Kaikille koiraharrastajille rotuun tai karvanlaatuun katsomatta
Search
Close this search box.

SEYn tarrakampanja muistuttaa: Ei koiraa kuumaan autoon!

SEY jatkaa tänä kesänä neljättä kertaa En jätä koiraa kuumaan autoon -tarrakampanjaa. Auton ikkunaan kiinnitettävä tarra muistuttaa jokakesäisestä ongelmasta ja kannustaa jättämään eläimet kotiin kuumalla säällä.

Vaikka kesä on vasta aluillaan, hellepäivistä on saatu nauttia jo ympäri maata. Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liiton SEYn eläinsuojeluneuvojat ovat saaneet jo alkukesän aikana lukuisia yhteydenottoja koirista, jotka on jätetty kuumaan autoon.

– Auton sisälämpötila nousee kuumalla säällä tappavan korkealle nopeammin kuin moni tulee ajatelleeksi. Koirat saavat lämpöhalvauksen huomattavasti helpommin kuin ihmiset, sillä ne eivät kykene säätelemään elimistönsä lämpöä hikoilemalla ihon kautta, kertoo SEYn toiminnanjohtaja, eläinlääketieteen lisensiaatti Kati Pulli.

Ruotsin Kennelliiton tekemässä mittauksessa parinkymmenen asteen ulkolämpötilassa auton sisälämpö nousi tunnin sisällä yli viiteenkymmeneen asteeseen. Edes ikkunoiden jättäminen raolleen ei estä auton lämpötilan nousua.

Jos ohikulkija huomaa koiran kärsivän parkkipaikalla kuumassa autossa, apua on haettava nopeasti. Tilanne on vakava, jos koira ei enää läähätä ja ole levoton, vaan makaa apaattisena. Jos auton omistajaa ei löydy nopeasti, on otettava yhteyttä poliisiin, joka voi tarvittaessa murtautua autoon.

Lämpöhalvauksen saanut koira siirretään ensiapuna varjoon ja kastellaan haalealla vedellä. Jos koira pystyy juomaan, sille tulee antaa viileää juomavettä. Vaikka koira virkoaisikin, se kannattaa viedä eläinlääkärille ja kääriä matkan ajaksi viileään ja märkään pyyhkeeseen.

Pyydämme kaikkia lemmikinomistajia levittämään tietoa siitä, miten vaarallista eläimen jättäminen kuumaan autoon voi olla. Uskomme, että positiivinen esimerkki toimii asiassa parhaiten. Jokainen voi pitää huolen siitä, että oman eläimen asiat ovat hyvin ja kannustaa muitakin parempaan koiranpitoon, Pulli painottaa.

En jätä koiraa kuumaan autoon -tarrat ovat maksuttomia ja niitä jaetaan SEYn jäsenyhdistysten ja eläinsuojeluneuvojien kesän tapahtumissa. Tarroja voi tilata myös SEYn toimistolta.

Lähde: SEY

Liity Kuonon
Koiraperheeseen 🐶

Saa sähköpostiisi kuukausittain yhteenveto parhaista koiranhoitoon liittyvistä artikkeleista, liity mukaan arvontoihin ja saa alennuksia koiratuotteista!

Scroll to Top