Kaikille koiraharrastajille rotuun tai karvanlaatuun katsomatta
Search
Close this search box.

Koiran lelun valintaopas: 6 vinkkiä, mitä hankkia koiran lelukoppaan

Rakkaalla lapsella on monta ni- lelua! Kukapa ei tykkäisi aika ajoin hemmotella omaa hauvaansa uudella pallolla taikka purulelulla… Mutta kuinka valita sopiva lelu, josta juuri oma koira nauttii ja joka ei unohdu vain täytteeksi lelukopan pohjalle?

Psst… Jos olet juuri hankkinut tai hankkimassa koiranpentua, tutustu Kuonon suosittuun Pentukurssiin! Tai pura koiran energiaa Temppukurssilla.

Leikkiminen yksin ja yhdessä toisten koirien tai ihmisen kanssa opettaa koiralle muun muassa sosiaalisia taitoja sekä kykyä ratkoa ongelmia omatoimisesti. Varsinkin pentu tarvitsee leikkiä oppiakseen, mutta myös aikuiselle lelut ja leikki tarjoavat oivaa liikuntaa, aivojumppaa sekä säästää tylsistymiseltä ja turhautumiselta ja sitä kautta monilta ongelmakäytöksiltä.

– Leikkimällä koira pääsee toteuttamaan luontaisia tarpeitaan, esimerkiksi metsästys-, noutamis- tai hoivaviettiä. Koiran täytyy saada tehdä koiruuksia, sanoo Maria Kallio Transmerilta, joka tunnetaan kotimaisista Jalo-tuotemerkin koirantarvikkeista ja -leluista.

– Sitä tärkeämpää on leikittää ja tarjota leluja koiralle, mitä vähemmän sen kanssa muuten touhutaan ja harrastetaan.

1-vuotias Onni-corgi ja 2-vuotias Siiri-westie testasivat Jalon leluja läkähtymiseen asti. Suosikeiksi nousivat muun muassa heittelyyn ja vetoleikkeihin soveltuvat Köysirengas sekä Tug ’n’ Throw vetorengas.

Koiran lelu valitaan rodun ja yksilön mukaan

Koirat ovat hyvinkin erilaisia leikkijöitä. Rotu ja alkuperäinen käyttötarkoitus voi antaa vihiä: noutajat usein pitävät lelujen noutamisesta, kun taas terrierit nauttivat vetoleikeistä. Yksilöiden välillä on kuitenkin eroja, joten omistajan täytyy tarkkailla oman murrensa leikkimistapaa.

– Lelu ja lelujen määrä valitaan koiran mukaan. Jos koira leikkii monipuolisesti eri tavoilla ja eri leluilla, kannattaa lelukorista löytyä useamman tyyppisiä leluja. Toisaalta jotkin yksilöt, esimerkiksi monet rescue-koirat, eivät leiki juuri ollenkaan.

Kallio pitää hyvänä lähtökohtana, että koiralla on ainakin pari erilaista lelua. Esimerkiksi köysi ja jokin heitettävä koiran lelu toimivat todennäköisesti useimmilla koirilla. Hän kannustaa myös kokeilemaan erilaisia aktivointileluja.

– Lelua valitessa on tärkeää, että myös omistaja innostuu lelusta. Leikkiminen on sosiaalista toimintaa, joten on tärkeää, että lelulla on hyvä leikkiä myös yhdessä, Kallio vinkkaa.

– Koiraa ei saisikaan lähtökohtaisesti jättää yksin leikkimään, vaan on tärkeä seurata, ettei koira saa lelusta rikottua paloja. Erityisen tärkeää se on pentujen kohdalla.

Lue myös artikkelimme koiranlelujen turvallisuudesta.

Täydennä näillä koiran leluvarastoa:

1. Pallot ja muut heitettävät lelut

Klassikkolelu, pallo, on varma valinta moneen lelukoppaan. Pallohullut koirat pääsevät toteuttamaan metsästys- ja noutamisviettejään kirmatessaan viskatun pallon perässä. Palloja on valittavissa eri materiaaleista aina kivan pureskeltavista kumipalloista hyvin pomppiviin tennispalloihin tai kanniskeluun sopiviin pehmopalloihin. Kooltaan pallon tulisi olla sellainen, että koiran on sitä helppo kantaa, muttei ole vaarassa nielaista ja tukehtua siihen.

Erityisen innokkaasti noutaville koirille myös muut helposti heitettävät lelut, kuten erilaiset köydet, rinkulat tai kiekot, sopivat mainiosti. Haastetta ja temppuja kaipaavien kannattaa kokeilla koirille tarkoitettuja frisbeitä.

Vinkulelujen innokas fani Onni tykkää erityisesti vingutettavasta piikkipallosta, jonka piikkejä on myös hauska pureskella.

