Kaikille koiraharrastajille rotuun tai karvanlaatuun katsomatta
Search
Close this search box.

Nämä ”ihmisten ruuat” sopivat myös koirille – Katso lista!

Peruskurssi
Peruskurssi

Tämä juttu perustuu amerikkalaisen koiriin keskittyvän lifestyle-lehden Modern Dogin julkaisemaan listaan kahdestakymmenestä koirille soveltuvasta ihmisten ruuasta. Artikkelissa painotetaan, ettei listasta löytyvillä ruoka-aineilla ole tarkoitus korvata koiran normaalia, tasapainoista ruokavaliota. Nämä ruoka-aineet ovat pikemminkin herkkuja, joiden avulla tuot vaihtelua koirasi aterioihin.

Mikä Kuono.fi? Tarjoamme runsaasti tietoa suomalaisille koiranomistajille ja meiltä löydät 8 erilaista Koirankoulutuksen verkkokurssia. Kursseillemme on osallistunut jo yli 10 000 koiranomistajaa. Tule mukaan!

1. Jogurtti

Jogurtti on hyvä kalsiumin ja proteiinin lähde. Valitse sellainen jogurtti, jossa on eläviä bakteereja eikä lisättyä sokeria tai keinotekoisia makeutusaineita. Jos koirasi on pullea, valitse vähärasvainen vaihtoehto. Useimmilla koirilla on laktoosi-intoleranssi, joten vähintään vähälaktoosisen vaihtoehdon valitseminen on suositeltavaa. Kesällä frozen yoghurt on koirallekin sopiva herkku.

2. Pellavansiemenet

Pellavansiemenet ovat hyvä omega-3-rasvahappojen lähde. Omega-3-rasvahapot ovat välttämättömiä rasvahappoja ja ne ovat hyväksi koiran iholle ja turkille. Paras tapa tarjoilla pellavansiemenet on jauhaa ne juuri ennen ruokailua, jottei siementen sisältämä rasva ehdi eltaantua. Siemenet toimivat myös kuidun lähteenä. Pellavaöljy puolestaan sisältää enemmän rasvahappoja mutta ei kuitua.

3. Lohi

Lohi on rasvainen kala, joka sisältää myös paljon Omega-3-rasvahappoja, jotka muun muassa tukevat koiran immuunijärjestelmää. Jotkut tutkimukset osoittavat, että lohi on hyödyllistä allergioista kärsiville koirille. Lohta voi syöttää koiralle sellaisenaan tai lohiöljynä. Muista kuitenkin kypsentää kala ennen tarjoilua, sillä muuten sen mukana voi kulkeutua loisia koiran elimistöön.

4. Kurpitsa

Kurpitsa on hyvä kuidun ja beetakaroteenin (A-vitamiinin) lähde. Koirat tarvitsevat ruokavalioonsa kuitua, vaikka nykyisin suositaankin mahdollisimman hyvin sulavaa ruokavaliota. Kuitu pitää ruuansulatuskanavan toimivana ja solut suolistossa terveinä.

5. Bataatti

Bataatti on myös hyvä kuidun lähde. Lisäksi se sisältää B6-vitamiinia, C-vitamiinia, beetakaroteenia ja mangaania. Viipaloitu ja kuivattu bataatti toimii sitkeänä herkkupalana koirallesi. Markkinoilla on niin paljon tuotteita koirille, että usein yksinkertaisimmat, terveellisimmät ja tavallisista ruokakaupoista löytyvät herkut jäävät huomaamatta.

6. Vihreät pavut

Vihreät pavut ovat hyvä kasvikuidun, K-vitamiinin, C-vitamiinin ja mangaanin lähde. Jos koiralla on taipumusta lihoa, voi vihreillä pavuilla korvata osan sen ruokavaliosta: ne ovat vähäkalorinen tapa täyttää koiran vatsa ja pitää sen paino kunnossa. Vihreitä papuja voi antaa koiralle myös jäisinä.

7. Kananmuna

Kananmuna sisältää hyvin sulavaa proteiinia, riboflaviinia sekä seleeniä. Jos koiralla on taipumusta ruuansulatusongelmiin, kananmunien sisältämä proteiini voi antaa ruuansulatukselle tarvittavaa vauhtia. Kananmunat ovat koiralle terveellinen herkku. Kananmunan raaka valkuainen sitoo biotiinia, mutta keltuainen sisältää sitä runsaasti, joten kananmunan voi tarjota koiralle joko raakana tai keitettynä.

8. Oluthiiva

Oluthiiva sisältää runsaasti B-vitamiineja, jotka edesauttavat ihon, turkin sekä hiilihydraattien aineenvaihduntaa. Oluthiiva on alkoholin tekemisestä yli jäänyttä hiivaa. Varmista, että käytät luontaistuotekaupoista löytyvää kuivahiivaa, etkä leivontaan tarkoitettua hiivaa, joka voi tehdä koirasi sairaaksi. Oluthiiva voi myös lisätä koiran ruokahalua, kun sitä sirottelee esimerkiksi nirson koiran aterian päälle.

