Lagotto romagnoloille tyypillinen periytyvä sairaus on saatu kitkettyä käytännössä kokonaan pois rodusta geenitestien avulla. Kasvattaja pitää testausta hyödyllisenä ja kaikkea tietoa rodusta kiinnostavana.
Vuonna 2006 vantaalainen Marisa Köngäs hankki Italiasta lagotto romagnolo Nocen. Noce oli Köngäksen ensimmäinen lagotto ja sen kasvaessa syntyi ajatus rodun kasvattajaksi ryhtymisestä. Vuonna 2008 syntyi kennel Tubero d´Oron ensimmäinen pentue. Tähän mennessä pentueita on ollut viisi, ja kuudetta odotetaan vielä ennen syksyä.
Suomalainen eläinten DNA-diagnostiikkaan erikoistunut yritys Genoscoper lanseerasi alkuvuonna 2013 MyDogDNA-palvelun ja uuden koiran geenitestin, joka kattaa aiempien yksittäisten testien sijaan yli sata koiran perimän aiheuttamaa sairautta tai muuta ominaisuutta.
Lagotoille on kuitenkin tehty geenitestejä jo aiemmin. Vuonna 2011 tutkijat julkaisivat professori Hannes Lohen johdolla löytäneensä rodun pentuiän epilepsiaa aiheuttavan mutaation. Jo tuolloin geenitesti mahdollisti sen, että entistä useampia koiria voitiin käyttää jalostukseen. Koira voi olla mutaation suhteen joko normaali, kantaja tai sairas. Jotta pennut eivät sairastu, on vähintään toisen vanhemman oltava normaali, eli mutaatiosta vapaa.
MyDogDNA-palvelun pilottivaiheessa oli mukana aktiivisia rotuyhdistyksiä sekä Genoscoperin vanhoja asiakkaita. Myös lagotoista koottiin testiryhmä, johon pääsi noin 20 koiraa. Suomen Lagottoklubin jalostustoimikunnassa mukana ollut Köngäs ilmoitti heti kolme omaa koiraansa mukaan.
– Lagotto on lähtöisin melko pienestä populaatiosta. Rodun hyvinvoinnin ja terveyden vuoksi on tärkeää tietää sen monimuotoisuudesta. Kaikki tieto rodusta on mielenkiintoista, Köngäs perustelee.
Vaikkei pentuiän epilepsia ollut lagotoilla yleinen, arviolta joka kolmas koira kantoi geenivirhettä perimässään. Köngäs tietää sairautta ilmenneen muutamassa pentueessa. Lieväoireinen pentuiän epilepsia saattoi jäädä huomaamatta, joten tarkkaa varmuutta sen levinneisyydestä ei ole.
– Lagottoja on testattu todella hyvin ja kasvattajat ovat olleet vastuullisia, eikä sairaita pentuja ole päässyt enää geenitestauksen jälkeen syntymään, Köngäs sanoo.
MyDogDNA-palvelun myötä on löydetty myös lukuisia uusia, roduissa aiemmin tuntemattomia geenimutaatioita. Testeissä useamman lagottoyksilön perimästä on löytynyt hyperurikosuria, kivulias perinnöllinen munuaistauti, joka on yleinen esimerkiksi dalmatialaisilla. Kyseisen taudin ilmenemistä lagottojen keskuudessa tutkitaan parhaillaan.
Marisa Köngäs käyttää pentueita suunnitellessaan hyväkseen MyDogDNA:n Breeder-palvelua, joka auttaa kasvattajaa löytämään geneettisesti toisilleen sopivia jalostusyksilöitä rodun monimuotoisuuden lisäämiseksi.
Kennel Tubero d´Oroon on syntynyt MyDogDNA-palvelun lanseerauksen jälkeen kaksi pentuetta, ja kolmatta odotetaan syntyväksi kesän lopulla. Kaikkien palvelun lanseerauksen jälkeen syntyneiden pentujen vanhemmista vähintään toisella on MyDogDNA-passi, jonka saa kun koira on testattu MyDogDNA-testipaketilla. Lisäksi kaikki viime vuonna syntyneet pennut on geenitestattu, ja Köngäs aikoo testata myös tulevat pennut. Köngäksen käyttämissä jalostuskoirissa ei ole ollut kantajuuksia testipatteriston sairauksista.
– Jo aiemmin olen tietysti miettinyt, etten risteytä esimerkiksi liian läheisiä sukulaisia keskenään. Koirani ovatkin olleet todella terveitä, eikä niillä ole esimerkiksi allergioita tai muita perussairauksia, Köngäs kertoo.
MyDogDNA-palvelu antaa tietoa sekä koirien mahdollisista sairauksista ja kantajuuksista että esimerkiksi turkin väristä ja tyypistä. DNA-testillä voidaan myös varmistaa, että koira todella polveutuu rekisteriin merkityistä vanhemmista.
Suomen Lagottoklubin jalostustoimikunta kannustaa jäseniään testaamaan koiriaan, jotta rodun monimuotoisuudesta saataisiin mahdollisimman hyvä kuva. Lagottokerholla on MyDogDNA:n kanssa yhteistyösopimus, jonka myötä lagottojen omistajat saavat testeistä alennusta ja yhdistys saa vastineeksi rahaa jalostukselliseen toimintaansa. Saaduilla varoilla testataan esimerkiksi sellaisia koiria, joiden tiedetään sairastavan jotain perinnöllistä sairautta.
Elokuussa, juuri ennen Maailman Voittaja 2014 -koiranäyttelyä Suomen Lagottoklubi järjestää pääkaupunkiseudulla lagottoviikon. Viikon aikana rodun harrastajat pääsevät viettämään aikaa yhdessä ja koirat tapaamaan toisiaan erilaisten aktiviteettien parissa. Myös MyDogDNA on mukana viikolla, kun Genoscoperin tutkimus- ja kehitysjohtaja Jonas Donner pitää luennon geenitestin avulla kerätystä rotuun liittyvästä tiedosta ja vastaa kysymyksiin aiheesta.
– Testejä tehdään rodussamme koko ajan lisää ja lisää ja uskon muidenkin kasvattajien huomanneen palvelun tarjoaman hyödyn. On tärkeää tietää, minkälaista geneettistä vaihtelua rodun sisällä on, Köngäs toteaa.
Kuvat: Marisa Köngäs
Koiran geenitestaus kannattaa – Lue miksi!
Juttu on toteutettu yhdessä MyDogDNA:n kanssa.