Kaikille koiraharrastajille rotuun tai karvanlaatuun katsomatta

Onko koirasi karkuteillä? – Toimi näin!

Koiran karkaaminen ja katoaminen on omistajan pahin painajainen. Tilanne säikäyttää, mutta kärsivällisyydellä, rauhallisella etsimisellä ja tehokkaalla ilmoittelulla, koira useimmiten saadaan takaisin kotiin.

Kokosimme yhteen vinkit kadonneen koiran etsimiseen:

1. Pysyttele rauhallisena. Karannut koira on usein arka ja voi säikähtää ihmisten paniikkia entisestään.

2. Juuri karannut koira voi tulla kutsusta takaisin, mutta pidempään karkumatkalla ollutta koiraa ei saa huudella nimeltä, jottei se pakene kauammaksi. Kutsu koiraa koirapillillä, viheltämällä tai vinkulelulla, jos se on tottunut niihin. Voit myös houkutella koiraa tutuilla sanonnoilla, jotka tarkoittavat jotakin positiivista, kuten makupaloja ja palkintoa.

3. Jätä karkaamispaikalle omistajalle tuoksuva vaate sekä ruokaa ja vettä. Paikalla kannattaa myös odottaa hetki. Lähistöllä oleva koira voi palata, jos huomaa omistajan toimivan rauhallisesti ja tekevän jotain mielenkiintoista, esimerkiksi rapisuttavan namipussia.

4. Ilmoita katoaminen mahdollisimman pian katoamiskunnan löytöeläintarhaan. Jos katoaminen tapahtuu lähellä kuntarajaa, ilmoita myös naapurikuntiin. Ilmoita eläinlääkäreille, poliisille sekä metsästäjille ja muille, jotka liikkuvat paljon alueella.

5. Tiedota lähiympäristön asukkaita, jotta he voivat pitää silmänsä auki ja kertoa näköhavainnoista. Jaa kuvallisia katoamisilmoituksia postilaatikkoihin ja ilmoitustauluille. Laita ilmoitukseen tarkat tuntomerkit ja omistajan puhelinnumero, mutta älä koiran nimeä.

6. Voit jakaa katoamisilmoituksen myös netissä, mutta korosta, että pyydät vain näköhavaintoja. Et halua ylimääräisiä tarkkailijoita ja etsijöitä säikyttelemään koiraa pois. Harkitse tarkkaan, kannattaako katoamista ilmoittaa julkisesti sosiaalisessa mediassa.

7. Etsintäpartion tulisi koostua mieluiten muutamasta koiralle tutusta henkilöstä. Etsiessä voi käyttää apuna myös yhtä tuttua koiraa, mutta useampi saattaa pelotella karkurin pois. Etsijäkoiraliitolla on etsimiseen koulutettuja koiria, jotka voivat auttaa karanneen koiran paikantamisessa.

8. Etsi koiraa autolla, jos se tykkää kyydissä olemisesta eikä ole arka. Koira todennäköisesti tunnistaa tutun auton äänen ja voi jopa haluta hypätä kyytiin. Autoa pitää ajaa hitaasti, jotta piilotteleva koira ehtii reagoida.

9. Tutki karttaa, jotta tunnet karkaamisalueen. Koirat liikkuvat mieluiten teitä ja muita helppoja reittejä. Karttaan voi myös merkitä paikat, joissa koiran on nähty liikkuvan.

10. Tee hajujälkiä havaintopaikalta kotiin tai muuhun paikkaan, jonne koiran halutaan tulevan. Laita sukkahousuihin voimakastuoksuista ruokaa, esimerkiksi tonnikalaa tai märkäruokaa, ja vedä sukkahousuja turvallista reittiä pitkin haluttuun suuntaan.

11. Älä lähesty karannutta koiraa tai koeta juosta sitä kiinni, jottei se säikähdä ja pakene. Yritä mieluummin houkutella koira luoksesi, mutta jos se ei onnistu, koiran voi yrittää houkutella syötillä loukkuun tai aitaukseen.

12. Älä luovuta! Ensimmäinen vuorokausi on löytymisen kannalta tärkeä, mutta kadonneita koiria tiedetään löytyneen jopa vuosien jälkeen.

13. Kun koira löytyy, vie se eläinlääkärin tarkastettavaksi, jos huomaat normaalista poikkeavaa tai se on ollut karkumatkalla pitkään. Ilmoita löytymisestä samoihin paikkoihin kuin katoamisestakin ja kerää katoamisilmoitukset pois ilmoitustauluilta.

Lisätietoa kadonneen lemmikin etsimisestä löytyy esimerkiksi Karkurit.fi-sivustolta, jonne voi myös tehdä katoamis-, löytymis- ja näköhavaintoilmoitukset. Lisäksi Etsijäkoiraliiton neuvonta auttaa numerosta 040 724 8614.

Kuva: Wikimedia Commons/Bill Nicholls

Tilaa Kuonon Uutiskirje

Kuonon postituslistalla kuulet ensimmäisenä, mitä Kuonossa tapahtuu.
Uutiskirjeessä järjestetään myös omia kilpailuja ja muuta mielenkiintoista.