Kaikille koiraharrastajille rotuun tai karvanlaatuun katsomatta

Miksi koira oksentaa? – Usein kotihoito riittää, mutta joskus on oikea hätä

Peruskurssi
Peruskurssi

Jokainen koiranomistaja joutuu toisinaan pyyhkimään puklutahroja lattialta, eikä satunnaisesta koiran oksentelusta kannata huolestua. Oksentaminen voi kuitenkin olla merkki vakavammasta vaivasta, joten usein syy kannattaa selvittää eläinlääkärissä.

Koira oksentaa, kun sen elimistö pyrkii pääsemään eroon jostakin haitallisesta. Monesti syynä on jokin koiralle sopimaton ruoka-aine tai liian innolla ahmittu ruoka. Myös mahaan hotkaistu vierasesine, esimerkiksi lelu tai sen osa, palaa usein oksennuksen mukana ulos. Lisäksi oksentelu on monen sairauden oire.

– Koiran oksentelulle on useita kymmeniä erilaisia mahdollisia syitä, ja sen alkuperäinen syy voi olla peräisin itse maha-suolikanavasta tai muusta elimistöstä, päivystävä eläinlääkäri Tiia Alakahri Evidensiasta kertoo.

Tavallisimpia syitä oksentelulle ovat viruksen tai bakteerin aiheuttamat vatsataudit. Oksentelun taustalla voi olla myös esimerkiksi loistartunta.

– Tartunnallisten syiden ja vierasesineiden lisäksi yleisimpiä oksentamisen syitä ovat ruoka-aineyliherkkyydet, lääkitykset, sisäelinperäiset ongelmat, kuten kohtutulehdus, sekä voimakas munuais- tai maksa-arvojen nousu, Alakahri listaa.

Onko teille tulossa pentu taloon? Tutustu Kuonon ja eläintenkouluttaja Noora Tihtosen koiran koulutus verkkokurssiin. Nämä opit kannattaa hanskata heti alusta alkaen.

Vie rajusti oksentava koira aina eläinlääkäriin

Eläinlääkäriaseman päivystyksessä nähdään usein vatsataudista kärsiviä koirapotilaita. Ihmisen norovirustartuntaa muistuttava tauti on toki ikävä, mutta onneksi se on yleensä harmiton ja paranee itsestään muutamassa päivässä.

– Raju oksentelu saattaa kuitenkin johtaa kuivumiseen ja vaatii eläinlääkärissä käyntiä etenkin, jos oksentelun lisäksi esiintyy ripulia, Alakahri huomauttaa.

Satunnaisesta oksentelusta omistajan ei tarvitse huolestua, mutta jos koira oksentaa säännöllisesti, kannattaa sen terveydentilaa tarkkailla ja oireilun syytä selvittää eläinlääkärissä.

Joskus oksentaminen on myös merkki vakavasta tilasta, joka vaatii kiireellistä hoitoa. Eläinlääkäriin on aina suunnattava, jos ruoan lisäksi vesikään ei pysy koiran sisällä. Näin raju oksentelu voi johtua esimerkiksi vierasesineen aiheuttamasta suolitukoksesta.

– Koirat ovat usein oksentelun vuoksi jonkin verran vaisumpia suolistokipujen ja pahoinvoinnin vuoksi, mutta selvästi normaalia apaattisemman koiran kanssa on viipymättä lähdettävä eläinlääkäriin, sillä esimerkiksi koiran shokkitila on usein vaikea havaita.

Lisäksi erityisesti syvärintaisilla isoilla koiraroduilla esiintyvä mahalaukunkiertymä on syy kiirehtiä eläinlääkäriin, sillä se vaatii välitöntä leikkausta.

– Mahalaukunkiertymä oireilee niin, että koira yrittää oksentaa, mutta mitään ei tule ulos. Koira saattaa myös turvota merkittävästi kylkiluiden takaa, kun mahalaukku täyttyy kaasulla, Alakahri kuvailee oireita.

Myös myrkytystila voi aiheuttaa oksentamista. Jos on syytä epäillä koiran syöneen jotakin sille myrkyllistä, esimerkiksi paljon ksylitolia tai suklaata, on välittömästi oltava yhteydessä eläinlääkäriin.

Muista huolehtia oksentelevan koiran nesteytyksestä. Jos vesi ei maistu tai pysy sisällä, on syytä suunnata eläinlääkäriin. Kuva: Irisdepiris/Pixabay

Näin hoidat oksentelevaa koiraa kotona

Onneksi useimmiten oksentaminen on kuitenkin vain ohimenevä vaiva. Jos oma murre on oksentelusta huolimatta pirteä, oireilee vain lievästi ja sille maistuu vesi, voi toipilaan oloa helpottaa kotikonstein:

  • Anna oksentavalle koiralle vain pieniä määriä helposti sulavaa ruokaa, esimerkiksi keitettyä riisiä ja maustamatonta kanaa. Ruokaa annetaan muutama ruokalusikallinen kerrallaan muutaman tunnin välein. Kun ruoka pysyy sisällä, annosta voi pikku hiljaa suurentaa.
  • Huolehdi, että koiralla on vettä tarjolla ja se juo tarpeeksi. Etenkin pennut ja pienet, vanhat tai sairaat koirat saavat helposti vaarallisen nestehukan. Mikäli koira ei juo ja oksentaa rajusti, tulee olla yhteydessä eläinlääkäriin.
  • Auta koiran vatsaa toipumaan. Apteekissa on saatavilla reseptivapaita ravintolisiä, jotka voivat helpottaa koiran vatsaongelmia ja rauhoittaa suoliston toimintaa.
  • Tarkkaile tilannetta. Jos koiran yleisvointi heikkenee tai oksentelu jatkuu pitkään, ole yhteydessä eläinlääkäriin.

Lue myös:

Teksti: Niina Kinnunen

Liity Kuonon
Koiraperheeseen 🐶

Saa sähköpostiisi kuukausittain yhteenveto parhaista koiranhoitoon liittyvistä artikkeleista, liity mukaan arvontoihin ja saa alennuksia koiratuotteista!

Scroll to Top