Kaikille koiraharrastajille rotuun tai karvanlaatuun katsomatta
Search
Close this search box.

Suunnitteletko lentomatkaa koiran kanssa? Ota talteen hyödylliset vinkit!

Lemmikki otetaan yhä useammin mukaan lomamatkalle – jopa ulkomaille. Silti lentäminen eläimen kanssa jännittää monia koiranomistajia.

Lemmikkien kanssa lentäminen on yleistynyt viimeisten 5-10 vuoden aikana, kertoo Mari Rouvi Finnairin viestinnästä. Merkittävimpänä syynä tähän hän mainitsee sen, että ihmisillä on yhä useammin toinen koti osan vuodesta ulkomailla: lemmikki otetaan entistä useammin mukaan myös lomamatkalle. Lisäksi Euroopan Unionin alueella pakollinen lemmikkieläinpassi on tehnyt eläimen kanssa matkustamisesta EU:n alueella entistä helpompaa.

– Kuljetamme eläimiä siinä missä matkustajiakin – ovathan ne joillekin asiakkaistamme perheenjäseniä, Rouvi toteaa.

Lemmikin kanssa lentäminen vaatii kuitenkin valmistautumista ja perehtymistä, sillä maa- ja lentoyhtiökohtaiset säädökset vaihtelevat runsaasti. Jos suunnittelet lentomatkaa koiran kanssa, ota huomioon ainakin seuraavat asiat:

1. Ota selvää kohdemaan maahantuontivaatimuksista. EU:n alueella matkustavien lemmikkien tulee olla tunnistusmerkittyjä sekä rokotettuja rabiesta vastaan. Lemmikillä tulee olla lemmikkieläinpassi, josta rokotukset ja muut terveystiedot selviävät.

Lisäksi valtioilla on maakohtaisia sääntöjä lemmikkieläinten tuonnista: esimerkiksi EU:n alueelta Suomeen tuotavat koirat tulee olla edellä mainittujen lisäksi lääkitty ekinokokkoosia vastaan 1-5 vuorokautta ennen maahan tuloa. Toisaalta esimerkiksi Australiassa koiraa odottaa vähintään kymmenen päivän mittainen karanteenijakso ennen maahan saapumista. Lisää tietoa maakohtaisista tuontimääräyksistä löydät täältä.

Kuva: Sunna Kivisalo
Kuva: Sunna Kivisalo

2. Perehdy lentoyhtiöiden sääntöihin lemmikkien kuljetuksesta. Lemmikin kanssa lentämiseen liittyvät säännöt ja hinnat vaihtelevat lentoyhtiöstä riippuen. Ota huomioon koirasi koko sekä kohdemaa: esimerkiksi Iso-Britanniaan ja Australiaan matkustaessasi joudut varaamaan lemmikkisi lennot lemmikkien lennättämiseen erikoistuneen matkatoimiston kautta.

Koiran koko vaikuttaa siihen, missä lentokoneen osassa lemmikki matkustaa ja kuinka paljon hintaa matkalle kertyy: suuressa osassa lentoyhtiöitä matkustamossa matkustavan koiran ja kuljetuslaukun suurin sallittu yhteispaino on kahdeksan kiloa. Matkustamossa Euroopan sisäisillä lennoilla matkustava koira maksaa esimerkiksi Finnairilla 40 euroa. Yhteensä korkeintaan 50 kiloa painava koira ja kuljetuslaatikko matkustavat Finnairin operoimilla lennoilla ruumassa, ja tätä isommat eläimet kuljetetaan rahtina. Ruumassa kaukokohteeseen lentävä lemmikki köyhdyttää omistajansa kukkaroa 300 euroa. Hinnat ja esimerkiksi painorajoitukset ovat lentoyhtiökohtaisia ja selviävät lentoyhtiön nettisivuilta tai ottamalla yhteyttä asiakaspalveluun. Useimmilla lentoyhtiöillä opaskoirat lentävät maksutta.

3. Varaa matka hyvissä ajoin. Lennolla matkustavien eläinten määrä on yleensä rajattu. Esimerkiksi Norwegianin lennolla voi matkustaa korkeintaan neljä kissaa tai koiraa erillisissä häkeissään. Kaksi korkeintaan 14 kilon painoista eläintä voi matkustaa samassa häkissä, kunhan eläimet tuntevat toisensa hyvin. Matkustamossa puolestaan voi Norwegianin lennolla matkustaa samanaikaisesti korkeintaan kaksi aikuista eläintä, yksi yhdellä matkustajalla. Kolme pientä koiran- tai kissanpentua voivat matkustaa matkustamossa samassa kuljetuslaukussa yhtenä eläimenä.

4. Hanki koiralle sopiva kuljetuslaatikko tai -laukku. Kuljetuslaukun ja -laatikon maksimimitat vaihtelevat lentoyhtiökohtaisesti. Lisäksi kuljetuslaatikon tai -laukun on oltava Kansainvälinen ilmakuljetusliiton (IATA) hyväksymä: eläimen on mahduttava seisomaan ja istumaan kuljetuslaatikossa pää pystyssä ilman, että pää tai korvat ottavat kiinni kattoon. Lisäksi eläimen on mahduttava kääntymään ympäri ja makaamaan kuljetuslaatikossa luonnollisessa asennossa. Kuljetuslaatikon on oltava tukeva ja tasapohjainen, ja monet lentoyhtiöt suosittelevat sulkemaan ruumassa tai rahtina matkustavan eläimen häkin oven nippusiteellä, jottei eläin saa itse avattua ovea. Kuljetuslaatikon on oltava vesitiivis, ehjä ja puhdas.

