Kaikille koiraharrastajille rotuun tai karvanlaatuun katsomatta
Search
Close this search box.

Asuuko kotonasi murrosikäinen koira?

Kyllä, koirillakin on murrosikä. Koirilla se on ihan yhtä rankkaa ja hämmentävää aikaa kuin meillä ihmisilläkin. Tosin koirilla tämä vaihe menee huomattavasti nopeammin ohi.

Uroksilla murrosikä on usein narttuja voimakkaampi ja pitkäkestoisempi. Myös rotujen välillä voi olla eroja. Koirissa kuten ihmisissäkin on paljon yksilöllisiä eroja, ja joillakin murrosikä saattaa mennä ohi lähes huomaamatta.

Koira tulee murrosikään, kun se saavuttaa sukukypsyyden. Nartuilla se on 7-10 kuukauden iässä, eli ensimmäisen juoksuajan aikoihin. Uroksilla murrosikä alkaa 8-9 kuukauden iässä, ja voi jatkua jopa 1,5 vuoden ikään asti. Kääpiökoirat, kuten chihuahuat ja yorkshirenterrierit ovat usein varhaiskypsiä, kun taas jättirotujen edustajat voivat saavuttaa aikuisuuden vasta kahden vuoden iässä.

Murrosikäinen koira voi olla ”ailahtelevainen”, pelokas, keskittymiskyvytön ja vaikuttaa tottelemattomalta. Joskus voi tuntua siltä  kuin koira olisi unohtanut kaiken aiemmin oppimansa.  Murrosikä on totuttelemista ”uuteen” kehoon ja hormonaalisiin muutoksiin.

Harmillisen usein ”annetaan pitovaikeuksien vuoksi” -koirat ovat juuri tässä iässä olevia koiria. Murrosikä kuluu kuitenkin koiran normaaliin kehitykseen ja menee aikanaan ohi!

Kuten murrosikäisillä nuorilla, myös koirilla tulee olla selvät rajat elämässä, se luo turvallisuuden tunnetta. Tässä iässä erityisen tärkeää on, että koiralla on tekemistä, aktiviteetteja ja paljon liikuntaa, mikä pitää sen poissa pahanteosta ja muusta haitallisesta käyttäytymisestä.

Liity Kuonon
Koiraperheeseen 🐶

Saa sähköpostiisi kuukausittain yhteenveto parhaista koiranhoitoon liittyvistä artikkeleista, liity mukaan arvontoihin ja saa alennuksia koiratuotteista!

Scroll to Top