Kaikille koiraharrastajille rotuun tai karvanlaatuun katsomatta
Search
Close this search box.

Lemmikkieläinpassi uudistuu – muutoksia myös matkustusehtoihin ja rokotuksiin

Lemmikkieläinpassi uudistuu vuoden lopussa. Uudistuksen taustalla on uusi lemmikkieläinasetus, joka tuo muutoksia koirien kuljettamiseen EU-maiden välillä.

Uudet lemmikkieläinpassit otetaan käyttöön 29.12. Nykyisiä passeja myönnetään vielä 28.12. saakka, ja ne ovat voimassa eläimen elinajan. Jos lemmikillä on jo passi, ei uutta passia tarvitse hakea.

Lemmikkieläinpassin voi jatkossakin ostaa eläinlääkäriltä. Ennen passin myöntämistä eläinlääkäri tarkistaa, että lemmikki on tunnistusmerkitty joko tatuoinnilla tai mikrosirulla ja rokotettu raivotautia vastaan. Passin hinta nousee, koska siihen on lisätty uusia turvaominaisuuksia, joilla pyritään estämään passin väärinkäyttö.

Passiuudistuksen lisäksi uusi lemmikkieläinasetus tuo muutoksia matkustusehtoihin ja pentujen rokotusikään. Kaikki muutokset tulevat voimaan 29.12.

Uuden asetuksen mukaan pennun saa rokottaa raivotautia vastaan 12 viikon iästä lähtien. Ennen tätä ikää annetut rokotukset eivät anna tarvittavaa immuniteettisuojaa raivotaudille. Muutoksia tulee myös muun muassa alle kolmen kuukauden ikäisten rokottamattomien pentujen matkustusehtoihin.

Myös matkustavien eläinten määrään liittyvät määräykset muuttuvat. Nykyisin omistajalla saa olla mukana enintään viisi koiraa ilman, että matka määritellään kaupalliseksi siirroksi. Jatkossa koiria saa olla mukana enemmän kuin viisi, jos matkan tarkoituksena on osallistua esimerkiksi kilpailuun tai näyttelyyn. Osallistumisesta on oltava mukana kirjallinen todistus.

Lemmikkieläinpassi on pakollinen koirille, kissoille ja freteille kaikissa EU-maiden välisissä kuljetuksissa. Passi on käytössä myös Norjassa, Sveitsissä, San Marinossa ja Liechtensteinissa.

Lisätietoa muutoksista tulee Eviran sivuille joulukuussa.

Kuva: Wikimedia Commons/daveynin

Liity Kuonon
Koiraperheeseen 🐶

Saa sähköpostiisi kuukausittain yhteenveto parhaista koiranhoitoon liittyvistä artikkeleista, liity mukaan arvontoihin ja saa alennuksia koiratuotteista!

Scroll to Top