Kaikille koiraharrastajille rotuun tai karvanlaatuun katsomatta

Kärsiikö koirasi kivusta? Tunnista kipu näistä merkeistä

Peruskurssi
Peruskurssi

Koirat ilmaisevat kipua monin eri tavoin, mutta usein omistajan on vaikea tunnistaa sitä. Monet koirat peittelevät kipuaan, koska luonnossa heikkous tarkoittaisi laumasta karkoittamista.

Akuuttiin kipuun koira voi reagoida voimakkaastikin esimerkiksi vinkaisemalla, pakenemalla tai vapisemalla paikallaan. Kroonista kipua on usein paljon vaikeampi tunnistaa, sillä se ilmenee pieninä muutoksina koiran voinnissa ja käytöksessä.

Jos tunnistat näitä merkkejä koirassasi ja epäilet sen kärsivän kivusta, ota yhteyttä eläinlääkäriin ja selvitä, mistä vaivat voisivat johtua.

Jatkuva nuoleminen ja peseminen

Jos koira nuolee paljon ja pakkomielteisesti jotakin tiettyä kohtaa, voi tämä viestiä kivusta kyseisessä kohdassa. Nuolemalla koira koettaa lievittää kipua ja hoitaa särkevää kohtaa, vaikkei siinä olisikaan näkyvää haavaa tai vammaa. Koira saattaa myös järsiä itseään koettaessaan lievittää kipua.

Raskas hengitys ja muut fyysiset oireet

Helteellä ja rasituksen jälkeen raskas läähättäminen on normaalia, mutta jos koira hengittää raskaasti ja tiheästi ilman ilmiselvää syytä, voi se olla merkki kivusta. Kivuista kärsivän koiran syke voi kiihtyä, verenpaine nousta, pupillit suurentua ja suu kuivua.

Ruokahaluttomuus

Epämukavasta olosta ja mahdollisesta kivusta kielii myös koiran haluttomuus syödä. Ruokahaluttomuus on merkki monesta sairaudesta ja jos koira on pitkään syömättä, on se vietävä eläinlääkäriin tarkastettavaksi.

Muutos käyttäytymisessä

Kivusta kärsivä koira käyttäytyy monesti normaalista poiketen. Sosiaalisesta ja iloisesta koirasta voi tulla välttelevä ja apaattinen. Toisaalta koira voi myös hakeutua tavallista voimakkaammin omistajansa lähelle. Arkuus ja aggressiivisuus ovat yleisiä merkkejä kivusta, ja koira esimerkiksi murisee kosketuksesta tai syliin nostettaessa. Usein kipeä koira nukkuu paljon, mutta jotkin koirat kivustakin huolimatta touhuavat ja leikkivät paljon, jolloin kipua on vaikea huomata.

Muutos liikkumisessa

Koira todennäköisesti alkaa vältellä kipua aiheuttavia liikkeitä, kuten portaiden kiipeämistä, juoksemista, hyppäämistä tai venyttelyä. Joissain tapauksissa koira selvästi ontuu, mutta myös yleinen jäykkyys ja hitaus liikkeissä sekä kaarella oleva selkä viestivät vaivoista. Kivusta kärsivä koira makaa monesti mieluummin kyljellään kuin käpertyy, ja nouseminen on hankalaa ja kivuliasta. Jos kivut ovat kovat, ei lenkille lähteminenkään oikein innosta.

Onko teille tulossa pentu taloon? Tutustu Kuonon ja eläintenkouluttaja Noora Tihtosen koiran koulutus -verkkokurssiin. Nämä opit kannattaa hanskata heti alusta alkaen!

Lue myös:

Kuva: Wikimedia Commons/Eli Duke

Liity Kuonon
Koiraperheeseen 🐶

Saa sähköpostiisi kuukausittain yhteenveto parhaista koiranhoitoon liittyvistä artikkeleista, liity mukaan arvontoihin ja saa alennuksia koiratuotteista!

Scroll to Top