Kaikille koiraharrastajille rotuun tai karvanlaatuun katsomatta
Search
Close this search box.

Vuosikymmenten koirakokemus – Esittelyssä Kuonon mätsärin tuomarit!

Marraskuussa juhlimme 1-vuotiasta Kuonoa match shown merkeissä. Tapahtumassamme tuomareina toimivat kokeneet koiraihmiset, kuten kasvattajat ja menestyneet junior handlerit. Lue lisää tuomareistamme ja tule tapaamaan heitä mätsäriimme!

hilde2– Match shown tuomarina odotan tapaavani ystävällisiä koiria, jotka ovat tulleet harjoittelemaan kehäkäyttäytymistä. Pyrin käymään koirat kunnolla läpi, jotta ne saisivat kokemusta. Minulta voi myös pyytää neuvoja, kertoo pienet pennut arvosteleva Hilde Fredriksson.

Hilde sai ensimmäisen koiransa seitsemänvuotiaana. Sattuma vei tuoreen koiranomistajan mätsäreiden kautta virallisiin rotukehiin ja lapsi ja koira -kilpailuista junior handleriin.

Junior handlerissa Hilde kisasi kahdeksan vuoden ajan, jolloin hänen parhaita saavutuksiaan olivat Pohjoismaiden mestaruus vuonna 2009, Suomen mestaruus vuonna 2010, maailman suurimassa koiranäyttelyssä Cruftsissa kahdeksan parhaan joukkoon sijoittuminen vuonna 2011 sekä maailman mestaruuden voitto Pariisin Maailman Voittaja -näyttelyssä vuonna 2011.

Hilde on esittänyt koiria kaikista roturyhmistä ja kiertää edelleen näyttelyitä lähes joka viikonloppu esittäen lukuisia erirotuisia koiria.

jenni2Suuret pennut arvosteleva Jenni Korpilaakso ihastui koiriin jo vaippaikäisenä: ensirakkaus oli naapurin Duffe-tanskandoggi.

Ensimmäisen oman koiransa, kultaisennoutaja-Pontuksen, Jenni sai kymmenenvuotiaana. Sittemmin hän on omistanut lukuisia eri rotuja viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana: belgianpaimenkoiran, amerikanstaffordshirenbullterrierin, dobermannin ja löwchenin. Mätsäriharrastuksen Jenni aloitti jo ensimmäisen koiransa kanssa ja virallisiin näyttelyihin hän tutustui vuonna 2005.

– Tuomarina arvostelen ennen kaikkea kokonaisuutta, ja koiran ja omistajan välistä yhteistyötä. Pentukehässä on erittäin tärkeää, että omistaja kannustaa koiraansa. Pidän hyvin liikkuvista koirista, mutta myös rakenne merkitsee, Jenni summaa.

Vuonna 2011 Jenni aloitti ranskanbulldoggien kasvattamisen kennelnimellä Crossbone’s. Pentueita on syntynyt tähän mennessä kolme. Jennin kotona asustaa tällä hetkellä kolme ranskanbulldoggia ja mätsärin aikaan laumaan on liittynyt neljäs jäsen, burgosinseisoja.

pauliina Labradorinnoutajia kasvattava Pauliina Harjuvaara arvostelee Kuonon mätsärissä isot koirat. Hän on omistanut koiria yli 25 vuotta. Tällä hetkellä Pauliinan luona asuu kymmenen koiraa: kahdeksan labradorinnoutajaa ja kaksi chihuahuaa. Lisäksi pentukopassa tuhisee seitsemän labradorinpentua, joista yksi jää kasvattamaan Pauliinan laumaa.

Koiranäyttelyihin Pauliina tutustui jo vuosia ennen ensimmäisen koiransa hankkimista. Hän kiersi näyttelyitä labradoreja kasvattavan tuttavansa kanssa ja jäi nopeasti koukkuun. Kun oman koiran hankinta tuli ajankohtaiseksi, labradorinnoutaja oli itsestäänselvä valinta.

Kasvatustyön Pauliina aloitti vuonna 1993 kennelnimellä Tiny Temptresses. Sittemmin pentueita on syntynyt yksitoista.

– Toivon, että jos koiralla on joku ongelma, omistaja kertoo minulle siitä. Voin katsoa esimerkiksi hampaat ilman muuta uudelleen, jos se on koiralle hankalaa. Odotan näkeväni koiria, jotka viihtyvät omistajiensa kanssa. On tärkeää, että koiralla ja omistajalla on kivaa yhdessä. Jännää ja mielenkiintoista nähdä, minkälaisia koiria kehään tuodaan, sanoo kokenut mätsärituomari Pauliina.

vilma2 – Arvostan luonnollista esittämistä, ja sitä, että koiralla ja esittäjällä on kivaa. Pilkunviilaaminen ei minua kiinnosta, ja on tärkeää, että esittäjä ottaa kontaktia koiraan. Parikilpailussa arvioin ennen kaikkea parin yhteneväisyyttä ja samankaltaisuutta, kertoo Vilma Helle. Vilma arvostelee Kuonon mätsärissä junior handlerin ja lapsi ja koira -kilpailun sekä parikilpailun.

