Kaikille koiraharrastajille rotuun tai karvanlaatuun katsomatta
Search
Close this search box.

Aikuisen koiran koulutus

Aikuisen koiran koulutus voi olla todella antoisaa. Koira oppii vanhanakin uusia asioita, eikä koskaan ole liian myöhäistä aloittaa uusien asioiden opettelemista. Joskus kouluttamisessa tulee taukoja, vaikkapa muuttuneen elämäntilanteen vuoksi, mutta hommaan voi ryhtyä heti kun on taas aikaa.

Kouluttaminen on osa ihmisen ja koiran suhdetta. Kun teette asioita yhdessä, teistä tulee tiimi. Kouluttaminen tarjoaa myös virikkeitä ja aivotyötä koiralle. Näitä jokainen koira tarvitsee voidakseen hyvin. Opettaessasi omaa koiraasi, opit myös todella paljon sen luonteesta ja käytöksestä. Kodinvaihtajien ja rescue-taustaisten koirien osalta kouluttaminen on myös osa uuteen elämään sopeutumista.

Uuden oppiminen väsyttää koiraa tehokkaasti, eli sopii erinomaisesti vilkkaammille yksilöille energian purkamiseen. Jos koirasi on toipilas, eikä voi harrastaa liikuntaa, on aivotyö parasta mitä voit sille tarjota. Sopivalla määrällä aivotyötä ja liikuntaa tehdään onnellisia ja tasapainoisia koiria.

Kouluttaessa koiraasi luot siihen myös lämpimän ja vahvan suhteen. Kouluttaminen on todella kivaa ja sitä on helppo oppia.

Oletko kouluttamassa aikuista koiraa? Tutustu Kuonon verkkokurssiin Koirankoulutuksen perusteet – treenaa missä ja milloin tahansa.

Aikuisen koiran kouluttamisen peruspilari on palkka, ilman sitä kaikki on vaikeampaa

Palkan käyttö tekee uuden oppimisesta nopeampaa ja taidosta vahvemman. Palkan avulla myös motivoidaan koiraa työhön. Ilman palkkaakin voi toki kouluttaa, mutta se on huomattavasti työläämpää. Varsinkin aikuista koiraa kouluttaessa on motivointi hyvin tärkeää. Aikuinen koira tietää mitä kaikkea ihanaa muutakin maailmassa on ja se kiinnostaa joskus enemmän kuin oma ihminen.

Usein ihminen kilpaileekin koiran huomiosta kaiken muun ympäristössä olevan kanssa. Jos sinulla on kuitenkin hallussasi jotakin, jota koira juuri siinä tilanteessa eniten haluaa, voitat kisan. Koirasi haluaa tehdä töitä kanssasi ja kouluttaminen on mahdollista. Sehän ei onnistu, jos koirasi puuhailee omiaan.

Varaa siis taskuusi aina jotain todella herkullista, koska tie koiran sydämeen käy vatsan kautta. Mitä haastavampi ympäristö, sen parempi palkka pitää olla mukana. Kotona saattaa toimia oma kuivaruoka, mutta koirakoulussa tarvitaan jo jotain paljon parempaa. Palkan tärkeyttä kouluttamisessa ei voi korostaa liikaa.

Ruokapalkassa monipuolisuus on valttia

Hyvää ruokapalkkaa pohtiessa kannattaa kokeilla lukuisia erilaisia syötäviä. Ruokapalkkoja pitäisi lisäksi käyttää monipuolisesti. Onhan se aika tylsää saada palkaksi pelkkää lihapullaa päivästä toiseen. Jos käyttää aina samaa palkkaa siitä tulee arkipäiväistä. Palkkanami kokee inflaation, eli sen arvo koiran silmissä alenee.

Kouluttajalla onkin syytä olla käytössä aina useampi erilainen palkkanami kerrallaan, joiden tietää varmasti maittavan koiralle. Eikä saisi jämähtää näihinkään, vaan vaihdella herkkuja jatkuvasti. Kannattaa siis etsiä uusia superherkkuja koko ajan. Voit vaikka kysyä mitä toisen koiranomistajan taskussa on ja ennen kaikkea kokeilla mikä juuri sinun koirallesi kelpaa parhaiten.