Matkustamossa lemmikki matkustaa omistajan edessä olevan istuimen alla. Matkustamossa matkustavalle pienelle lemmikille suositellaan käytettäväksi pehmeää kuljetuslaukkua, joka joustaa pysty- ja pituussuunnassa istuimen jalkatilan mukaan lemmikin kärsimättä siitä. Kuljetuslaukun tai -laatikon sallittu koko vaihtelee lentoyhtiöittäin. Lemmikin kanssa matkustavan on syytä ottaa huomioon se, että useissa lentoyhtiössä matkustamossa matkustava karvaturri lasketaan käsimatkatavaraksi, eikä ylimääräisen käsimatkatavaran mukaan ottaminen ole tällöin sallittua.

Ota selvää kohdemaan tuontimääräyksistä myös kuljetushäkin ja sen pohjalle asetettavan pehmusteen materiaalien osalta: esimerkiksi puusta valmistetun kopin pitää joihinkin maihin lennettäessä olla käsitelty tietyllä tavalla, ja heinä tai muut luonnolliset alustamateriaalit saattavat olla tietyissä maissa luvanvaraisia. Varmin valinta on kankaasta valmistettu makuualusta. Muista hankkia kuljetuslaatikko hyvissä ajoin, jotta koira ehtii tottua siihen rauhassa. Tutussa tilassa matkustaminen tekee matkasta lemmikille huomattavasti vähemmän stressaavan.

Kuva: Sirpa Hänninen
Kuva: Sirpa Hänninen

5. Huolehdi lemmikin terveydestä ja hyvinvoinnista matkan aikana. Käytä lemmikki eläinlääkärillä ennen lentomatkaa, jotta voit varmistua eläimen täyttävän kaikki kohdemaan maahantuontivaatimukset. Lisäksi eläinlääkäri tarkistaa, että eläin on tarpeeksi terve lentämään: lentoyhtiöillä ei todennäköisesti ole tarjota eläinlääkäriä lentokentällä tai lennon aikana. Useilla lentoyhtiöillä koiran minimi-ikä lentäessä on kahdeksan viikkoa, mutta maiden tuonti- ja rokotusmääräykset saattavat edellyttää maahan tuotavalta eläimeltä korkeampaa ikää.

Päävastuu lemmikistä on aina omistajalla, jonka täytyy tiedostaa lentomatkan vaatimukset, esimerkiksi sääolosuhteet erityisen kylminä tai kuumina päivinä. Myös lentoyhtiöt voivat rajoittaa eläinten lentämistä esimerkiksi erittäin kylmän sään vuoksi. Lentäminen sekä lentokentän häly saattavat stressata erityisesti kokematonta lemmikkiä. Päätös siitä, onko eläin tarpeeksi terve ja hyväkuntoinen lentämään, on viime kädessä omistajalla. Ruumassa tai rahtina kuljetettavan eläimen kuljetushäkkiin on aina hyvä kiinnittää omistajan yhteystiedot hätätilanteita varten.

Koska omistajalla ei ole mahdollisuutta päästä ruumaan lennon aikana, on koiralle hyvä varata vettä kuljetushäkkiin erityisesti pidemmän matkan ajaksi. Perinteinen vesikuppi ei ole lento-olosuhteissa paras vaihtoehto, joten koira kannattaa opettaa jo ennen matkaa juomaan esimerkiksi jyrsijöille tarkoitetusta juomapullosta. Ennen lentoa koira kannattaa ulkoiluttaa hyvin, jotta koira saa purettua ylimääräisen energiansa ja voi rauhoittua koneessa lepäämään. Jos koira ei kärsi matkapahoinvoinnista, se kannattaa ruokkia noin pari tuntia ennen lentoa.

Moni koiranomistaja kokee eläimen kuljettamisen ruumassa tai rahtina epämiellyttävänä. Todellisuudessa matkustaminen edellä mainituissa voi olla eläimelle jopa matkustamoa miellyttävämpää: ruumassa lämpötila ja ilmanpaine ovat lähes samat kuin matkustamossa, ja vaikka moottorien aiheuttama melutaso saattaa olla hieman korkeampi, muu matkustamossa kuuluva häly ei kantaudu ruumaan. Ruumassa ei ole lennon aikana valoja, joten etenkin kokeneet matkustajat rauhoittuvat nopeasti nukkumaan matkan ajaksi. Kuljetuslaatikot sidotaan ja tuetaan kiinni niin, etteivät ne pääse liikkumaan lennon aikana. Lennon laskeuduttua omistaja saa yleensä noutaa lemmikkinsä matkatavara-aulasta tai sen lähellä sijaitsevasta erillisestä huoneesta. Noutopaikka kannattaa aina varmistaa lentokentän henkilökunnalta.

Lähteet: Finnair, SAS, Norwegian, IATA, OneMind Dogs

Anna Mäkisen koirat ovat tottuneita lentomatkustajia, jotka ovat kulkeneet ilmateitse kymmeniä kertoja. Lue lisää täältä.

Kesä ja loma ovat matkustamisen aikaa. Koska koira on tärkeä perheenjäsen, voi sen jättäminen kotiin tai hoitopaikkaan matkan ajaksi tuntua ikävältä. Kuonon juttusarja Matkalla koiran kanssa kokoaa tärkeimmät muistettavat asiat koiran matkustamiseen liittyen. Juttusarjan seuraavissa osissa kerromme vinkit autossa, junassa ja laivassa matkustavan turren omistajalle.

Liity Kuonon
Koiraperheeseen 🐶

Saa sähköpostiisi kuukausittain yhteenveto parhaista koiranhoitoon liittyvistä artikkeleista, liity mukaan arvontoihin ja saa alennuksia koiratuotteista!

Scroll to Top