Kaikille koiraharrastajille rotuun tai karvanlaatuun katsomatta
Search
Close this search box.

Nämä koirarodut ovat taipuvaisia ylipainoon – Katso kymmenen rodun lista!

Ylipaino on lemmikkikoirien keskuudessa kasvava ongelma. Jotkut rodut ovat kuitenkin muita taipuvaisempia ylipainoon, esimerkiksi ruumiinrakenteen tai geenien vuoksi. Pawnation-koirasivusto kokosi listan kymmenestä koirarodusta, joilla on keskimääräistä suurempi riski liialliseen painonnousuun. Jos omistat jonkun listan roduista, ole erityisen tarkka seuratessasi sen painoa.

1. Beagle

Beaglen omistajan tulee olla erityisen tarkka siitä, mitä syöttää koiralleen. Beaglet ovat niin innostuneita ruuasta, että niitä tulee helposti ruokittua liikaa. Ravinnon lisäksi pidä huoli siitä, että beaglesi saa tarpeeksi liikuntaa – myös vapaana. Ylipainon lisäksi beagleilla esiintyy rasvapatteja. Jos löydät koirastasi kyhmyn, älä epäröi kääntyä eläinlääkärin puoleen.

2. Bulldoggi

Bulldoggit ovat kovia syömään, joten jos niille antaa liikaa ruokaa, niillä on tapana myös syödä liikaa. Bulldoggit keräävät painoa nopeasti ja helposti, joten liiallinen ruokinta tekee koirasta nopeasti ylipainoisen. Jos omistat bulldoggin, sen ruuan saantia on erityisen tärkeä valvoa. Bulldoggille on myös haastavaa tiputtaa ylimääräisiä kiloja, koska rotu ei rakenteellisesti sovi raskaaseen liikuntaan. Rodun lyhyt kallo ja kuono tekevät hengittämisestä hankalaa, minkä vuoksi ylikuumenemisen ja ylirasituksen mahdollisuus on olemassa jo kohtuullisenkin liikunnan jälkeen.

3. Bokseri

Boksereille kehittyy usein hormonin puutostila, kilpirauhasen vajaatoiminta, joka voi johtaa painonnousuun. Tämä voi ilmentyä milloin tahansa, joten boksereiden omistajien tulisi testauttaa koiransa vuosittain. Jos bokserisi on lihonut, mutta olet sulkenut pois sairauden mahdollisuuden, tarkista, ettet ruoki koiraasi liikaa ja että se saa tarpeeksi liikuntaa. Päivittäinen, sekä fyysinen että henkinen treenaaminen ovat rodulle erittäin tärkeitä. Pitkä lenkki hihnassa tai hyvä hölkkä täyttävät bokserin liikunnantarpeen.

4. Mäyräkoira

Mäyräkoirilla on taipumusta laiskuuteen, mikä saattaa johtaa ylipainoon. Tämä on erityisen suuri ongelma juuri mäyräkoirien kohdalla, koska niiden kehon muoto altistaa koiran jo selän ongelmille. Painonnousu voi helposti kasvattaa mäyräkoiran riskiä selkärangan vaurioihin. Mäyräkoirat tarvitsevat liikuntaa päivittäin. Fyysiset pelit pihalla tai puistossa sekä päivittäiset hihnakävelyt pitävät mäyräkoiran kunnossa.

5. Saksanpaimenkoira

Sen lisäksi, että rodulla on taipumusta painnousuun, saksanpaimenkoirilla on myös muita yleisiä sairauksia, kuten viat kyynernivelissä ja lonkkaviat. Painonnousu voi nopeuttaa tai pahentaa tilannetta, joten saksanpaimenkoiran omistajan on syytä pitää silmällä lemmikkinsä painoa. On koira sitten ylipainoinen tai ei, saksanpaimenkoira vaatii erittäin aktiivisen elämäntyylin pysyäkseen terveenä ja onnellisena. Säännöllinen harjoittelu ja liikunta pitävät koiran mielen ja kehon aktiivisena.

