Kaikille koiraharrastajille rotuun tai karvanlaatuun katsomatta
Search
Close this search box.

Kymmeniä kertoja koirien kanssa lentänyt vakuuttaa: lentokone voi olla koiralle kuin mikä tahansa kulkuväline

Lentomatkustaminen koiran kanssa tuntuu monista omistajista jännittävältä. Kauhutarinoista huolimatta kokemukset lemmikin kanssa lentämisestä ovat pääosin positiivisia.

Ylöjärveläisen Anna Mäkisen kolmelle borderterrierille on kertynyt roimasti lentokilometrejä: ne ovat matkustaneet ilmateitse arviolta parikymmentä kertaa muun muassa Saksaan, Ranskaan, Italiaan, Sveitsiin ja Itävaltaan. Pisimmillään koirat ovat olleet lentomatkalla kahdeksasta yhdeksään tuntia.

– Kaikki on aina mennyt todella hyvin. Koirat menevät lentoboksiin mielellään ja tulevat ulos aina hyväntuulisina ja hyväkuntoisina. Ne eivät selvästikään stressaa lentämisestä, Mäkinen kertoo.

Useimmilla lentokentillä koirat jätetään erikoismatkatavaroille, kuten suksille ja soittimille varatulle tiskille. Koirat suositellaan jätettäväksi mahdollisimman myöhään, usein noin tuntia ennen lennon lähtöä. Ennen koirien jättämistä kuljetuslaatikko tarkastetaan: se saatetaan tutkia metallinpaljastimilla sekä läpivalaista. Lisäksi lentokentän henkilökunta voi tarkastaa esimerkiksi kuljetuslaatikon koon sekä koiran kunnon.

Mäkisen mukaan koirat voi laskeutumisen jälkeen noutaa useimmilla lentokentillä erillisestä huoneesta matkatavara-aulan läheltä. Hän kuitenkin painottaa, että ellei kyseessä ole tuttu kenttä, koirien noutopaikan joutuu lähes aina selvittämään erikseen lentokentän henkilökunnalta.

– Kerran koirani hukkuivat Pariisin lentokentälle. Kun menin kysymään henkilökunnalta, missä koirani ovat, he eivät osanneet heti vastata vaan alkoivat selvittää asiaa. Lopulta sain noutaa koirat toisen terminaalin matkatavarahallista, joka oli muuten täysin tyhjä, mutta suuren huoneen keskellä kököttivät koirani boksissaan, Mäkinen muistelee.

Hätätilanteiden varalle Mäkinen on kirjoittanut koirien lentolaatikkoon tussilla oman nimensä sekä puhelinnumeronsa ja osoitteensa. Hän myös tulostaa aina lentoboksin mukaan lapun, josta löytyvät yhteystietojen lisäksi lentojen tiedot numeroineen ja kohdekenttineen.

Koiran kanssa lentävälle Mäkinen suosittelee lentojen varaamista hyvissä ajoin, etenkin jos kyseessä on koiranäyttelymatka, sillä lennoille otetaan vain muutamia koiria. Myös kuljetuslaatikon hankinnassa on syytä olla tarkkana: lentolaatikon on oltava laadukas ja hyväkuntoinen.

– Kerran yksi lentoboksini tuli rikkinäisenä ulos koneesta. En tiedä oliko se tippunut vai oliko sen päälle tippunut jotain, mutta sen yksi kulma oli murskaantunut ja kulmasta lähti pitkä murtuma koko laatikon halki. Boksi oli onneksi hyvälaatuinen ja sen muovi joustavaa, joten koirat olivat sisällä ja hyväkuntoisia.

Mäkinen kertoo ulkoiluttavansa koiransa hyvin ennen lentoa, jotta ne voivat purkaa ylimääräisen energiansa ja rauhoittua koneessa nukkumaan. Hän myös ruokkii lemmikkinsä ennen matkaa. Mäkinen kuitenkin kehottaa miettimään ruuan antamista, jos koiralla on taipumusta pahoinvointiin tai jos sen täytyy päästä tarpeilleen pian syötyään.

Jos suunnitelmissa on näyttelymatka ulkomaille, Mäkinen listaa eri kulkuvälineiden plussat ja miinukset. Hän pohtii esimerkiksi sitä, kuinka pitkä matka on kyseessä ja kuinka hyvin eläintä on mahdollista huomioida matkan aikana. Hän muistuttaa, että esimerkiksi Keski-Eurooppaan matkustettaessa koira joutuu olemaan autossa huomattavasti kauemmin kuin lentokoneessa. Toisaalta lentokoneella matkustettaessa useat vieraat ihmiset liikuttelevat kuljetuslaatikkoa, sitä nostellaan ajoneuvojen ja lentokoneen kyytiin ja ympärillä on melua ja hälyä. Jos koira stressaantuu helposti, omistajan tulee valita karvaturrin kannalta mukavin tapa matkustaa.

– Mitä enemmän olen lentänyt, sitä rohkeammin voin sanoa sen olevan ihan varteenotettava matkustusvaihtoehto. Jos koira on tervepäinen ja tottunut matkustamiseen, en usko lentämisen olevan sille sen erikoisempi juttu kuin jollain muulla liikennevälineellä liikkuminen, Mäkinen summaa.

Suunnitteletko lentomatkaa koirasi kanssa? Lue täältä, mitä sinun tulisi ottaa huomioon ennen matkaa.

Otsikkokuvassa hokkaido Ricky ja cairnetterieri Kreisi Milanon lentokentällä. Kuva Tiia Nyberg.

Kesä ja loma ovat matkustamisen aikaa. Koska koira on tärkeä perheenjäsen, voi sen jättäminen kotiin tai hoitopaikkaan matkan ajaksi tuntua ikävältä. Kuonon juttusarja Matkalla koiran kanssa kokoaa tärkeimmät muistettavat asiat koiran matkustamiseen liittyen. Juttusarjan seuraavissa osissa kerromme vinkit autossa, junassa ja laivassa matkustavan turren omistajalle.

Liity Kuonon
Koiraperheeseen 🐶

Saa sähköpostiisi kuukausittain yhteenveto parhaista koiranhoitoon liittyvistä artikkeleista, liity mukaan arvontoihin ja saa alennuksia koiratuotteista!

Scroll to Top