Kysy koirakouluttajalta: Miksi koira vetää?

Kysymys:

Moi! Luke on 13 kuukauden ikäinen leikattu uros. Muutti Kreikasta Suomeen kolme kuukautta sitten. Käveli hyvin hihnassa aluksi, mutta nyttemmin, hoksattuaan kaikki luonnon tuoksut ja varsinkin puput ja kurret, vetää kuono maassa aina menosuuntaan. Ei auta pysähtely tai suunnan vaihto. Ei välitä makupaloista, kun vainu on päällä! Olisikos joku temppu saada huomio kääntymään itseeni? Muuten saan koiran tottelemaan hyvin.

Jari

Hei Jari!

Kuvaamasi tilanne on aika tyypillinen nuoren koiran kanssa, jolla energiaa riittää kaiken mahdollisen tutkimiseen ja tarkasteluun. Hihnassa kävelyn opettaminen on haastavaa mille tahansa koiralle, mutta nuoren koiran kanssa se on vielä astetta työläämpää.

Kaikessa kouluttamisessa, niin myös hihnakäytöksen kouluttamisessa, pätevät ensimmäisessä artikkelissani kirjoittamat perusasiat:

1.      Mietitään mielessämme, miltä tavoiteltu käytös näyttää. Mitä koiran ihan tarkalleen ottaen pitäisi tehdä?

2.      Tehdään halutusta käytöksestä koiran näkökulmasta kannattavaa.

3.      Tehdään kaikesta muusta toiminnasta koiran näkökulmasta kannattamatonta.
Miksi koira vetää?

Minkä tahansa käytöksen muuttaminen alkaa siitä, että mietitään mikä käyttäytymisen motivaationa on. Miksi koira vetää hihnaa? Yleisin syy on se, että koira haluaa jonnekin. Joskus se voi myös haluta pois jostain, esimerkiksi jos se on pelästynyt jotain, mutta ylivoimaisesti enemmistö vetävistä koirista pyrkii etenemään sinne, minne hihna ei riitä. Kohteena voi olla joku tietty paikka, haju, koira tai pelkkä liike eteenpäin. Jos koira pyrkii poispäin jostain, ota yhteyttä ammattitaitoiseen eläintenkouluttajaan.

Kun koira hihnaa vetämällä saavuttaa haluamansa, se oppii hyvin nopeasti, että vetäminen kannattaa. Tämä ketju pitää siis katkaista, eli aina kun hihna kiristyy, omistaja pysähtyy ja matka ei jatku minnekään, ennen kuin koira hakee taas kontaktia ohjaajaltaan.

Samaan aikaan toivotusta toiminnasta tulee tehdä kannattavaa, eli koiraa pitää palkita tavalla tai toisella silloin, kun se kävelee ohjaajan lähellä hihna löysällä.

Koiran näkökulmasta kannattavaa tekemistä on sellainen, mistä se saa jotain mitä se haluaa. Tämä on usein koulutuksen haastavin vaihe, ja näin ilmeisesti Lukenkin kohdalla on. Toimivan palkkion etsimiseen kannattaa käyttää hieman aikaa ja vaivaa, ja kokeilla mitä koira todella haluaa tavoitella. Suosittelen kokeilemaan erilaisia ruokia, esimerkiksi paistettu liha tai keitetty sydän ovat monen koiran herkkua. Muitakin vahvisteita on kuin ruoka, mutta ruuan käytöllä on monia etuja esimerkiksi leikkivahvisteisiin nähden. Ruuan syöminen rauhoittaa koiraa, jos ruokinta tapahtuu rauhallisesti ja ruokaa on riittävän paljon, sen määrää on helppo säädellä, ja kun ruoka on syöty, koira on valmis heti uuteen toistoon. Leikkipalkkion käytössä koiralle pitää erikseen opettaa leikin lopettaminen, jotta esimerkiksi pallon saa siltä pois.

Vahvistamisessa on myös olennaista sen ajoitus. Anna makupala koiralle juuri sillä hetkellä kun se tekee oikeaa asiaa, ja pyri olemaan houkuttelematta sitä makupalalla. Näin koira oppii, että oikea toiminta aiheuttaa palkkion saapumisen.

Jotta vahvistamisen ja estämisen periaate toimii, pitää harjoituksen olla vaikeustasoltaan koiralle sopiva.  Hihnassa kävelyn harjoittelu tulee aloittaa ihan helposta ympäristöstä, jossa pupuja ja kurreja ei ole, ja vasta kun käytös sujuu helpossa tilanteessa hyvin, siirrytään asteittain vaikeampiin haasteisiin.

Yhteenvetona siis:

– Etsi koirallesi sopiva vahviste ja opettele käyttämään sitä
– Harjoittele ensin helpossa ympäristössä
– Pysäytä eteneminen, kun hihna on kireällä, ja odota, että koira itsenäisesti ottaa sinuun kontaktia.
– Vahvista kaikkea oikeaan suuntaan tapahtuvaa toimintaa, eli sellaista toimintaa, joka johtaa koiran olemiseen sivullasi. Toimita vahviste itsesi lähelle.
– Muista vahvistaa myös oikeaa toimintaa, eli sitä kun koira kulkee hihna löysällä lähelläsi.
– Vaikeuta harjoittelua vähitellen, koiran tasoa mukaillen.

Kouluttamisessa ei ole oikoteitä onneen, mutta sitkeällä työllä saavutetaan hyviä tuloksia.

Kysy Kuonon koirankouluttaja Lotta Vihtoselta: