Kaikille koiraharrastajille rotuun tai karvanlaatuun katsomatta

Nämä kymmenen kesäistä herkkua eivät sovi koiralle

Kesä on vihannesten ja hedelmien ystäville vuoden parasta aikaa. Koska kasvikset ovat terveellisiä meille ihmisille, oletamme niiden usein tekevän hyvää myös karvaisille ystävillemme. Usein ne tekevätkin, mutta tietyt vihannekset ja hedelmät tekevät poikkeuksen ja voivat olla jopa myrkyllisiä koirille. Listasimme IHeartDogs-sivuston inspiroimana kymmenen hauvoille haitallista kasvikunnan herkkua.

Mikä Kuono.fi? Tarjoamme runsaasti tietoa suomalaisille koiranomistajille ja meiltä löydät 8 erilaista Koirankoulutuksen verkkokurssia. Kursseillemme on osallistunut jo yli 10 000 koiranomistajaa.

Lue myös: Nämä 16 ihmisten ruokaa ovat haitallisia koirille

10 koirille haitallista ihmisten kesäherkkua:

1. Viinirypäleet ja rusinat

Viinirypäleiden ja niistä tehtyjen rusinoiden haitallisuus koirille alkaa olla jo omistajien keskuudessa yleistä tietoa. Ja hyvä niin, koska ne ovat myrkyllisiä. Vaikka osa koirista voi popsia rypäleitä ja rusinoita ilman oireita, riskiä ei kannata ottaa. Viinirypäleet ja rusinat voivat aiheuttaa koiralle (ja kissalle) äkillisen munuaisten vajaatoiminnan. Rypäleet sekä tuoreina että kuivattuina kannattaa siis pitää karvaturrin ulottumattomissa!

2. Sipuli ja valkosipuli

Vaikka valkosipulin haitoista ja hyödyistä kiistellään jatkuvasti, jotkut lähteet väittävät valkosipulin olevan koirille jopa tavallista sipulia haitallisempaa. Joka tapauksessa molempien antamista koiralle tulee välttää, sillä niiden aikaan saama myrkytystila voi aiheuttaa koiralle esimerkiksi voimattomuutta, kohonnutta sydämen sykettä tai tihentynyttä hengitystä. Sipuli ja valkosipuli sisältävät lisäksi tiosulfaattia, joka saattaa aiheuttaa koiralle ja kissalle anemiaa.

3. Kirsikat

Kirsikat ovat suosittua kesäherkkua, eikä ihme, ovathan ne herkullisia! Kirsikan hedelmäliha on turvallista syötävää myös karvaturrille, mutta varren ja kiven sisältämä myrkky voi johtaa hengityselinten vajaatoimintaan ja jopa kuolemaan. Kirsikan varsi ja kivi sisältävät syanidia, joten ei ole ihme, että ne ovat myrkyllisiä. Jos haluat jakaa punaisen herkun hauvasi kanssa, huolehdi, että turre saa maisteltavakseen vai hedelmälihaa.

4. Sienet

Monet ihmiset tykkäävät sienestää, myös koiran kanssa yhdessä. Vain pieni osa sienistä on koirille myrkyllisiä, mutta aivan kuten ihmistenkin tapauksessa, on tärkeää syödä vain tunnettuja ja turvallisiksi todettuja lajikkeita. Jos koirasi maistaa metsässä tuntematonta sientä, kannattaa se viedä välittömästi eläinlääkärin vastaanotolle: jotkut sienet saattavat aiheuttaa koiralle jopa tappavan myrkytyksen.

5. Viinimarjat

Vaikka viinirypäleiden ja rusinoiden myrkyllisyys alkaa olla kaikkien tiedossa, viinimarjojen haitallisuus saattaa tulla yllätyksenä. Todellisuudessa viinimarjoissa on vastaavia myrkyllisiä aiheita kuin viinirypäleissä ja rusinoissa. Viinimarjat voivat aiheuttaa koiralle oksentelua ja ripulointia.

6. Raa’at tai vihertävät perunat

Perunan haitallisuus koiralle saattaa tuntua erikoiselta, sillä perunaa löytyy monien laadukkaidenkin koiranruokamerkkien sisällysluetteloista. Toki koira saa syödä perunaa, mutta kypsentämättömät ja vihertävät perunat ovat kuitenkin koirille myrkyllisiä. Itse asiassa vihertävät perunat ovat haitallisia myös ihmiselle. Perunan aiheuttaman myrkytyksen oireita koiralla ovat muun muassa pahoinvointi, oksentelu, kouristukset ja epätasainen syke.

7. Aprikoosi

Kuten kirsikoilla, myös aprikoosien siemenet, lehdet ja varret ovat myrkyllisiä koirille. Vaikka aprikoosinkin hedelmäliha on koiralle turvallista, koiraa kannattaa tarkkailla, jos sillä on pääsy kasvin muihin osiin. Myös aprikoosit sisältävät syanidia, joka voi aiheuttaa hengityselinten vajaatoimintaa tai jopa kuoleman.

8. Raparperi

Vaikka raparperista saa ihmisille herkullisia leivonnaisia ja muita herkkuja, sitä ei tule koskaan antaa koirille. Raparperin lehdet ja varret sisältävät runsaasti oksaalihappoa, joka laskee koiran elimistön kalsiumtasoa, mikä voi aiheuttaa esimerkiksi munuaisten vajaatoimintaa tai muita lääketieteellisiä ongelmia.

9. Omenan siemenet

Omena on perunan ohella usein turvallista koirille, mutta silti senkin syöttämisessä kannattaa olla varovainen. Omenan siemenet sisältävät niin ikään syanidia ja ovat koirille erittäin myrkyllisiä. Vaikka koirien täytyy syödä melko paljon omenan siemeniä saadakseen oireita, myös tällaisia tapauksia tiedetään. Jos siis annat hauvasi herkutella omenoilla, huolehdi, ettei koirasi saa syötyä hedelmän keskikohtaa.

10. Tomaatti

Koira saa syödä tomaattia. Vaikka itse punainen tomaatti ei ole koiralle vaarallista, tomaatin varret ja lehdet sekä kypsymättömät hedelmät voivat aiheuttaa hauvalle vatsavaivoja. Vaikka koiran täytyykin maistella tomaatin varsia melko suuri määrä saadakseen oireita, kannattaa koira pitää suosiolla poissa tomaattipensaista.

Lue myös:

Liity Kuonon
Koiraperheeseen 🐶

Saa sähköpostiisi kuukausittain yhteenveto parhaista koiranhoitoon liittyvistä artikkeleista, liity mukaan arvontoihin ja saa alennuksia koiratuotteista!

Scroll to Top