Kaikille koiraharrastajille rotuun tai karvanlaatuun katsomatta

Victoria Stilwell: Ajanpuute on koiranomistajan pahin virhe

Televisiosta tuttu koirankouluttaja ja positiivisen vahvistamisen puolestapuhuja Victoria Stilwell esiintyy huomenna perjantaina Helsingin Olympiastadionilla.

– Olin Helsingissä kolme vuotta sitten ja tapasin paljon upeita ihmisiä. Suomessa näin, miten asiat tulisi hoitaa. Eläinten hyvinvointi on täällä paljon paremmalla tolalla kuin meillä Yhdysvalloissa ja ajatusmaailmanne on paljon edellä, mitä tulee koiriin ja niiden kouluttamiseen sekä eläimiin yleensä. Tunsin oloni tervetulleeksi ja oli helpottavaa nähdä, että ihmiset osaavat toimia oikein, Stilwell muistelee.

Victoria Stilwell, 46, syntyi ja kasvoi Englannin Wimbledonissa ja muutti 1990-luvun alussa Yhdysvaltoihin, jossa hän aloitti työskentelyn koirien ulkoiluttajana. Kipinä koirien kanssa toimimiseen syttyi jo lapsena Stilwellin vieraillessa beagleja kasvattavan isoäitinsä luona.

Myöhemmin ulkoiluttaessaan eri puolilla New Yorkia asuvia lemmikkejä Stilwell huomasi, ettei hän toiminutkaan enää vain koirien hoitajana, vaan myös ihmiset kääntyivät ongelmineen hänen puoleensa. Hän ymmärsi, että voisi opiskella koirien käyttäytymistä miten paljon tahansa, mutta todellinen oppi tulisi ihmisten parissa työskentelystä. Stilwell alkoi nähdä, miten koirat omaksuivat omistajiensa tunteet ja miten omistajan elämän ongelmat heijastuivat koiraan.

– Tyttäreni oli kahdeksan kuukauden ikäinen, kun katsoin eräänä iltana Supernanny-sarjaa. Sarjassa lastenhoitaja menee kotiin, jossa lapset ovat aivan hallitsemattomia. Ajattelin, että minä voisin tehdä saman koirien kanssa!

Stilwell toimitti ideansa tuotantoyhtiölle ja kolme kuukautta myöhemmin alkoivat It’s Me or the Dog -sarjan ensimmäisen jakson kuvaukset. Sittemmin sarjaa on tehty kahdeksan tuotantokautta ja yli sata jaksoa. Jaksot on kuvattu Iso-Britanniassa ja Yhdysvalloissa, joiden lisäksi sarjaa on esitetty lukuisissa muissa maissa, mukaan lukien Suomessa nimellä Isännän ja koiran käytöskoulu. Victoria Stillwell on yksi kansainvälisesti tunnetuimmista ja arvostetuimmista positiivisen vahvistamisen ja inhimillisen eläinten koulutuksen kannattajista.

Oman televisiosarjansa lisäksi Stilwell on kirjoittanut kolme kirjaa sekä esiintynyt radiossa, televisiossa ja lehtien sivuilla ympäri maailmaa. Lisäksi hän päätoimittaa Positively.com-koirasivustoa, jolta löytyy tietoa ja vinkkejä positiiviseen yhteiseloon koiran kanssa.

Uransa aikana Stilwell on kouluttanut satoja, jopa tuhansia erilaisia koiria. Hänen mukaansa vaikeimpia tapauksia ovat olleet vaarallisen aggressiiviset yksilöt, sillä vihaisuus on sekä koiralle että omistajalle stressaavaa. Vaikka koiria voi kouluttaa, ei voi sanoa, etteikö kerran purrut koira purisi uudelleen. Vaikka koiran käyttäytymistä voi arvioida, sitä ei voi koskaan täysin ennustaa.

– Haluaisin sanoa, että mille tahansa koiralle voi opettaa mitä tahansa, mutta tietysti geeniperimällä on vaikutusta koiran käyttäytymiseen. Sillä, miten koira kasvatetaan on kuitenkin myös suuri merkitys, ja juuri koiran elämän alkutaival on erityisen tärkeä, Stillwell kertoo.

