Koiran suuvaivojen havaitseminen ei ole aina helppoa. Koira ei välttämättä näytä kipuaan millään tavalla, sillä se ei halua näyttää heikkouden merkkejä.
Omistajan kannattaakin seurata koiran käytöstä tarkkaan: jos koira menettää ruokahalunsa, tiputtelee ruokaa suustaan, heräilee poikkeuksellisesti yöllä ja hieroo paljon kasvojaan esimerkiksi lattiaa vasten, voi se olla merkki hammas- ja suuongelmista. Koiran kasvot voivat myös olla turvoksissa.
On tärkeä tarkistaa koiran suu ja hampaat säännöllisesti. Jos huomaat seuraavia oireita, vie koirasi heti eläinlääkärin tarkistettavaksi:
1. Heiluvat hampaat
Koiran hampaan heiluminen voi olla merkki pitkälle edenneestä parodontiitista eli hampaiden kiinnityskudosten tulehduksesta, muusta sairaudesta tai siitä, että koira on vahingoittanut hampaansa jollakin tavalla. Pennuilla hampaiden heiluminen ja putoaminen on 4–6 kuukauden iässä normaalia, sillä ne vaihtavat maitohampaansa pysyviin 42 hampaaseen. Tilannetta kannattaa kuitenkin seurata, jotta maitohampaat varmasti putoavat ja uudet hampaat pääsevät kasvamaan normaalisti.
Koiran hampaiden vaihtuminen 3–6 kuukauden iässä voi myös aiheuttaa näykkimistä, eli koira yrittää lievittää kutinaa hampaissa pureskelemalla huonekaluja, kenkiä tai ihmistä. Lue myös artikkeli Koira näykkii – mitä sille voi tehdä ja mistä se johtuu.
2. Purentavika ja vinot hampaat
Hampaiden asento vaihtelee eri rotujen välillä, mutta jos hampaat ovat erityisen vinossa, voi koiralla olla vaikeuksia pureskella ruokaansa. Jos vino hammas hiertää suun pehmytkudoksia, voi se aiheuttaa suurtakin kipua koiralle.
3. Tulehtuneet ikenet
Koiran ientulehduksen tunnistaa punoittavista, turvonneista ikenistä. Tulehtunut ien saattaa myös vuotaa verta, hampaisiin kertyy ruskeahkoa hammaskiveä ja koiran hengitys haisee pahalle. Kun koira pureskelee esimerkiksi puruluutaan ja siihen jää verisiä jälkiä, voi koiralla todennäköisesti olla ientulehdus.
4. Murtuneet hampaat
Koiran hammas saattaa murtua esimerkiksi liian kovan esineen pureskelusta tai tapaturman takia. Siksi on tärkeä välttää liian kovia puruluita ja -leluja. Kun hammas halkeaa, sen juuri saattaa paljastua, tulehtua ja jopa mädäntyä. Vaiva on hoitamattomana todella kivulias koiralle.
5. Koiran karies
Pienellä osalla koirista esiintyy kariesta eli hampaiden reikiintymistä ja hammasmätää, mutta se ei ole yhtä yleistä kuin ihmisillä. Kariesta ei yleensä havaita ennen kuin se on jo vaurioittanut koiran hammasluuta, jolloin hammas yleensä pitää poistaa. Kariesta esiintyy lähinnä koirilla, joilla on ruokavaliossa jotakin vääränlaista esimerkiksi sokeria sisältäviä nameja ja keksejä.
Koiran hampaita kannattaa hoitaa kuten ihmistenkin hampaita. Puhdista koiran hampaat vähintään kolme kertaa viikossa.
Lue myös:
- Miten leikkaan koiran kynnet – ammattilaisen vinkit
- Miksi koira haukkuu ja mitä sille voi tehdä?
- Koiran ongelmakäytös – miten siitä pääsee eroon?
Lähteet:
Animalplanet, Avma ja Yhteishyvä
Kuva: Wikimedia Commons/xlibber
Mikä on Kuono.fi? Me tarjoamme erilaisia koirankoulutuksia verkossa. Valikoimaan kuuluu peruskurssin lisäksi mm. pentukurssi, hajutyökurssi sekä temppu- ja aktivointikurssi. Tutustu kaikkiin Kuonon kursseihin!