Kaikille koiraharrastajille rotuun tai karvanlaatuun katsomatta

Pitkän iän salaisuus – ennakoimalla voit lykätä ja estää koiran vanhuuden vaivoja

Sanotaan, että koira on parhaimmillaan sen ikääntyessä: siitä tulee itsevarmempi, viisaampi ja rauhallisempi kuin nuoruudessa, ja yhteinen taival on ehtinyt hioa omistajan ja koiran toimivaksi tiimiksi.

Pian 11 vuotta täyttävän kultaisennoutajan Pokan omistaja Sisko Pyykkönen uskoo, että salaisuus pitkään ja onnelliseen koiran elämään löytyy aktiivisesta elämäntavasta ja terveellisestä ruokavaliosta.

– Poka on meidän perheen virallinen liikunnanohjaaja ja terapeutti. Olemme saaneet nauttia terveen ja aktiivisen koiran kaveruudesta, Pyykkönen kertoo.

Pokaa luultiin vielä 8–9 -vuotiaana nuoreksi urokseksi, ja omistajat uskovat sen olevan osaltaan runsaan liikunnan ansiota. Poka nauttii päivittäisistä pitkistä metsälenkeistä ja se pääsee kesäisin mökille juoksentelemaan ja toisinaan myös Ylläkselle vaeltamaan.

Vanhuus ei kuitenkaan tule yksin, vaan tuo mukanaan erilaisia vaivoja. Monia näistä voidaan lykätä ja jopa estää ennakoimalla ja huolehtimalla koiran terveydestä sen jokaisessa elämänvaiheessa: pentuna, aikuisena, keski-ikäisenä ja vanhuksena. Pienet koirat saavuttavat keski-iän 7-vuotiaina ja suuret rodut 5-vuotiaina.

Esimerkiksi koiran hampaista kannattaa pitää huolta, sillä huonosti hoidetut hampaat vaikuttavat koko koiran terveyteen ja ientulehdus voi aiheuttaa vakavan infektion. Säännölliset terveystarkastukset ovat myös tärkeitä, sillä sairaudet halutaan löytää ja hoitaa mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

Poka 1
Hampaat pysyvät kunnossa, kun niitä käyttää. Poka tietää, että keppikin käy purulelusta.

Noin vuosi sitten Pokan makuulta nouseminen alkoi näyttää kankealta. Eläinlääkäri varmisti epäilyt ja Pokalla todettiin nivelrikko, vaikka sille oli jo ennalta ehkäisevästi syötetty paljon liikkuvalle koiralle tarkoitettua Hill’s Mobility -ruokaa, jonka rasvahappokoostumus on suunniteltu pitämään koirien nivelet kunnossa.

Eläinlääkäri määräsi koiralle lääkityksen ja ruoaksi Hill’s j/d -erityisravintoa, joka on tarkoitettu nivelongelmaisille koirille. Siinä on runsaasti omega-3-rasvahappoja, joiden tutkitusti tiedetään auttavan koiran nivelten hoidossa ja siihen on myös lisätty glukosamiinia ja kondroitiinisulfaattia, jotka ovat nivelruston rakennusaineita.

– Liikunta on hiukan vähentynyt nivelrikon myötä, mutta intoa lenkille lähtöön ja tyttöjen perässä juoksemiseen vielä riittää. Myös pokan kuulo ja näkö ovat heikentyneet, mutta nämä ovat näitä normaaleja vanhuuden vaivoja.

Ikääntyvän koiran ei välttämättä tarvitse luopua sille rakkaista liikuntaharrastuksista. Jos laji sisältää paljon raskasta työtä tai esimerkiksi nopeita käännöksiä ja hyppyjä, kannattaa vaatimuksia madaltaa ja lajia soveltaa koiran kunnon mukaan.

Vielä virtaa riittää. Nivelrikosta huolimatta Poka jaksaa vielä liikkua ja touhuta.
Vielä virtaa riittää. Nivelrikosta huolimatta Poka jaksaa vielä liikkua ja touhuta.

Vaikka vauhti ehkä hidastuukin, tarvitsee ikääntyväkin koira tarpeeksi liikuntaa. Kun koira ei enää kuluta yhtä lailla kaloreita kuin ennen, tarvitsee sen ruokavalioon tehdä muutoksia, jottei se ala lihoa. Osalla koirista ruokahalu heikkenee ja koira alkaa itse säädellä syömistään.

– Poka sai ennen ruoan kahdesti päivässä, mutta toinen ruoka alkoi usein jäädä syömättä, joten siirryimme antamaan ruoan kerran päivässä. Viime aikoina on menty koiraa seuraillen ja tarjoamme aterian joskus illalla, mutta yleensä se jää syömättä, Pyykkönen kertoo.

Ikääntyvälle koiralle annetaan ruoka 1–2 kertaa päivässä. Jos koira nirsoilee, voi ruokaa koettaa tarjoa useammassa pienessä erässä.

Ruoaksi kannattaa valita ikääntyvälle koiralle tarkoitettua kevyempää ruokaa, jossa ravintoaineita on sen tarpeisiin nähden oikeassa suhteessa. Ruoassa tarvitsee olla muun muassa tarpeeksi ruoansulatusta tukevia kuituja, vähemmän proteiinia kuin aikuisen koiran ravinnossa ja antioksidantteja hidastamaan vanhenemisen tuomia vaurioita.

Keski-ikäiset ja iäkkäät koirat ovat alttiimpia kuivumiselle, joten puhdasta vettä tulee aina olla helposti tarjolla. Jos koiralla on nivelongelmia, voi kupit esimerkiksi nostaa hiukan ylemmäs lattialta, jotta koiran on helppo syödä ja juoda.

Liikunnan ja ravinnon lisäksi Pyykkönen keksii vielä yhden pitkän iän salaisuuden. Poka on pysynyt henkisesti vireänä, kun se saa säännöllisesti veuhottaa ja kisailla niin ihmisten kuin koirakavereidenkin kanssa.

– Poka on aina haastanut meidät keksimään uutta tekemistä ja opettelemaan uusia taitoja. Päivittäin pitää olla jotakin aivojumppaa, kuten se, että Poka tuo meille lehden aamulla sänkyyn. Olemme myös esimerkiksi piilottaneet nappuloita sille etsittäväksi.

Poka on aina ollut luonteeltaan rohkea ja päättäväinen. Pyykkönen kuvailee sitä oikeaksi äijäksi. Iän myötä siitä on kuitenkin löytynyt myös pehmoisampi puoli.

– Poka hakee nykyään enemmän seuraa, rapsutuksia ja haluaa painaa kuonon kainaloon. Se on parasta vierihoitoa meille molemmille, Pyykkönen naurahtaa.

Poka 3
Vanhemmiten Pokasta on löytynyt pehmeämpi puoli. Se nauttii entistä enemmän läheisyydestä ja hellyyden osoituksista.

Juttu on toteutettu yhteistyössä Hill’s Pet Nutritionin kanssa.

Sarjassa aiemmin ilmestyneet jutut:

Painonhallinnalla turvaat koirallesi terveen ja pitkän elämän

Tilaa Kuonon Uutiskirje

Kuonon postituslistalla kuulet ensimmäisenä, mitä Kuonossa tapahtuu.
Uutiskirjeessä järjestetään myös omia kilpailuja ja muuta mielenkiintoista.