Kaikille koiraharrastajille rotuun tai karvanlaatuun katsomatta

Suomenlapinkoiralla kaksi uutta perinnöllistä sairautta

Evirassa tehdyissä tutkimuksissa on suomenlapinkoiralta löytynyt kaksi uutta perinnöllistä sairautta, kertoo Evira tiedotteessaan.

Ensimmäiset osteogenesis imperfecta (OI) -tapaukset diagnosoitiin Evirassa muutaman viikon ikäisillä pennuilla vuonna 2009. Tauti aiheutti vakavan luiden haurastumisen, minkä seurauksena pentujen liikkuminen oli kivuliasta ja luut murtuivat. Sairaita pentuja syntyi lisää kahdessa eri pentueessa vuosina 2011 ja 2012. Kaikkien sairastuneiden pentueiden takaa löytyi samoja koiria. Evira aloitti taudin perinnöllisen taustan selvittämisen.

Tutkimus aloitettiin sekvenoimalla näytteet alueilta, joissa on aikaisemmin julkaistu ihmisen tai koiran OI-tapauksissa geenivirhe. Poikkeavuuksia ei löydetty, Geenien tutkimuksessa selvisi, että kysymyksessä on uusi mutaatio. Koko genomin kartoituksen avulla löytyi muuttunut geenialue, joka sisältää 11–34 eri geeniä kromosomi 21:ssa.

Suomenlapinkoirien kasvattajilta saadun tiedon mukaan myös toinen tutkimusryhmä Suomessa on aloittanut suomenlapinkoiran OI:n geenitutkimuksen., mistä syystä Evira on lopettanut OI-tutkimuksen, Evirasta kerrotaan. Tärkeintä on, että geenivirhe löytyy ja että kaikki jalostukseen käytettävät koirat tutkitaan. Näin estetään sairaiden pentujen syntyminen tulevaisuudessa.

Toinen Evirassa löytynyt suomenlapinkoirien perinnöllinen sairaus on Pompen tauti. Ensimmäiset tautitapaukset diagnosoitiin Evirassa vuonna 2012. Pompen tauti on perinnöllinen glykogeenin kertymäsairaus. Evira aloitti taudin perinnöllisen taustan selvittämisen. Geenivirheen paikannus varmistettiin mikrosatelliittianalyysillä ja mutaatio löytyi sekvenoimalla koko geeni. Samaa sairautta tutki samaan aikaan samoista eläinnäytteistä myös toinen tutkimusryhmä Suomessa.

Vuonna 2013 Evirassa alkaneen hankkeen päätavoitteena on parantaa eläinten hyvinvointia. Tutkimus keskittyy perinnöllisten tautien tutkimiseen. Eläinten perinnöllisiä sairauksia voidaan käyttää myös mallintamaan ihmisten sairauksia.

Liity Kuonon
Koiraperheeseen 🐶

Saa sähköpostiisi kuukausittain yhteenveto parhaista koiranhoitoon liittyvistä artikkeleista, liity mukaan arvontoihin ja saa alennuksia koiratuotteista!

Scroll to Top