Epäilen että koiraani närästää. Miten eläinlääkäri tutkii, onko koiralla närästys tai refluksitauti? Mikä lääkkeeksi ja voiko siitä parantua kokonaan vai tuleeko ongelma helposti takaisin kuten ihmisellä? Kuinka pahaksi se voi mennä? Myös kaipaisin tietoa siitä, mikä sitä aiheuttaa ja mitä esim. ruokia pitäisi välttää tai toisaalta lisätä.
Oma koirani alkoi oksennella, ensin harvoin mutta tahti kiihtyi parissa viikossa siihen että mikään ei pysynyt sisällä ja se kuvattiin suolitukoksen varalta. Ei näkynyt mitään mutta seuraavana päivänä ulosti karmean määrän ruohoa, jota oli syönyt, ja tutkittuani asiaa, tajusin koirallani olleen jo pitkään paljon oireita, jotka luetellaan närästykseen liittyviksi.
Netistä löytyy melko vähän juttua aiheesta, mukava olisi lukea vähän tarkempaa tietoa. Kiitos etukäteen!
Eläinlääkäri vastaa:
Hei, koirallasi on selkeästi ollut tukos, oireet ovat alkaneet kun suuri määrä ruohoa on ensin ollut mahalaukussa ja ärsyttänyt siellä, ja kun tuo massa on sitten lähtenyt eteenpäin suoleen, on koira oireillut tyypillisillä suolitukosoireilla, joita ovat juuri veden ja ruoan oksentaminen. Siinä vaiheessa, kun koira on kuvattu, on massa edennyt jo läpi ohutsuolesta, ja siirtynyt paksusuoleen, jolloin röntgenkuvassa ei enää ole näkynyt tyypillistä tukoskuvaa. Kun massa on päässyt paksusuoleen asti, se tulee ulosteen mukana ulos.
Syy siihen, että koirasi on alkanut syömään ruohoa, voi todellakin olla kivuntunne vatsan alueella. Koiralla esiintyy usein refluksia aamuyöllä, kun vatsa on tyhjänä ruoasta ja koiran ollessa makuulla mahansisältöä pääsee ruokatorveen. Koira oksentaa kellertävää limaa heti herättyään. Tätä voi ehkäistä antamalla pienen määrän ruokaa heti koiran herättyä.
Vatsanportti voi myös olla löysä, tämä on todettavissa ainoastaan tähystämällä. Tähystämällä voidaan myös todeta samalla lailla oireilevat mahakatarri (gastriitti) sekä vatsahaava.
Hoitona koirille käytetään samoja valmisteita kuin ihmisillekin, eli esimerkiksi vatsansuojalääkkeitä kuten sukralfaatti sekä suolahalpposalpaajia. Omepratsoli on tehokas valmiste, ja sitä tulisikin käyttää kahden viikon kuuri mikäli koiralla epäillään esofagiittia tai vatsahaavaa.
Epäsopiva ruoka on taustalla noin 50% kroonisesti oksentelevista ja ripuloivista koirista, joten hypoallergiaruokavaliokin voi olla kokeilemisen arvoinen. Eläinruokakaupasta ostetut kuivamuonat eivät tähän tarkoitukseen käy, vaan nimenomaan eläinlääkäriltä ostetut ns. lääkeruoat, joissa valmistusprosessi takaa, ettei ruoassa ole vieraita proteiineja.
Toivottavasti tästä vastauksesta on sinulle apua, aihe on kovin laaja, eikä laajempi käsittely tässä yhteydessä ole mahdollista.
Lue myös:
- Miksi koira oksentaa?
- Koiran ongelmakäytös – miten siitä pääsee eroon?
- Älä syötä koiralle näitä – 16 haitallista ruokaa koirille
Mikä on Kuono.fi? Me tarjoamme erilaisia koirankoulutuksia verkossa. Valikoimaan kuuluu peruskurssin lisäksi mm. pentukurssi, hajutyökurssi sekä temppu- ja aktivointikurssi.