Kaikkia ruokakaupassa myytäviä syötäviä, jotka soveltuvat koiralle, voi kokeilla. Kaupassa on juustoa, erilaisia leikkeleitä ja makkaroita hyllykaupalla. Pakastealtaassa löytyy riistakäristystä ja sisäelimiä. Erityisesti maksan on todettu olevan koiran mielestä herkullista. Jauhetusta maksasta, kaurahiutaleista ja kananmunasta voi tehdä pellillisen ”maksapannaria”, jota voi pilkkoa mukaan treeneihin. Lisää reseptejä koiran herkkuihin löytyy täältä.

Eläintarvikeliikkeiden tarjonta on myös todella runsasta. Erilaisia nameja löytyy joka lähtöön. Jos koirasi syö tiettyä kuivaruokaa, on kokeilemisen arvoista testata jotakin toista merkkiä palkkanamina. Erityisen maukkaita ovat puolikosteat täysravinnot, jotka saa helposti pilkottua pienemmiksikin paloiksi. Jos koirasi on perso ruoalle, voit hyvin käyttää palkkana myös sen omaa pääruokaa.

Huomioi palkan sopivuus ja seuraa sopiiko kyseinen herkku koiran vatsalle. Jos herkku on kovin suolainen, sitä voi antaa vain harvoin. Jos koirallasi on allergioita, pitää tuoteselosteet lukea huolellisesti.

Lisäksi pitää muistaa, että jos koira syö paljon herkkuja, on se painoa seurattava. Pääruokaa voi hieman vähentää, jos koulutuksessa kuluu runsaasti nameja. Koiran painon tarkkailun nyrkkisääntö on, että kylkiluiden pitää tuntua kevyesti painamalla.

Aikuisen koiran koulutus leikin ja kehujen avulla

Leikkiminen on koiralle mieluista ja leikkiä voikin hyvin käyttää palkkana. Koiraa voi leikittää lelulla tai vaikka pyrähtää sitä karkuun haastaen koiraa hippaleikkiin. Veto ja taisteluleikit ovat monille mieluisia. Valitse vetoleikkiin lelu, joka joustaa. Joustava lelu on miellyttävämpi molemmille osapuolille. Leiki vetoleikkejä aina siten, että koiran niska on vaakatasossa. Näin niskaan ei kohdistu vääränlaista painetta, joka voisi aiheuttaa vaurioita.

Kehuminen on erittäin tärkeää. Aina kun koira tekee oikein, se ansaitsee runsaat kehut namin lisäksi. Voit mennä myös kyykkyyn ja rapsutella koiraa, samalla kehuen sitä vuolaasti. Innosta koiraa äänelläsi, että se varmasti tietää tehneensä jotain oikein.

Jackpot ja sattumapussi ovat tehokasta palkan käyttöä aikuisen koiran koulutuksessa

Kun koira tekee superupean onnistumisen jossakin, sille voi antaa ns. jackpotin. Tämä on jotakin, jonka kuuluu jäädä pitkäksi aikaa koiran mieleen upeana hetkenä. Koira saakin yhden namin sijaan vähintään kourallisen herkkuja. Jos olet itse joskus voittanut päävoiton, muistat varmasti missä ja milloin. Jackpot toimii vähän samalla periaatteella. Jackpotin käyttö vahvistaa oppimista suuresti. Tätä keinoa ei kuitenkaan kannata käyttää päivittäin, ettei se koe inflaatiota.

Sattumapussi tarkoittaa puolestaan useamman erilaisen namin sekoitusta. Kaikkien namien on kuitenkin tietysti aina oltava tarpeeksi maittavia. Koira ei voi koskaan tietää minkä ihanan herkun se namipussista seuraavaksi saa. Tämä tietynlainen arvuuttelu lisää sen kiinnostusta ja motivaatiota tekemiseen.

Aikuisen koiran koulutus lähtee kontaktista

Jotta voi kouluttaa koiraa, on siihen oltava kontakti. Vahva kontakti syntyy omaehtoisuuden avulla. Yksinkertaisuudessaan se tarkoittaa sitä, että palkkaat koiraa aina kun se itse huomioi sinut. Koira oppii, että sinut kannattaa aina valita, koska sinä merkitset kivoja asioita.

Harjoitus tehdään aluksi kotona esimerkiksi omassa olohuoneessa. Koiraa voi ensimmäisillä kerroilla auttaa kutsumalla sitä nimellä. Tämän jälkeen odota, että koira itse vilkaisee sinua. Tähän voi mennä joskus pitkäkin tovi, mutta malta mielesi. Kun koira oivaltaa itse mitä pitää tehdä, on oppiminen nopeaa.

Tee tätä harjoitusta ensin helpoissa ympäristöissä siirtyen vaikeampiin. Malta aina antaa koiralle aikaa ja mahdollisuus valita sinut oma-aloitteisesti. Huomaat pian, että koirasi on sinusta hyvin kiinnostunut. Jos koira ei lainkaan katso sinua, siirry takaisin harjoittelemaan helpommassa ympäristössä.

Aikuisen koiran koulutus tapahtuu arjessa joka päivä

Ihminen kouluttaa koiraansa jatkuvasti halusi tai ei. Koiralle ei ole olemassa jotakin tiettyä hetkeä päivässä jolloin se oppii, vaan se oppii ympäri vuorokauden erilaisia asioita. Tämä on mahdollisuus, joka kannattaa käyttää hyväksi. Jokainen arjen tilanne voi opettaa koiralle oikeita tai vääriä asioita.

Hyvä esimerkki on ruoan tarjoaminen koiralle. Jos koira istuu rauhassa, ja saa sitten palkaksi ruoan, vahvistuu maltti todella paljon. Arjen tilanteet ovat juuri niitä hetkiä, jolloin koulutetaan tärkeimpiä asioita, eli malttia, odottamista ja luopumista. Kaikki tilanteet, joissa koiran voi pyytää odottamaan saadakseen jotain, kannattaa käyttää näiden asioiden kouluttamiseen.

Aikuisen koiran koulutus on onnistumisten vaalimista

Jotta kouluttaminen etenee, pitäisi onnistuminen tehdä koiralle mahdollisimman helpoksi. Jos koira ei onnistu ja saa palkkaa riittävän usein, se ei jaksa yrittää. Eikä se tietenkään opi koulutettavaa asiaa.

Tämän takia kouluttajan tehtävä on huolehtia siitä, että edetään pienissä osissa kohti onnistumista. Jos koira ei osaa antaa tassua, palkkaa ensin siitä, että se liikauttaa tassuaan hieman. Tämän jälkeen, kun se liikuttaa tassua enemmän. Seuraavaksi palkataan, kun tassu nousee jo ylemmäs. Näin päästään hiljalleen päämäärään ja temppu on valmis.

Etene mieluummin hieman liian hitaasti, kuin yhtään kiirehtien. Palkkaa siis aluksi pienestäkin onnistumisesta oikeaan suuntaan. Palkkaamisessa on myös syytä olla vikkelä. Palkan on tultava heti, kun koira teki mitä piti. Näin koira yhdistää palkan ja juuri tekemänsä asian toisiinsa.

Lue myös: Koiran koulutus: kattava tietopaketti

Lyhyt oppimistuokio on usein laadukas

Varsinkin vanhempi koira väsyy helposti ja treenihetki kannattaa pitää lyhyenä. Laatu korvaa määrän, vaikka toistojakin toki tarvitaan. Tärkeintä on lopettaa ennen kuin koira kyllästyy tai näyttää väsymyksen merkkejä. Koira on hyvä jättää haluamaan lisää. Näin se seuraavallakin kerralla lähtee mielellään treenaamaan.

