Kaikille koiraharrastajille rotuun tai karvanlaatuun katsomatta
Search
Close this search box.

Tätä koiraihmiset googlasivat – Vuoden 10 haetuinta kysymystä vastauksineen!

Koiran omistaminen ei ole aina yksinkertaista ja omistajalle herääkin varmasti usein kysymyksiä siitä, miksi koira käyttäytyy tietyllä tavalla tai miten koiran kanssa eri tilanteissa tulisi toimia. Moni koiranomistaja turvautuu netin hakupalveluihin löytääkseen vastauksen.

Google julkaisee vuosittain koosteen vuoden haetuimmista hakusanoista. Nämä kymmenen kysymystä askarruttivat koiraihmisiä eniten vuonna 2014:

10. Miksi koirat hautaavat luita?

Tapa haudata luut tai muut herkut juontaa juurensa koirien villien esi-isien tavasta haudata ylimääräinen ruoka maahan piiloon haaskaeläimiltä. Villeillä koirilla ei aina ollut varmuutta siitä, milloin ja mitä ne saisivat seuraavan kerran syödäkseen, joten onnistuneen metsästyksen jälkeen saaliista ei heitetty mitään hukkaan. Hautaamalla luut myös säilyvät tuoreena pidempään.

9. Kuinka koirat tutustutetaan toisiinsa?

Koira kannattaa jo nuorella iällä tutustuttaa mahdollisimman moneen erikokoiseen ja -rotuiseen koiraan, jotta tulevaisuuden kohtaamiset sujuisivat mahdollisimman helposti. Koiraa ei koskaan saa pakottaa lähestymään toista koiraa, vaan tutustuttamisen tulee tapahtua kaikessa rauhassa.

Paras paikka tutustuttaa koirat toisiinsa on neutraali ympäristö, joka ei ole kummankaan reviiriä. Aluksi koirat kannattaa pitää hihnassa ja välimatkan päässä toisistaan, kuitenkin niin, että ne näkevät toisensa. Pikku hiljaa välimatkaa voi lyhentää, jotta koirat pääsevät nuuhkimaan toisiaan ja toistensa jälkiä. Toista koiraa ei kannata lähestyä suoraan kohti, vaan mieluummin hiukan kaartaen.

Jos jompikumpi tai molemmat koirat käyvät liian kuumina, kannattaa tutustuttamista siirtää, kunnes koirat ovat rauhoittuneet. Tutustuminen voi vaatia useammankin tapaamiskerran. Osa koirista tarvitsee enemmän aikaa kuin toiset.

8. Miten koiran saa lopettamaan kaivamisen?

Koiran kaivamisvimmaa voi koettaa hillitä ripottelemalla jotakin koiralle epämiellyttävän hajuista ja makuista ainetta, kuten sitruunan kuoria, kuoppiin ja alueille, joissa koira kaivelee. Myös koiran omien jätösten peitteleminen kaivuualueelle voi auttaa, sillä yleensä koira ei halua kaivaa omia jätöksiään esiin maasta.

Jos koira kaivaa maata pakonomaisesti, voi se olla merkki siitä, että koira on ylienerginen, tylsistynyt eikä sillä ole tarpeeksi aktiviteettejä. Riittävä liikunnanmäärä ja muu yhteinen touhuaminen koiran kanssa voi vähentää koiran tarvetta kaivaa.

7. Miksi koiran kuono on märkä?

Koiran kuononpäässä on märkä limakerros, joka on olennainen osa sen tarkkaa hajuaistia. Kuonon lima auttaa koiraa nappaamaan hajuja ja erottelemaan niitä toisistaan. Koiran kuono onkin kosteimmillaan heti sen jälkeen, kun koira on tutkinut ja nuuhkinut ympäristöään.

On myytti, että koiran kuonon kosteus tai kuivuus kertoisi sen terveydentilasta. On aivan normaalia, että kuono on kuiva esimerkiksi koiran nukkuessa.

