Kaikille koiraharrastajille rotuun tai karvanlaatuun katsomatta
Search
Close this search box.

Kymmenen myyttiä koirista – Tiesitkö sinä totuuden?

Amerikkalaisella Amerikanki-sivustolla on julkaistu mielenkiintoinen artikkeli koiramaailman myyteistä. Vaikka koiran sanotaan olevan ihmisen paras ystävä, nelijalkaisiin tovereihimme liittyy paljon myyttejä. Tässä kymmenen uskomusta, jotka ovat pysyneet tiukasti mielissämme jo vuosikausia – vaikka ne ovatkin täyttä puppua.

1. Koiran suu on puhtaampi kuin keskivertoihmisen suu.

Koirat ovat luonnostaan eläväisiä ja emotionaalisia olentoja, minkä vuoksi on varsin tavallista nähdä koira nuolemassa tutun ihmisensä käsiä tai jopa kasvoja. Koska koiran nuolemisesta ei yleensä seuraa mitään terveydellisiä haittoja, monet ihmiset uskovat, että koirien suut ovat puhtaampia kuin ihmisten.

Totuus: Väite ei ole totta. Kun miettii, mitä kaikkea koira suuhunsa laittaa, voidaan olettaa, ettei sen suu ole läheskään niin puhdas kuin jotkut ihmiset olettavat. Koiran suu on täynnä bakteereja ja muita ällötyksiä. Monet ihmiset eivät kuitenkaan ymmärrä, että nämä bakteerit ovat ominaisia pelkästään koirille, eivätkä ne ole yleensä haitallisia ihmisille.

2. Koirat ovat luonnostaan värisokeita.

Jostain käsittämättömästä syystä aikoinaan uskottiin, että koirat näkevät maailman mustavalkoisena. Tätä uskomusta pidettiin totuutena kauan, ja vasta viime aikojen tieteellinen tutkimus on tuonut esille erilaisen näkökulman aiheesta.

Totuus: Koirat näkevät värejä, mutta niiden näköaisti eroaa voimakkaasti ihmisen tuntemasta värinäöstä. Koiran silmän rakenteen vuoksi sen värinäkö on kallistunut enemmän värikirjon siniselle vyöhykkeelle.

3. Lämmin tai kuiva kuono kertoo koiran sairaudesta.

Tämä on kiistatta yksi suosituimmista koiriin liittyvistä myyteistä. Monet koiranomistajat päättelevät, että heidän lemmikkinsä on aina sairas, jos sen kuono on kuiva tai lämmin.

Totuus: Koiran kirsun kosteus tai edes sen lämpötila ei välttämättä kerro sen terveydentilasta. Todellisuudessa koirien kuono on niiden herätessä kuiva, mikä on täysin normaalia.

4. Koirat syövät ruohoa oksentaakseen.

On totta, että koirat yleensä oksentavat syötyään paljon ruohoa. Tämä on saanut ihmiset ajattelemaan, että koirat tekisivät sen tahallaan.

Totuus: Tarkkaa syytä koirien ruohonsyöntiin ei tiedetä, mutta on erittäin todennäköistä, että ne yksinkertaisesti haluavat tehdä niin. Ruohonsyönti tuskin viittaa siis siihen, että koira haluaisi lievittää levotonta vatsaansa.

5. Vanha koira ei opi uusia temppuja.

Tämä vanha sanonta on saanut jotkut ihmiset uskomaan, että näin todellakin olisi. Sanonnan todellinen merkitys on kuitenkin eri, sillä se viittaa yleensä joidenkin yksilöiden, tässä tapauksessa koirien, itsepäisyyteen.

Totuus: Vaikka vanhemmalle koiralle ei ole niin helppoa opettaa uutta, se voi silti oppia. Vanhalla koiralla ei ehkä ole enää nuoren hauvan refleksejä tai energiaa, mutta kun omistaja on kärsivällinen, uusien asioiden opettaminen vanhallekin koiralle on täysin mahdollista.

6. Yksi ihmisen vuosi on seitsemän koiran vuotta.

Tämä on laajalle levinnyt huhu, jonka nimeen monet ihmiset suorastaan vannovat.

Totuus: Koirat todella ikääntyvät nopeammin kuin ihmiset. Koiran henkinen ja fyysinen kasvu ovat kuitenkin voimakkaimmillaan koiran nuoruudessa ja hidastuu myöhemmin sen elämässä. Koiran rotu ja koko ovat tärkeimmät tekijät, jotka vaikuttavat sen todelliseen ikään.

7. Narttukoiran pitää saada synnyttää vähintään kerran ennen sterilointia.

Tämä kiistanalainen koiramaailman myytti on saanut jotkut koiranomistajat uskomaan, että jos narttukoira ei saa synnyttää kertaakaan ennen sterilointia, sillä voi olla vakavia terveydellisiä vaikutuksia koiran myöhempinä elinvuosina.

Totuus: Mitkään vaikuttavat todisteet eivät puolla tätä väittämää. Oikeasti steriloiduilla koirilla on merkittävästi pienempi riski sairastua esimerkiksi nisäkasvaimeen tai kohdun infektioihin.

8. Häntää heiluttava koira on iloinen.

Tämä on vaarallinen harhaluulo, joka voi johtaa koiran puremiseen. On täysin totta, että koirat heiluttavat häntäänsä usein silloin, kun ne ovat iloisia tai innokkaita, mutta ne voivat heiluttaa häntäänsä myös täysin eri syistä.

Totuus: Koiran kehonkielestä on tehty monimutkaisia tapauskohtaisia tutkimuksia. Vaikka koiran hännän heiluttaminen yleensä viittaakin koiran iloisuuteen, se saattaa kertoa myös ahdistuksesta tai jopa pelosta, jotka voivat laukaista aggressiivisen käytöksen.

9. Vetoleikit tekevät koirasta aggressiivisen.

Vuosien mittaan on ollut paljon keskustelua sekä koiran köydenvetoleikkien puolesta että niitä vastaan. Monet ihmiset luulevat, että vetoleikit tekevät koirasta todella aggressiivisen ja dominoivan.

Totuus: Koirat todella nauttivat vetoleikeistä, mikä on selkeästi seurausta niiden saalistusvietistä. Vetoleikit eivät vain kehitä koiran fyysisyyttä vaan ne antavat myös psykologista harjoitusta.

10. Sekarotuiset ovat rotukoiria terveempiä.

Monet ihmiset uskovat sekarotuisten olevan rotukoiria terveempiä. Tämä on kuitenkin pelkkä myytti.

Totuus: Tämä on suuri väärinkäsitys, joka vaikuttaa paljon siihen, minkälaisen karvaturrin koiraihminen itselleen haluaa. Kuitenkin sekä rotukoirilla että sekarotuisilla voi olla yhtäläisiä ongelmia terveyden kanssa. Terveysongelmat ovat täysin yksilöllisiä ja niihin vaikuttavat rotua enemmän vallitsevat olosuhteet.

Alkuperäinen artikkeli on luettavissa täällä.

Liity Kuonon
Koiraperheeseen 🐶

Saa sähköpostiisi kuukausittain yhteenveto parhaista koiranhoitoon liittyvistä artikkeleista, liity mukaan arvontoihin ja saa alennuksia koiratuotteista!

Scroll to Top