On viisasta pitää useampi lyhyt treeni pitkin päivää, kuin yksi pitkä. Lisäksi harjoitellessa uusia taitoja, jokainen toisto lasketaan. Jos pyydät koiraa istumaan ja odottamaan ulospääsyä, se lasketaan treenihetkeksi. Kun arjen mahdollisuudet otetaan kouluttamiseen mukaan, koira oppii taidot yllättävän nopeasti.

Aikuisen koiran koulutus ja haasteellisemmat tilanteet

Jos aikuisella koiralla on jo jokin pitkään jatkunut haaste, on syytä muistaa, että ongelmia ei korjata hetkessä. Mitä pidempään käytös on jatkunut, sen vahvempaa se on. Esimerkiksi ohitusongelmien kanssa saattaa joutua tekemään useita kuukausia aktiivisesti työtä, jotta ne helpottaisivat. Pitkään jatkuneiden haasteiden kanssa ollaankin aina maratonmatkalla. Lohdullista on kuitenkin, että kouluttamisella saadaan vähintään helpotusta asiaan. Ei siis kannata luovuttaa, vaikka välillä näyttäisi siltä, että koulutus ei etene.

Näiden haasteiden ratkomiseen ja myös ennaltaehkäisyyn soveltuu Koiran koulutuksen perusteet 2.0 -kurssi.

Ongelmakäytöksen taustalla voi olla kipu, joka pitää aina selvittää

Jos aikuisen koiran käytös on äkillisesti tai pikkuhiljaa ilman selkeää syytä muuttunut, on aina selvitettävä, onko taustalla kipuja. Hyvin usein esimerkiksi aggressiivisuuden taustalla on kipu. Koiran kipua on vaikea havaita, koska koira pyrkii peittelemään kipuaan. Lisäksi tunnetila peittoaa kivun. Koira siis saattaa leikkiä tovereiden kanssa tai jahdata palloa, vaikka ontuu kävellessään. Voit lukea lisää kivun tunnistamisesta täältä.

Aikuisen koiran koulutus edellyttää myös sen terveydentilan huomioimista

Varsinkin seniori-ikäisillä koirilla voi olla kaikenlaisia vaivoja. Esimerkiksi nivelrikot tai lihasjumit pitää ottaa aina huomioon. Maahan meno voi olla hidasta ja kankeaa, eikä vauhdikkaita temppuja ehkä kannata treenata. Koiralta ei saa koskaan vaatia enempää kuin se fyysisesti kykenee. Jos käy niin, että koira on aiemmin tehnyt jonkin tehtävän innokkaasti ja nyt välttelee sitä voi syynä olla kipu, joka kannattaa selvittää.

Vanhemman koiran kanssa on syytä kiinnittää huomiota myös lattian liukkauteen. Vaurioita syntyy hauraissa nivelissä helposti. Myös säätila vaikuttaa monen koiran haluun tehdä töitä. Kylmällä voi aina pukea palttoota ja tossua palelevalle tai siirtyä sisätiloihin harjoittelemaan.

Erilaisten temppujen kouluttaminen on rentoa tekemistä yhdessä

Kaikenlaisten temppujen kouluttaminen on todella hauskaa. Koska temppu ei ole arjen sujuvuuden kannalta aina välttämätön, ei haittaa, jos siinä ei mennä ihan prikulleen oikein. Tämä lievittää mahdollisia suorituspaineita ja tuo rentoutta yhteiseen tekemiseen. Lisäksi voit harjoitella kouluttajan taitojasi kaikessa rauhassa.

Erilaisia temppuja on niin paljon kuin mielikuvituksesi keksii! Aikuiselle koiralle soveltuu loistavasti temppu- ja aktivointikurssi. Koiran mieli pysyy vireänä ja iloisena uusien temppujen ja tekemisten avulla.

Teksti: Piia Collan, Koirapalvelu Collan

Lue myös:

Liity Kuonon
Koiraperheeseen 🐶

Saa sähköpostiisi kuukausittain yhteenveto parhaista koiranhoitoon liittyvistä artikkeleista, liity mukaan arvontoihin ja saa alennuksia koiratuotteista!

Scroll to Top