Tällä beaglellä olisi varaa laihduttaa. Kuva: Wikimedia Commons / Pleple2000
Tällä beaglellä olisi varaa laihduttaa. Kuva: Wikimedia Commons / Pleple2000

6. Kultainennoutaja

Vaikka kultaisetnoutajat ovatkin melko isoja koiria, ne nauttivat usein rauhallisesta elämäntyylistä sisätiloissa. On helppo kuvitella kultainen kotikoira makoilemassa takan edustalla tai omistajansa jaloissa olohuoneessa. Älä kuitenkaan anna tämän mielikuvan tuudittaa sinua ajatukseen, ettei kultainennoutaja vaadi harjoittelua ja liikuntaa. On tärkeää, että koira säilyttää päivittäisen liikuntarutiininsa ja on mukana aktiivisissa leikeissä, jotta se voi purkaa energiansa luonnollisesti ja sitten muina aikoina rentoutua.

7. Labradorinnoutaja

Labradorinnoutaja lihoo helposti, jos se pysyy liikaa paikoillaan ja saa liian paljon herkkuja. Terveen labradorin pitäisi olla timmi ja kropaltaan tiimalasin muotoinen. Vaikka on houkuttelevaa tarjota labradorille herkkuja palkintona sen ehdottomasta huomiosta, on paljon parempi palkita se hyvällä leikillä kuin ruualla. Säännöllinen liikunta on äärimmäisen tärkeää. Labradorit ovat energisiä koiria, jotka rakastavat leikkimistä, ja niille tulisikin tarjota mahdollisuus siihen päivittäin. Jos mahdollista, vie labradorisi uimaan, sillä se on yksi rodun lempipuuhista.

8. Newfoundlandinkoira

Newfoundlandinkoira on jättiläisrotu, jonka yksilöt voivat painaa jopa yli 70 kiloa. Suuresta koostaan huolimatta nämä lempeät jättiläiset on helppo yliruokkia, koska niillä on kyltymätön ruokahalu. Omistajan saattaa olla myös hankala havaita, koska vaaka näyttää nöffin alla liian suuria lukuja, sillä rodun terveenkin yksilön paino on niin valtava. Tämä on huono asia, koska isot koirat ovat jo valmiiksi alttiita erilaisille rakenteellisille ongelmille, joita ylipaino voi pahentaa. Älä ruoki nöffiä liikaa, niin saat pidettyä sen hoikkana. Tarjoa sille myös liikuntaa, muttei liikaa, jotta sen nivelet eivät ylirasittuisi.

9. Mopsi

Bulldoggien tapaan mopsit ovat yleensä ahneita syöjiä, ja koska ne ovat bulldoggeja pienempiä, ne on jopa helpompi yliruokkia. Mopseilla on lisäksi myös lyhyt kuono, joka tekee hengittämisestä urakan normaalipainoisellekin mopsille. Monet omistajat haluavat vähentää mopsinsa liikuntaa hengitysvaikeuksien vuoksi, jotta he saisivat pidettyä koiransa turvassa ja terveinä. Ilmeisesti tämä tekee monista mopseista ylipainoisia. Tämä luonnollisesti tekee myös mopsin painonpudotuksesta hyvin hankalaa. Paras tapa välttyä mopsin ylipainolta on estää koiran lihominen alusta asti tarkkailemalla sen ravinnon saantia.

10. Rottweiler

Rottweilerit ovat isoja koiria jotka lihovat helposti. Jotkut kasvattajat tekevät rotikoista tarkoituksella isompia, tai ainakin rodun sallittujen painorajojen yläpäässä olevia. Syynä tähän on se, että koirien halutaan olevan pelottavamman näköisiä. Se on kuitenkin huono idea, koska boksereiden tapaan rottweilereilla on taipumusta kilpirauhasen ongelmiin sekä saksanpaimenkoirien tapaan lonkka- ja kyynärpäävikoihin. Onneksi tämä rotu kuitenkin jaksaa liikkua loputtomasti. Rottweilereille ei voi tarjota liikaa työtä tai liikuntaa.

Lue alkuperäinen juttu täältä.

Otsikkokuva: Wikimedia Commons / Frei sein

Liity Kuonon
Koiraperheeseen 🐶

Saa sähköpostiisi kuukausittain yhteenveto parhaista koiranhoitoon liittyvistä artikkeleista, liity mukaan arvontoihin ja saa alennuksia koiratuotteista!

Scroll to Top