Kaikille koiraharrastajille rotuun tai karvanlaatuun katsomatta
Search
Close this search box.

Koiranäyttelijä hurmaa kesäteatterin yleisön

Kardemumman kylässä asuu kolme iloista kaverusta Kasper, Jesper ja Joonatan. Rahan puute on ajanut miehet rikoksen tielle ja syrjään yhteiskunnasta. Rosvokolmikkoa pelätään, eikä vähiten siksi, että heillä on lemmikkinään suuri ja nälkäinen leijona.

Tämä juttu ei käsittele syrjäytyneitä suomalaismiehiä, vaan Tikkurilan Teatterin ensi kesän produktiota Kolme iloista rosvoa. Koirakansaa kesäteatteriesitys kiinnostaa erityisesti siksi, että leijonan roolissa vuorottelevat saksanpaimenkoira Pöly ja sekarotuinen Teddy.

Nuori neiti Pöly on vasta kuuden kuukauden ikäinen, Espanjasta Suomeen muuttanut Teddy jo 11-vuotias. Pölyä kouluttaa hänen omistajansa, ammattikouluttaja Sanna Attola. Attola myös avustaa Teddyn omistajaa Tiina Liikavainiota Teddyn koulutuksessa.

Vaikka Attola on kokenut palveluskoiraharrastaja ja koirankouluttaja, ei hänellä ole aiempaa kokemusta koiranäyttelijöiden koulutuksesta. Hän päätyi teatteriin tavattuaan risteilyllä Tikkurilan Teatterin tuottajan Eeva Vekin, joka houkutteli Attolan koirineen mukaan.

Esityksen ohjaaja Kimmo Tähtivirta kertoo, että koiranäyttelijät yksinkertaisesti vetävät yleisöä. Kolme iloista rosvoa on koko perheen näytelmä, ja koirat vetoavat erityisesti lapsiyleisöön. Tähtivirran mukaan leijonan rooliin ei olisi edes sopinut ihminen.

koiranäyttelijä2

Koiran koulutus näytelmää varten eroaa tavallisesta koulutuksesta jonkin verran. Opetettavat asiat ovat osin erilaisia, ja Pöly ja Teddy ovat opetelleet esimerkiksi varastelemaan sukkia. Myös käsimerkkien opettelu on tärkeä osa koiranäyttelijöiden koulutusta.

– Esityksessä koiran pitää toimia monen ihmisen kanssa, kun palveluskoirapuolella koiraa ohjaa yleensä yksi ja sama ihminen, Attola kertoo.

Vantaan kulttuurikeskus Vernissassa käy vilinä, kun paikalle saapuu aina uusi ihminen rapsuttelemaan pörröistä näyttelijälupausta. Esityksen harjoitukset ovat alkamassa. Pöly on ollut mukana harjoituksissa parin viikon ajan ja lisäksi se on harjoitellut ahkerasti kotona.

– Harjoitusten kulku eroaa vähän, kun mukana on koira. Välillä on vaikea keskittyä, Tähtivirta toteaa naurahtaen.

Se on helppo uskoa, sillä Pöly on varsinainen sydäntensulattaja. Se säntää ihmisen luota toiselle, kerjäten herkkuja ja rapsutuksia. Attolan mukaan suuria kommelluksia ei ole sattunut, mutta välillä Pöly tarjoaa eri asioita, kuin mitä pyydetään. Rapsutukset kelpaavat puolivuotiaalle näyttelijälupaukselle aina, ja se kellahtaa helposti selälleen vastaanottamaan hellyydenosoituksia.

koiranäyttelijäPöly on luonteeltaan dominoiva poikatyttö. Se rakastaa lätäköitä, kuoppien kaivamista ja seikkailuja. Sekä Attola että Tähtivirta ovat yllättyneitä siitä, miten nopeasti nuori koira on oppinut uudet asiat.

– Lähtökohtana oli, että koiranäyttelijät lähinnä siirtyisivät paikasta toiseen, Tähtivirta myöntää.

Leijonan rooli on kuitenkin pikkuhiljaa kasvanut ja Attola itse on ollut vahvasti mukana ideoimassa sitä.

Myös vanhemman Teddyn nopea oppiminen on yllättänyt Tähtivirran positiivisesti. Pölylle on Attolan mukaan ollut hyödyksi se, ettei se osannut ennestään oikeastaan mitään. Kouluttaja tunsi myös Teddyn etukäteen, ja tiesi sen oppivan nopeasti sekä sen omistajan sitoutuvan opettamiseen.

Edessä on kuitenkin vielä haasteita, sillä kesäkuun alussa ensi-iltansa saavaa näytelmää tullaan esittämään ulkona, kotiseututalo Påkaksen pihapiirissä Vantaalla. Kesäteatterimiljöössä koiranäyttelijän häiriönä ovat esimerkiksi yleisö, linnut ja kaikki muut ympäristön houkutukset.

Tilanne on kaikille uusi ja jännittävä: koirilla ei ole aiempaa kokemusta näyttelemisestä, kouluttaja ei ole aiemmin kouluttanut koiranäyttelijöitä eikä ohjaaja ole työskennellyt nelijalkaisten esiintyjien kanssa. Myös suurimmalle osalle näyttelijöistä tilanne on uusi.

– Tykkään ihan sikana eläimistä, mutta vähän jännittää, miten koira toimii yleisön edessä, näyttelijä Henna Karekari toteaa.

Kolme iloista rosvoa saa ensi-iltansa sunnuntaina 8. kesäkuuta 2014. Esitykseen voit tutustua tarkemmin täällä.

Liity Kuonon
Koiraperheeseen 🐶

Saa sähköpostiisi kuukausittain yhteenveto parhaista koiranhoitoon liittyvistä artikkeleista, liity mukaan arvontoihin ja saa alennuksia koiratuotteista!

Scroll to Top