Autolla matkustaminen on monille karvaturreille arkipäivää, ja monet koirat nauttivat päästessään omistajansa mukaan tapahtumiin, kesälomamatkoille tai vaikka uimarannalle. Kun koiraa kuljetetaan autossa, on tärkeää taata sekä eläimen että ihmisten turvallisuus.
Vuonna 2014 Suomessa oli Tilastokeskuksen mukaan lähes 3,2 miljoonaa henkilöautoa ja Autoliiton mukaan suomalaiset ajavat vuosittain noin 16 000 kilometriä. Aktiiviselle koiraharrastajalle kilometrejä voi helposti kertyä tuplasti enemmän.
Henkilöautossa turvallisin paikka kuljettaa koiraa on farmarimallisen auton takatilassa tai takapenkillä turvavaljaisiin kytkettynä. Kun koira kuljetetaan takaluukussa, on siellä oltava riittävästi tilaa ja avoin yhteys matkustamoon. Jos koira on takatilassa vapaana, tavaratilan ja matkustamon välillä tulee olla koiraverkko, joka estää koiran pääsyn matkustajatilaan matkan aikana, sen karkaamisen auton ovien avautuessa tai sen sinkoutumisen ihmismatkustajien päälle äkkijarrutuksen sattuessa. Avoimeen takatilaan voi myös asentaa koiran kuljetushäkin. Koiraa tai muutakaan lemmikkieläintä ei saa kuljettaa henkilöauton umpinaisessa tavaratilassa.
Tavallisessa henkilöautossa koira matkustaa usein takapenkillä. Matkustamossa kuljetettava koira on kiinnitettävä turvavöihin erillisillä turvavyövaljailla. Onnettomuuden sattuessa leveät turvavyövaljaat jakavat koiraan kohdistuvan voiman laajalle alueelle, jolloin koiran mahdollisuudet selviytyä kolarista ovat paremmat. Koira ei saa koskaan kiinnittää turvavöihin pelkästä kaulapannasta.
Pienen koiran voi kuljettaa matkustamossa myös kuljetuslaatikossa, joka sijoitetaan autossa turvalliseen paikkaan, esimerkiksi matkustamon jalkatilaan niin, että se on kiilattuna tukevasti penkkien väliin eikä pääse heittelehtimään autossa edes onnettomuuden sattuessa.
Lemmikki kulkee myös linja-autossa
Henkilöauton lisäksi lemmikkiä voi kuljettaa myös bussissa, mutta se tarvitsee luonnollisesti seurakseen ihmismatkustajan. Esimerkiksi Matkahuollon operoimissa linja-autoissa lemmikit ovat saattajansa vastuulla ja niiden tulee matkustaa muita kyydissä olevia häiritsemättä, kunhan bussissa on tilaa. OnniBus puolestaan kuljettaa ainoastaan opaskoiria, joiden matka tulee varata vähintään 72 tuntia ennen lähtöä yrityksen asiakaspalvelusta.
Linja-autossa lemmikkieläinten tulee matkustaa niin, että niistä aiheutuu muille matkustajille mahdollisimman vähän haittaa. Jos bussissa jo on allerginen matkustaja, tällä on ensisijainen oikeus valita paikkansa kaukana eläimestä tai tarvittaessa pyytää kuljettajaa jättämään koira omistajineen pysäkille. Opas- ja avustajakoirat saavat kuitenkin nousta autoon muista matkustajista huolimatta.
Bussissa lemmikkiä ei saa pitää penkillä ja sen tulee olla matkan ajan kytkettynä. Suuret koirat matkustavat omistajansa jalkatilassa, pienemmille turvallisin paikka on sylissä. Bussiyritys voi periä lemmikeistä yrityskohtaisen maksun, mutta esimerkiksi pääkaupunkiseudun joukkoliikenteessä lemmikit matkustavat maksutta.
Kun matkustaminen ei olekaan mukavaa
Kaikille koirille autossa matkustaminen ei kuitenkaan ole mieleistä, sillä koira saattaa kärsiä matkapahoinvoinnista siinä missä ihminenkin. Aikuiselle koiralle matkapahoinvointi on harvinainen vaiva, mutta pennulle saattaa tulla autossa huono olo helpommin. Koiranpennun matkapahoinvointi johtuu sen sisäkorvan tasapainoelimen kehittymättömyydestä: tasapainoelin saa koiran silmien kautta ristiriitaista tietoa koiran kehon asennosta, mikä saa pennun voimaan pahoin.
Matkapahoinvointi on koiranpennuille yleinen vaiva, joka menee usein ajan kanssa ohi. Alle vuoden ikäisen koiran matkapahoinvointia ei yleensä lähdetä hoitamaan lääkkeillä, ellei vaiva ole todella paha. Matkapahoinvoinnin oireita ovat muun muassa kuolaaminen, tärinä, koiran vaisu olemus sekä lopulta oksentaminen.
Kun koiranpentua totutetaan autoiluun, on hyvä tehdä alussa lyhyitä matkoja mukaviin paikkoihin: jos pentu joutuu matkustamaan pahoinvoivana pitkiä matkoja ja päätyy joka kerta oksentamaan, matkustamiseen saattaa alkaa yhdistyä pelkoa, joka voi aiheuttaa huonovointisuutta myös aikuisiällä. Tällöin koira tulee totuttaa autoiluun entistä rauhallisemmin, yhdistämällä autoon mukavia asioita, kuten ruokailu. Myös esimerkiksi korvatulehdus voi aiheuttaa aikuiselle koiralle matkapahoinvointia.
Se, missä osassa autoa koira voi huonosti, on täysin yksilöllistä: joillekin takapenkki turvavyössä voi olla turvallisemman tuntuinen paikka, toinen taas rauhoittuu paremmin pienemmässä tilassa takaluukussa. Esimerkiksi juna tai linja-auto saattaa olla herkästi pahoinvoinnista kärsivälle henkilöautoa miellyttävämpi matkustusmuoto tasaisemman liikkeensä ja loivempien käännöstensä ansiosta.
Lähteet: Liikenneturva, Koiranomistajan peruskurssi, Matkahuolto
Kesä ja loma ovat matkustamisen aikaa. Koska koira on tärkeä perheenjäsen, voi sen jättäminen kotiin tai hoitopaikkaan matkan ajaksi tuntua ikävältä. Kuonon juttusarja Matkalla koiran kanssa kokoaa tärkeimmät muistettavat asiat koiran matkustamiseen liittyen. Juttusarjan aiemmin ilmestyneissä osissa jaoimme tietoa koiran kanssa lentämisestä sekä junalla matkustamisesta. Juttusarjan viimeisessä osassa käsittelemme laivamatkustamista lemmikin kanssa.
Matkalla koiran kanssa -juttusarjassa aiemmin ilmestynyt:
Koiran kanssa raiteilla- muista junamatkustamisen pelisäännöt!
Suunnitteletko lentomatkaa koiran kanssa? Ota talteen hyödylliset vinkit!
Kymmeniä kertoja koirien kanssa lentänyt vakuuttaa: lentokone voi olla koiralle kuin mikä tahansa kulkuväline