9. Omenat

Omenat ovat ihania rouskuteltavia herkkuja koirallesi. Niiden kuoret ovat täynnä ravinteita, joiden uskotaan ehkäisevän syöpää. Omenat ovat A- ja C-vitamiinien sekä kuidun lähde. Omenan siemenet sisältävät kuitenkin syanidia, joten koiran ei pitäisi antaa syödä omenan keskikohtaa. Vaikka muutama siemen ei vielä koiraa vahingoitakaan, niiden säännöllinen syöminen voi olla haitallista.

10. Kaurapuuro

Kaurapuuro on hyvä helposti liukenevan kuidun lähde. Se voi olla hyödyllistä vanhemmille koirille, joilla on vaikeuksia ylläpitää suolen säännöllisyyttä. Se on myös vaihtoehto vehnäallergiasta kärsiville koirille. Kaura tulee aina syöttää koiralle keitettynä, ilman sokeria tai muita lisämakuja.

11. Riisi

Riisi sopii erityisesti vatsavaivoista kärsivälle koiralle, joka tarvitsee miedon aterian. Tummassa riisissä on enemmän proteiinia ja vähemmän rasvaa verrattuna valkoiseen riisiin. Vaaleassa riisissä on helposti sulavaa hiilihydraattia, mikä tekee siitä hyvä energianlähteen vatsavaivaiselle tai vanhalle koiralle.

12. Myskikurpitsa

Myskikurpitsa on hyvä beetakaroteenin lähde. Vinkki: Poista kurpitsan siemenet, siivuta ja pakasta se, jolloin saat siitä hauskan, rapean herkun koirallesi.

13. Popcorn

Popcorn joka ei sisällä voita tai suolaa on erinomainen vähäkalorinen herkku koirallesi. Popcorn sisältää kaliumia sekä luiden rakennusaineita fosforia, magnesiumia ja kalsiumia. Joten jaa ensi kerralla elokuvaeväät karvaisen ystäväsi kanssa!

14. Vähärasvainen liha

Vähärasvainen liha ilman näkyvää rasvaa, mausteita tai kastikkeita tuo hyvälaatuista proteiinia koirasi ruokavalioon. Vähärasvainen liha on erinomainen aminohappojen lähde. Aminohapot ovat koirasi lihasten rakennuspalikoita. Lihassa on myös paljon B-vitamiineja, jotka edesauttavat energia-aineenvaihduntaa koiran kehossa.

15. Maksa

Maksa on erinomainen herkku käytettäväksi koulutuksessa. Maksan voi keittää tai kypsentää uunissa ja tehdä siitä omia makupaloja koiralle. Maksassa on B-, A- ja K-vitamiineja. Lisäksi siinä on paljon rautaa. Maksan runsaan vitamiinipitoisuuden vuoksi se voi olla liian suurina annoksina myrkyllistä koiralle. Suositeltava määrä maksaa on enintään 1 gramma päivässä painokiloa kohden.

Huomaathan, että ihmisille tarkoitettu maksalaatikko ei välttämättä ole hyvä valinta koiralle.

16. Ananas

Ananas voi olla erityinen herkku koirallesi. Se sisältää paljon sokeria, mutta myös kalsiumia ja kaliumia. Jäädytetty ananas on hauska makupala erityisesti kuumina kesäpäivinä nautittavaksi.

17. Raejuusto

Raejuusto sisältää runsaasti proteiinia ja kalsiumia, mutta on melko mietoa, joten se voi olla hyvä tapa lisätä proteiinia koiran ruokavalioon. Koska raejuusto on maitotuote, kannattaa siitäkin valita laktoositon vaihtoehto ja lisätä sitä koiran ruokavalioon pikkuhiljaa.

18. Persilja

Persiljan on pitkään ajateltu parantavan koiran pahanhajuista hengitystä. Seuraavan kerran, kun teet itse herkkuja koirallesi, lisää sekaan pari ruokalusikallista silputtua persiljaa tuomaan makua ja väriä. Persilja sisältää myös kalsiumia, kaliumia ja beetakaroteenia.

19. Maapähkinävoi

Maapähkinävoi on terveellinen, runsaasti proteiinia sisältävä herkku koiralle. Sitä voi laittaa esimerkiksi kongin tai muun lelun sisään. Tai voit antaa koiran nuolla maapähkinävoipurkin, kun se on lähes tyhjä. (HUOM! Ole tarkkana maapähkinävoin kanssa. Mikä tahansa suklaalevite ei sovi, vaan ainoastaan oikea maapähkinävoi. Sokerilla höystetyt maapähkinävoit kannattaa unohtaa.)

20. Herneet

Herneet voidaan lisätä suoraan koiran ateriaan joko sulana tai jäisenä. Herneet ovat hyvä B-vitamiinin, fosforin ja kaliumin lähde.

Onko teille tulossa pentu taloon? Tutustu Kuonon ja eläintenkouluttaja Noora Tihtosen koiran koulutus verkkokurssiin. Nämä opit kannattaa hanskata heti alusta alkaen.

Katso myös Koiralle sopimattomien ruokien lista sekä Kuonon yhteenveto koiranruoasta ja koiran ruokinnasta.

Lue alkuperäiset jutut täältä ja täältä.

Liity Kuonon
Koiraperheeseen 🐶

Saa sähköpostiisi kuukausittain yhteenveto parhaista koiranhoitoon liittyvistä artikkeleista, liity mukaan arvontoihin ja saa alennuksia koiratuotteista!

Scroll to Top