6. Kuinka koiran korvat puhdistetaan?

Koiran korvat tulisi tarkistaa ja puhdistaa säännöllisesti, sillä niihin kertyy helposti likaa muun muassa ulkoillessa. Omistaja voi puhdistaa koiran korvan ulkoisia ja näkyviä osia, mutta syvemmälle korvakäytävään ei saa työntää mitään, jottei vaikku ja lika pakkaudu sinne.

Puhdistuksessa voi käyttää esimerkiksi pumpulia tai liinaa, joka on kastettu haaleaan veteen. Korvakäytävään ei saa työntää vanupuikkoa, sillä se saattaa pahimmassa tapauksessa puhkaista tärykalvon.

Apteekeissa on myös saatavilla koiran korvanpuhdistusainetta, jota annostellaan ohjeen mukaan korvakäytävään. Anna koiran ravistella päätään puhdistuksen jälkeen, jotta korvakäytävään kertynyt lika pääsee irtoamaan. Pyyhi vielä puhdistusaineen jämät pois korvasta.

5. Miksi koira jahtaa häntäänsä?

Varmaa tietoa siitä, miksi jotkin koirat jahtaavat häntiään, ei ole. Yhdeksi syyksi on epäilty tylsistymistä ja tekemisen puutetta, mutta vuonna 2012 tehdyssä tutkimuksessa tämän ei todettu olevan merkittävä tekijä. Sen sijaan tutkimuksen tulokset viittaisivat siihen, että pennut, jotka erotetaan aikaisin emoistaan tai jotka kärsivät tiettyjen vitamiinien puutteista, jahtaisivat häntiään useammin ja pakonomaisemmin kuin toiset pennut.

4. Miksi koirilla on viikset?

Koiran viikset ovat eräänlaisia tuntokarvoja, jotka ovat osa koiran aistimekanismeja. Tuntoherkkien viiksien avulla koira tunnustelee ja havainnoi ympäristöään ja ne auttavat sitä esimerkiksi väistelemään esteitä. Viikset tuntevat tarkasti, sillä ne ovat kiinnittyneinä hermosoluihin, jotka reagoivat kosketukseen.

3. Miksi koirat ulvovat?

Koirat kommunikoivat välimatkan päähän ulvomalla. Ulvomalla joko kutsutaan kavereita tai pidetään uhka loitolla. Koira voi ulvoa myös, jos se on loukkaantunut tai tuntee itsensä hylätyksi ja kärsii eroahdistuksen oireista. Jotkin koirat alkavat ulvoa, kun kuulevat ulvomista muistuttavan ärsykkeen, kuten sireenin äänen tai musiikkia.

2. Näkevätkö koirat unia?

Koirat uneksivat ja näkevät unia. Pienet koirat näkevät yleensä paljon lyhyitä unia, kun taas suuremmat koirat näkevät vähemmän mutta pidempikestoisia unia. Koirat toistavat ja käsittelevät päivän tapahtumia unessa samaan tapaan kuin ihmisetkin.

1. Miksi koirat syövät ruohoa?

Tämä kysymys on askarruttanut koiranomistajia pitkään ja se onkin vuodesta toiseen Googlen haetuimpia koira-aiheisia kysymyksiä. Varmaa vastausta, siihen miksi koirat syövät ruohoa, ei kuitenkaan tiedetä.

Koirat ovat kaikkiruokaisia ja voi olla, että moni koira vain pitää ruohon mausta. Joidenkin teorioiden mukaan koirat syövät ruohoa siksi, että kaipaavat lisää kuituja tai koska niillä on vatsavaivoja. Toisaalta ruohon mutusteleminen saattaa olla vain tapa kuluttaa aikaa.

Alkuperäinen Dogsterin juttu on luettavissa englanniksi täällä.
Kuva: Wikimedia Commons/Rachelegreen

Liity Kuonon
Koiraperheeseen 🐶

Saa sähköpostiisi kuukausittain yhteenveto parhaista koiranhoitoon liittyvistä artikkeleista, liity mukaan arvontoihin ja saa alennuksia koiratuotteista!

Scroll to Top