Kaikille koiraharrastajille rotuun tai karvanlaatuun katsomatta
Search
Close this search box.

Ammatti: Handleri

IMG_4311

Ulkomaan kehiä kiertävät törmäävät tämän tästä tuttuihin naamoihin. Suomalaisystävien lisäksi kehissä tuntuu pyörivän samoja ihmisiä näyttelystä toiseen ja usein myös eri koirien kanssa. Ja saattaapa tällainen ihminen pyörähtää vielä monen eri rodun koirien kanssa kehässä.

Jos tuntomerkit osuvat oikeaan, voi olla, että olet törmännyt ammattihandleriin. Ammattihandleri esittää nimensä mukaisesti koiria näyttelyissä ammatikseen. Kuono.fi tutustui muutama viikko sitten moskovalaiseen ammattihandlaajaan Elena Nedbaevaan, jonka kanssa pääsimme juttusille viime viikonloppuna Latvian Adazissa järjestettyjen koiranäyttelyjen yhteydessä.

Elena on esittänyt koiria ammatikseen yli 10 vuoden ajan. Harrastuksesta tuli ammatti, kun koiria näyttelyihin varten treenannutta Elenaa pyydettiin esittämään koiria näyttelyssä ja vähitellen kysyjiä riitti enemmänkin.

Elena on tuttu näky varsinkin noutajakehissä ja ammattihandleri valitseekin esitettävät rodut.

– Esitän pääasiassa noutajia, labradoreja ja kultaisia. Näiden lisäksi esitän muutamaa rotua FCI:n kakkosryhmästä, Elena kertoo.

IMG_4272

Ammattilainen suhtautuu koirien esittämiseen työnä, mutta handleri pystyy kyllä myös neuvomaan, milloin koiraa ei kannata viedä kehään. Jos vastaan tulee yksilö, jota ei välttämättä näyttelykehiin kannata kiikuttaa, Elena sanoo sen kyllä omistajalle. Mutta Elena ei kuitenkaan valikoi esitettäviä koiria, vaan vie kehään apua tarvitsevan.

Ammattihandlereiden etuna on kokemuksen tuoma varmuus ja tuntuma esitettäviin koiriin. Elena pystyy ottamaan aivan tuntemattoman koiran haltuun muutamassa minuutissa ja samaan koiran esityskuntoon pikavauhtia.

– Nykyisin ammattihandlereiden määrä on kasvanut oikeastaan samassa suhteessa kuin laadukkaiden koirien määrä tietyissä roduissa. Esimerkiksi labradorinnoutajissa kisa on todella kovaa, jolloin esittämistaito korostuu, Elena sanoo.

Ammattilaisen käyttämisen kustannukset näyttelykehässä ovat yksilöllisiä. Ensimmäiseksi katetaan tietysti handlerin matkakulut, jotka jakautuvat koirien omistajien kesken. Esimerkiksi Adaziin Elena lensi Moskovasta, kun koirat liikkuivat vajaan tuhannen kilometrin matkan bussilla.

Yhden handlauskerran hinta on joitakin kymmeniä euroja, eikä hinta perustu tulokseen, vaan se sovitaan etukäteen asiakkaan kanssa. Markkinakanavana toimii puskaradio sekä tiettyjen rotujen, kuten labradorien, omat sivut.

Entä mikä sitten hommassa on parasta? Mistä ammattihandleri saa kicksit?

– Tuloksista tietenkin! Elena nauraa.

 

Liity Kuonon
Koiraperheeseen 🐶

Saa sähköpostiisi kuukausittain yhteenveto parhaista koiranhoitoon liittyvistä artikkeleista, liity mukaan arvontoihin ja saa alennuksia koiratuotteista!

Scroll to Top