjassa aiemmin ilmestynyt:
Reissaako turre turvassa? Näillä vinkeillä mukavalle automatkalle!
Koiran kanssa raiteilla – muista junamatkustamisen pelisäännöt!
Suunnitteletko lentomatkaa koiran kanssa? Ota talteen hyödylliset vinkit!
Kymmeniä kertoja koirien kanssa lentänyt vakuuttaa: lentokone voi olla koiralle kuin mikä tahansa kulkuväline

Liity Kuonon
Koiraperheeseen 🐶

Saa sähköpostiisi kuukausittain yhteenveto parhaista koiranhoitoon liittyvistä artikkeleista, liity mukaan arvontoihin ja saa alennuksia koiratuotteista!

Scroll to Top