Kaikille koiraharrastajille rotuun tai karvanlaatuun katsomatta
Search
Close this search box.

Tiesitkö, mihin tarkoitukseen nämä koirarodut on alun perin kehitetty?

The I Love Dogs Site -sivusto on koonnut listan kymmenen koiran alkuperäisestä käyttötarkoituksesta. Tiedätkö sinä, mihin käyttötarkoitukseen esimerkiksi mäyräkoira, tiibetinmastiffi ja lhasa apso alun perin kehitettiin?

Kuva: Wikimedia Commons/Andeskilima
Kuva: Wikimedia Commons/Andeskilima

1. Rhodesiankoira jalostettiin alun perin metsästämään leijonia ja muuta suurriistaa Etelä-Afrikassa. Hyvin sosiaalistettuna ja koulutettuna aikuiset rhodesiankoirat voivat olla rauhallisia, mutta alle kahden vuoden ikäiset pennut ovat usein täynnä energiaa ja haluavat jahdata ja metsästää esimerkiksi kissoja – siihen tarkoitukseenhaan ne periaatteessa alun perin luotiin.

Kuva: Wikimedia Commons/David Owsiany
Kuva: Wikimedia Commons/David Owsiany

2. Bedlingtoninterrieri kehitettiin alun perin metsästämään jäniksiä Englannin hiilikaivoksissa. Bedlingtoninterrieriä ei kannata arvostella erikoisen turkin takia, sillä rotua on käytetty myös suurempien eläinten metsästämiseen. Tällöin tosin käytettiin yleensä whippetin kanssa risteytettyjä nopeampia yksilöitä.

Kuva: Wikimedia Commons/Silke Hollje-Schumacher
Kuva: Wikimedia Commons/Silke Hollje-Schumacher

3. Portugalinvesikoirat kehiteltiin Portugalin rannikoilla kalastajien avuksi. Niiden tarkoitus oli sukeltaa veneestä noutamaan rikkinäiset verkot , paimentaa kaloja ja kuljettaa viestejä veneestä toiseen. Maailman tunnetuin portugalinvesikoira lienee Valkoisessa talossa asusteleva Bo.

Kuva: Wikimedia Commons/Lilly M
Kuva: Wikimedia Commons/Lilly M

4. Mäyräkoira on lähtöisin Saksasta. Joidenkin ihmisten on vaikea kuvitella, että nämä suloiset tappijalat jalostettiin jahtaamaan, etsimään ja tappamaan lukuisia metsän eläimiä, kuten kettuja ja mäyriä. Näiden itsepäisten pienten koirien tiedetään seuranneen haavoittuneita eläimiä jopa päivien ajan.

Kuva: Wikimedia Commons/Miroslav Cacik
Kuva: Wikimedia Commons/Miroslav Cacik

5. Dalmatiankoiran alkuperä on tuntematon, mutta niistä tuli ensimmäisiä suosittuja koiria palolaitoksissa. Syy tähän oli niiden saumaton yhteistyö hevosten kanssa: ennen moottoreiden keksimistä käytettiin hevosten vetämiä palokärryjä. Dalmatialaisten tehtävä oli vartioida hevosia, kun ne eivät olleet työtehtävissä, ja juosta niiden rinnalla hätätilanteiden sattuessa.

Kuva: Wikimedia Commons/Томасина
Kuva: Wikimedia Commons/Томасина

6. Welsh corgin molemmat muunnokset luotiin alun perin paimentamaan karjaa. Mataluutensa ansiosta corgit pystyivät näykkimään lehmien jalkojen alaosia pitäen ne liikkeessä. Koirien piti kuitenkin liikkua nopeasti välttääkseen yhteentörmäykset sorkkien kanssa.

Kuva: Wikimedia Commons/Lhasaapso
Kuva: Wikimedia Commons/Lhasaapso

7. Lhasa apso on tänä päivänä sylikoira, mutta alun perin rotu on kotoisin Tiibetistä. Siellä rodun edustajia käytettiin vartioimaan palatseja ja buddhalaisten temppeleitä. Lhasat varoittivat virkamiehiä uhkaavasta vaarasta haukkumalla.

Kuva: Wikmedia Commons/Pleple2000
Kuva: Wikmedia Commons/Pleple2000

8. Tiibetinmastiffit varmistivat lhasa apsojen kanssa temppeleiden ja palatsien turvallisuuden. Kun pienen koiran tehtävä oli ilmoittaa vaarasta haukulla, ison koiran tehtävä oli purra tunkeilijaa. Toisinaan tosin vain ison koiran näyttätyminen riitti kutsumattoman vieraan karkotukseen.

Kuva: Wikimedia Commons/Lilly M
Kuva: Wikimedia Commons/Lilly M

9. Yorkshirenterriereitä käytettiin alun perin rottien metsästämiseen. Näiden pienten, nykyisten sylikoirien, tehtävä oli puhdistaa hiilikaivokset jyrsijöistä ennen kuin kaivosmiehet aloittivat työnsä.

Kuva: Wikimedia Commons/Lilly M
Kuva: Wikimedia Commons/Lilly M

10. Airedalenterrieri on suurin terrierirotu. Ne kasvatettiin alun perin Aire Valleyssä, Englannin Yorkshiressä metsästämään saukkoja. Rodun suosio kasvoi, kun airedalenterriereitä alettiin käyttää kuriireina ensimmäisessä maailmansodassa.

Alkuperäinen artikkeli luettavissa täällä.

Otsikkokuva: Wikimedia Commons/Andeskilima

Muokattu 25.2.2014 kello 17.05. Lehmän kantapää muutettu jalan alaosaksi ja kavio sorkaksi.

Liity Kuonon
Koiraperheeseen 🐶

Saa sähköpostiisi kuukausittain yhteenveto parhaista koiranhoitoon liittyvistä artikkeleista, liity mukaan arvontoihin ja saa alennuksia koiratuotteista!

Scroll to Top