2. Purulelut

Pureminen on koiralle luontaista, ja kun sille tarjotaan leluja, joihin se saa purkaa tätä tarvetta, jäävät sohvan kulmat ja omistajan lempikengät hampailta rauhaan. Purulelun jäytäminen auttaa pitämään hampaat kunnossa poistamalla ja ehkäisemällä plakkia ja hammaskiveä. Puruleluja valitessa täytyy olla tarkkana oman koiran purutavoista. Kova purija voi saada kestävänkin lelun rikki, ja on erityisen tärkeää seurata koiran purutyöskentelyä ja poistaa rikkoutunut lelu käytöstä.

3. Köydet ja vetolelut

Toiset koirat rakastavat rajuja leikkejä. Repimisestä ja kiskomisesta pitäville koirille sopii erityisesti kestävistä materiaaleista valmistetut veto- ja köysilelut. Hyvät vetolelut on valmistettu esimerkiksi kumista tai vahvasta kankaasta, ja punotut köysilelut kestävät hurjempaakin retuutusta. Renkaan muotoisesta tai kahvoilla varustetusta vetolelusta myös omistaja saa napakan otteen.

Terrieriltä vetoleikit käy! Veikeä Köysikäs saa maistaa Siirin retuutusta.

4. Aktivointilelut ja aivopähkinät

Koirille on yhä enemmän tarjolla erilaisia pulmanratkaisupelejä ja -leluja. Yleensä näihin leluihin piilotetaan nameja tai ruokaa, ja koiran tulee keksiä, miten se saa herkut lelun sisältä itselleen. Koirille, jotka luottavat ennemmin voimiinsa kuin älliinsä, aktivointilelut eivät välttämättä sovi, mutta niitä kannattaa kokeilla.

Aktivointileluista voi koiralle tarjota jopa koko ruoka-annoksen, jolloin se joutuu näkemään vähän vaivaa murkinansa eteen. Lelut voivat myös helpottaa eroahdistusta, kun koira eron hetkellä keskittyy leluun ja sisältä saatavaan herkkuun omistajan lähtemisen sijaan.

5. Pehmolelut

Pehmoleluilla on helposti hajoavan lelun maine, eikä suotta, sillä monen koiran lempipuuhaa on täytteiden pehertäminen pitkin lattioita. Pehmoleluilla on silti paikkansa monen koiran lelukokoelmassa, kunhan leikkiä muistetaan tarkkailla.

Pehmolelut tarjoavat lohtua, ja erityisesti narttukoirat tykkäävät hoitaa ja kannella niitä. Hoivaamisvietti on luonnollista, mutta koiran touhuja kannattaa seurata valeraskauden varalta. Rieputuksen iloa koira voi puolestaan saada täytteettömistä pehmoleluista, niin sanotuista raadoista, jotka kestävät höykkyytystä hiukan täytteellisiä paremmin.

6. Palkitsemislelut

Jos koira innostuu erityisesti leluista, voi tätä hyödyntää koulutuksessa. Palkitsemisessa käytetään, esimerkiksi köysi- tai muuta vetolelua, jota koira saa hetken vetää tai jahdata. Lelulla palkitseminen toimii, kun koiraa halutaan innostaa ja saada vauhtia – rauhoittumiseen makupalat toimivat paremmin.

Palkitessa lelulla leikitään yksin eikä koira saa sitä itselleen, joten on tärkeää, että koira osaa luopua lelusta vastustelematta. Koska lelulla palkitseminen nostattaa kierroksia, voi sitä käyttää vain muutaman kerran peräkkäin, jottei koira stressaannu.

Lue myös:

Pehmoinen Suurkotiloinen sopii mainiosti kanteluun, mutta TPR-kumista valmistettu kuori antaa myös kestävyyttä tälle pehmolelulle.

Juttu on toteutettu yhteistyössä kotimaisen Jalo-tuotemerkin kanssa. Jalo-tuotesarjan veikeitä leluja on saatavilla muun muassa Kodin Terroissa, Kärkkäisellä sekä vaihtelevin valikoimin K-Citymarketeissa ja K-Supermarketeissa.

Teksti ja kuvat: Niina Kinnunen

Mikä on Kuono.fi? Me tarjoamme erilaisia koirankoulutuksia verkossa. Valikoimaan kuuluu peruskurssin lisäksi mm. pentukurssi, hajutyökurssi sekä temppu- ja aktivointikurssi. Tutustu kaikkiin Kuonon kursseihin!

Liity Kuonon
Koiraperheeseen 🐶

Saa sähköpostiisi kuukausittain yhteenveto parhaista koiranhoitoon liittyvistä artikkeleista, liity mukaan arvontoihin ja saa alennuksia koiratuotteista!

Scroll to Top