Kaikille koiraharrastajille rotuun tai karvanlaatuun katsomatta
Search
Close this search box.

Tässä syy koiran suihkun jälkeiselle hulvattomalle hepulille!

Monelle koiranomistajalle tuttu tilanne: pesun jälkeen koira saa selittämättömän hepulin, ryntää kylpyhuoneesta olohuoneeseen, hyppää sohvalle, hieroo itseään sohvatyynyihin, juoksee makuuhuoneeseen, kierii sängyllä, juoksee olohuoneeseen hieromaan itseään mattoon ja ryntää samassa silmänräpäyksessä sohvalle ja sieltä taas sängylle. Ja niin edelleen.

Esimerkiksi näin:

Tai näin:

No, tilanne lienee tuttu. Mutta mistä tämä hepulikohtaus johtuu? Koirasivusto Barkpost kokosi viisi eri teoriaa siitä, miksi koira sekoaa suihkun jälkeen.

1. Kuivaksi kuivaksi kuivaksi…

Todennäköisesti ilmeisin syy suihkun jälkeiselle hepulikohtaukselle on yksinkertaisesta koiran halu kuivata itsensä – märkä turkki ei voi tuntua erityisen mukavalta. Joten koiran ryntäily ja itsensä hierominen mitä erilaisimpiin pintoihin suihkun jälkeen saattaa olla vain hauvan tapa saada itsensä kuivaksi. Kuka muutenkaan tarvitsee pyyhkeitä, kun on mattoja, lakanoita, sohvia…

2. Oma haju takaisin!

Puppy Leaks -koirasivuston mukaan koirat pyrkivät suihkun jälkeisellä hepuloinnillaan palauttamaan oman hajunsa. Vaikka omistaja todennäköisesti rakastaa lemmikkinsä vaniljantuoksuisen shampoon odööriä, totuus on, että koira haluaa haista koiralta. Märän koiran haju sekoitettuna vasta-ajetun ruohon ja muun (mahdollisimman ällöttävän) roskan löyhkään on se Eau de Koira, jolta lemmikkisi haluaa mieluiten lemuta.

3. Vapaaaaaaaaaus!

Petful-koirasivuston artikkelissa ehdotetaan, että koira yksinkertaisesta nauttisi asuntoa ympäri juoksennellessaan suihkun jälkeisestä vapauden tunteesta. Tämä teoria voi tuntua uskottavalta ainakin pesua vihaavien koirien omistajista: kun epämiellyttävä suihkuhetki on viimein ohi, hauva haluaa ikään kuin juhlistaa vapauttaan hepulilla.

4. Ihana suihku!

Daily Puppy -sivuston teorian mukaan pesun jälkeinen hepuli saattaa olla yksinkertaisesti merkki koiran onnellisuudesta: kaikki hauvat eivät suinkaan vihaa suihkuja. Kaikki eivät myöskään saa hepulia pesun jälkeen.

5. Tiede sen selittää: F.R.A.P.

Vaikka tiede ei ole aivan vielä saanut selvyyttä koirien suihkun jälkeiselle hepulille, sille on annettu nimi F.R.A.P eli Frenetic Random Activity Periods, vapaasti suomennettuna raivokas satunnainen aktiivisuusjakso. Aiheesta kertoo My Smart Puppy -sivusto. Eli tästä lähtien, kun turre haukkuu, ryntäilee tai käyttäytyy muuten holtittomasti, se ei enää saa hepulia, vaan se ”frappaa”. Että näin!

Ja jos oma koirasi on rauhallisempaa sorttia, etkä vieläkään tiedä, minkälaisista hepul… anteeksi frappeista (!) jutussa puhutaan, katso alla oleva video. Ja vaikka tietäisitkin, katso video silti – ovathan nämä hepulit nyt aivan hulvattomia!

Otsikkokuva: Chris Downer [CC BY-SA 2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0)], via Wikimedia Commons

Liity Kuonon
Koiraperheeseen 🐶

Saa sähköpostiisi kuukausittain yhteenveto parhaista koiranhoitoon liittyvistä artikkeleista, liity mukaan arvontoihin ja saa alennuksia koiratuotteista!

Scroll to Top