Suunnitteletko kesälomareissua koiran kanssa ulkomaille? Muista huolehtia tarvittavat rokotukset ja loishäädöt kuntoon!
Ulkomailla matkaileva tai ulkomailta Suomeen hankittava koira tarvitsee lääkityksen ekinokokkimatoa vastaan ennenkuin se pääsee Suomeen. Myyräekinokokkoosi on Suomessa lakisääteisesti vastustettava eläintauti. Ekinokit ovat yleisiä laajoilla alueilla Keski-Euroopassa ja muun muassa Virossa, mutta Suomessa niitä ei ole tavattu. Tiukoilla maahantuontivaatimuksilla pyritäään estämään niiden leviäminen Suomeen.
Mikä ekinokokki on?
Myyräekinokokki (Echinococcus multilocularis) on heisimatoihin kuuluva loismato. Koiran ekinokokkitartunta on oireeton, sillä voi olla jopa tuhansia ekinokokkiloisia ilman näkyviä oireita. Koiran ekinokokkitartunnan voi diagnosoida ulostenäytteestä. Ekinokokkien pääisäntinä toimivat monet lihansyöjäeläimet, kuten koirat, sudet ja ketut.  Ihmisille suurimman tartuntavaaran aiheuttavat ekinokokkia kantavat koirat.
Koiran ekinokokkitartunnasta vaarallisen tekee se, että se voi tarttua koirasta ihmiseen. Ekinokokkoosi on ihmiselle vaarallinen, krooninen, jopa hengenvaarallinen tauti, joka syrjäyttää maksan ja keuhkojen toimivaa kudosta.
Ihminen voi saada tartunnan ekinokokkia kantavan koiran uloisteissa olevien munien välityksellä tai koiran turkkiin tarttuneista madon munista, esimerkiksi sairastunutta koiraa silittämällä.
Ekinokokkitartunnan ehkäisy
Ulkomailla oleskelevalle koiralle annetaan ekinokokkilääkitys eläinlääkärin vastaanotolla 1-5 vuorokautta ennen Suomeen paluuta. Eläinlääkäri tekee siitä merkinnän koiran lemmikkipassiin. Ekinokokkilääke on tablettimuotoinen kerta-annos, joka annostellaan koiran painon mukaan. Tabletin voi antaa koiralle myös esimerkiksi ruuan mukana.
EU-maista Suomeen palaavat tai tuotavat koirat ja koiranpennut tulee olla lääkitty ekinokkia vastaan. Lääkitystä ei vaadita, mikäli koira tulee Suomeen suoraan Iso-Britanniasta, Irlannista, Norjasta tai Maltalta.

Tilaa Kuonon Uutiskirje

Kuonon postituslistalla kuulet ensimmäisenä, mitä Kuonossa tapahtuu.
Uutiskirjeessä järjestetään myös omia kilpailuja ja muuta mielenkiintoista.