Vilma aloitti aktiivisen näyttelyharrastuksensa vuonna 2012. Koiria perheessä on ollut Vilman koko elämän ajan: kiinanharjakoiria, whippet sekä tällä hetkellä kaksi chihuahuaa. Vilman äiti on kiertänyt koiranäyttelyitä 15-vuotiaasta saakka ja kasvattanut muutaman kiinanharjakoirapentueen.

Vilma päätti junior handler -uransa viime vuoden lopussa, jolloin hänet kruunattiin vuoden 2013 Suomen mestariksi. Maailman suurimassa koiranäyttelyssä, Cruftissa, Vilma pääsi junior handlerissa kymmenen parhaan joukkoon.

Vilma on esittänyt koiria kaikista roturyhmistä, ja hänen suosikkirotunsa on afgaaninvinttikoira. Junnu-uran päättymisen jälkeen Vilma on jatkanut näyttelykehissä kiertämistä juuri afgaaneja esittäen.

sirpa2Sirpa Hänninen arvostelee Kuonon match showssa aikuiset pienet koirat. Sirpa hankki ensimmäisen koiransa, mittelspitz Bendiksen vuonna 2007. Sittemmin perheeseen ovat liittyneet saman rotuiset Kirppu ja Pertti. Sirpa on kasvattanut kennelnimellä Sirbendur kaksi mittelspitz-pentuetta, molemmat keväällä 2014.

– Tuomarina arvostelen ennen kaikkea kokonaisuutta. Koiran ja esittäjän välinen yhteistyö on tärkeää: koiraa pitää käsitellä reilusti ja iloisesti, ja tekemisen on oltava kivaa yhdessä toimimista. Suorituksesta pitää jäädä sekä koiralle että esittäjälle hyvä mieli, vaikkei menestystä tulisikaan – ja silloinhan sitä usein tulee, Sirpa kommentoi.

Vaikka Sirpa hankki ensimmäisen koiransa vasta aikuisiällä, hän on ollut tekemisissä koirien kanssa aiemminkin: ratsastusta harrastanut Sirpa ulkoilutti jo nuorena naapuruston koiria.

Koiranäyttelyitä ja agilityä harrastava Sirpa suoritti keväällä 2013 kehäsihteerikurssin, ja on sittemmin toiminut kehäsihteerinä lukuisten eri rotujen kehissä kymmenissä näyttelyissä. Lisäksi Sirpa on kiertänyt näyttelykehiä omien koiriensa kanssa kotimaan lisäksi muun muassa Hollannissa, Tšekissä ja Tanskassa.

Mikä mätsäri?

Match show eli mätsäri on rento ja hauska koiratapahtuma, johon voivat osallistua kaikenikäiset ja -rotuiset koirat – kunhan ne on rokotettu asianmukaisesti. Mätsärissä tuomari arvostelee koiran rakennetta ja liikkeitä, mutta ennen kaikkea koiran ja omistajan välistä yhteistyötä ja kokonaisuutta. Koiralla on siis kaikki mahdollisuudet menestyä, vaikkei se olisikaan täysin rotumääritelmän mukainen! Mätsäriin voivat osallistua myös sekarotuiset koirat sekä esimerkiksi kastroidut urokset.

Mätsärissä koirat arvostellaan pareittain. Tuomari tutkii koirilta hampaat, rakenteen ja liikkeet esimerkiksi pyytämällä omistajaa kävelyttämään koiraansa kehän ympäri. Pienet rodut arvostellaan näyttelypöydällä. Lopulta tuomari valitsee parista paremman koirakon, joka saa punaisen nauhan. Toinen pari saa sinisen nauhan.

Kun kaikki koirat on arvosteltu, kehäsihteeri kutsuu kehään kaikki sinisen nauhan saaneet koirakot, joista tuomari sijoittaa neljä parasta. Sen jälkeen kehään tulevat punaisen saaneet, joista valitaan myös neljä parasta. Voittajat jatkavat Best In Show -kehään, jossa valitaan tapahtuman päätteeksi päivän paras koira kaikkien sinisten ja punaisten voittajien joukosta.

Match shown tuomarit ovat usein kasvattajia, junior handlereita tai muita koiraharrastajia. Tapahtuma on leikkimielinen ja toimii hyvin esimerkiksi harjoituksena virallisia näyttelyitä varten: tuomareilta voi kysyä esimerkiksi neuvoa mieltä painaviin asioihin ja vinkkejä oman suorituksen parantamiseen. Mätsäri on helppo tapa tutustua koiranäyttelyiden maailmaan ja se tarjoaa erittäin hyvää harjoitusta niin ensikertalaisille kuin kokeneille kehäkävijöillekin – sekä koirille että esittäjille.

Tule mukaan Kuonon 1-vuotismätsäriin lauantaina 1. marraskuuta kello 10 alkaen! Lisätietoja täällä.

Kuvat: Tuomarit

Liity Kuonon
Koiraperheeseen 🐶

Saa sähköpostiisi kuukausittain yhteenveto parhaista koiranhoitoon liittyvistä artikkeleista, liity mukaan arvontoihin ja saa alennuksia koiratuotteista!

Scroll to Top