– Minulta kysytään usein, ovatko jotkut rodut todella haasteellisempia kuin toiset. Kyllä. Olen kouluttanut paljon belgianpaimenkoiria, jotka ovat haastavia energisyytensä vuoksi. Chow chowt taas ovat todella lojaaleja ja sitoutuvat usein vain yhteen ihmiseen, joten nekin osaavat olla kouluttajan näkökulmasta hankalia. Rakastan näitä rotuja, mutta niissä on omat haasteensa.

Victoria Stillwell ratkoo suomalaiskoirien ongelmia viikonloppuna Olympiastadionilla. Yksi tapahtumaan osallistuvista koirista on neljävuotias sekarotuinen Hupi, jonka ongelmia ovat yli-innokkuus ja hyppiminen. Kuvassa myös Hupin omistaja Johanna Muhonen.
Victoria Stillwell ratkoo suomalaiskoirien ongelmia viikonloppuna Olympiastadionilla. Yksi tapahtumaan osallistuvista koirista on neljävuotias sekarotuinen Hupi, jonka ongelmia ovat yli-innokkuus ja hyppiminen. Kuvassa myös Hupin omistaja Johanna Muhonen.

Lempirodukseen Stilwell mainitsee vinttikoirat, erityisesti irlanninsusikoirat, jotka ovat kouluttajan mielestä kuninkaallisen kauniita ja voimakkaita mutta silti lempeitä. Stilwellin omat koirat, ruskea labradorinnoutaja Sadie sekä chihuahua Jasmin, ovat molemmat adoptoituja rescue-koiria.

– Yhdysvalloissa on valtava rescue-ongelma. Luvut vaihtelevat, mutta arviolta neljästä viiteen miljoonaa koiraa joutuu vuosittain eläinsuojiin ja puolet niistä lopetetaan. Koiria kasvatetaan liikaa, kasvatustoiminta on huonoa, koiria kastroidaan ja sterilisoidaan liian vähän, ja vastuuttomia omistajia on liikaa. Ja eläinsuojat ovat tupaten täynnä. Siksi en osta rekisteröityä koiraa, vaan tarjoan kodin sitä tarvitsevalle.

Entä mikä on koiranomistajien yleisin ja samalla pahin virhe?

– Se, ettei koiralle anneta tarpeeksi aikaa. Elämme kaikki kiireistä elämää, ymmärrän sen, mutta koiralle on löydettävä aikaa. Aina vuorokaudessa ei kuitenkaan tunnu olevan tarpeeksi tunteja. Joskus ihminen ottaa koiran, vaikkei hänellä todellisuudessa ole sille aikaa. Se on paitsi yleisin myös yksi pahimmista virheistä, koska jos koiraa laiminlyö, se tylsistyy, mikä näkyy ongelmakäyttäytymisenä. Ja sitten koirasta hankkiudutaan eroon.

Tulevana viikonloppuna Helsingin Olympiastadionilla järjestetään Hau-Hau Champion -koiranruokamerkin 60-vuotisjuhlatapahtuma Eläköön koirat! Stilwell esiintyy tapahtumassa perjantaina ja ratkoo luentonsa lomassa suomalaisten koirien ongelmia. Mukana esityksessä on kuusi erirotuista karvaturria eri puolilta maata, ja huippukouluttaja saa ratkottavakseen ongelmia remmirähjäyksestä ahmimiseen ja ylivilkkauteen.

Lue lisää Stilwellistä ja tutustu hänen koulutusvinkkeihinsä täällä.
Lisätietoja Eläköön koirat! -tapahtumasta voit puolestaan lukea täältä.

Liity Kuonon
Koiraperheeseen 🐶

Saa sähköpostiisi kuukausittain yhteenveto parhaista koiranhoitoon liittyvistä artikkeleista, liity mukaan arvontoihin ja saa alennuksia koiratuotteista!

Scroll to Top