Hyvällä koiranlelulla on helppo leikkiä, ja se ilahduttaa niin koiraa kuin omistajaa. Hauskuuden lisäksi leikkimisen tulee aina olla turvallista. Listasimme pointit, jotka kannattaa muistaa koiranlelua valitessa sekä myös leikin tiimellyksessä.
Psst… Haluatko koirallesi hauskaa ajanvietettä? Tutustu koiran aktivointi- ja temppukurssiin!
1. Tarkasta materiaalit
Takuuvarmin tapa huolehtia, että lelu on turvallinen, on panostaa laatuun ja kestävyyteen. Kun lelu on valmistettu hyvin ja kestävistä materiaaleista, ei siitä irtoa niin helposti palasia, jotka voivat aiheuttaa irrotessaan tukehtumisvaaran tai päätyä nielaistuina koiran suolistoon. Lelussa ei missään nimessä saa olla mitään terävää, joka voisi vahingoittaa koiraa.
Riippuu materiaalista, millaista leikkiä lelu kestää. Kumista valmistetut lelut kestävät yleensä hyvin koiran hampaissa. Mitä enemmän lelussa on puhdasta kumia, sitä enemmän lelu painaa ja sitä rajumpia leikkejä se kestää. Esimerkiksi TPR-kumi on kestävä ja myrkytön materiaali, jota käytetään useissa koiranleluissa.
Myös etyylivinyyliasetaatista eli EVA-materiaalista valmistetut lelut ovat koiralle turvallisia ja kestävät yleensä hyvin. Esimerkiksi lateksi on luonnollinen materiaali, joka ei koiran vatsaankaan joutuessaan yleensä aiheuta harmia, vaan tulee ulos luonnollista kautta. Silti lateksilelulla leikkivää lemmikkiä tulee valvoa ja kannattaa myös muistaa, että lateksi voi aiheuttaa allergiaa.
Monet punotut köysilelut kestävät hyvin jopa retuutusta. Kestävyys leluihin tulee kertaamalla: ohuestakin langasta ja materiaalista saadaan kestävää, kun sitä punotaan monta kerrosta yhteen. Köysileluissa kannattaa tarkastaa, ettei yksittäisiä lankoja saa helposti irti. Nieltynä pitkät langat saattavat aiheuttaa koiralle suolitukoksen tai muita mahavaivoja.
Kangasleluissa kannattaa varmistaa, että siinä on käytetty vahvaa ja tiheään punottua kangasta, josta ei irtoa helposti osia. Erityisesti pienet osat, kuten napit, pehmojen silmät ja nenät tai lelusta törröttävät narut ja nauhat, voivat irrotessaan päätyä koiran syömiksi. Irvistelevät saumat ja ohut kangas ovat merkki heikosta laadusta.
2. Tutustu pakkausmerkintöihin
Uutta lelua valitessa kannattaa käyttää hetki tuotteen pakkausmerkintöjen tarkasteluun. Merkintäkäytännöt vaihtelevat paljon, mutta tuotteesta voi löytyä muun muassa tietoa valmistusmateriaaleista ja lelun käyttötarkoituksesta.
Kun brändi ja tuotetiedot ovat selkeästi esillä, voi sitä pitää merkkinä laadusta. Kun pakkauksesta löytää tiedon lelun valmistajasta tai toimittajasta, voi kuluttaja tarpeen vaatiessa olla heihin yhteydessä. Vastuulliset yritykset haluavat kuulla asiakkailtaan palautetta, jonka perusteella tuotteita kehitetään ja mahdolliset viat löydetään ja päästään korjaamaan. Uuteen koiranlelubrändiin tutustuessa voi olla hyvä myös tutustua yrityksen nettisivuihin ja katsoa, kuinka kattavasti siellä toiminnasta kerrotaan.
Kotimaisissa kaupoissa myynnissä olevat lelut ovat pääasiassa hyviä ja turvallisia. Suomen Tulli valvoo maahantulevia tuotteita, ja lelut ovat läpäisseet monta laadunvalvonnan porttia päästäkseen kaupan hyllylle asti. Ulkomaisista verkkokaupoista koiranleluja tilatessa kannattaa olla varovaisempi ja tarkkana, sillä tietoa lelun alkuperästä ja ominaisuuksista voi olla vaikea saada.
3. Suhteuta lelu koiran kokoon ja tapaan leikkiä
Jokainen koira on erilainen leikkijä, joten yksi ja sama lelu voi toisella koiralla kestää vuosia ja toisella se silppuuntuu palasiksi ensimmäisellä leikkikerralla. Useimmilla koirilla on myös monia eri tapoja, joilla tykkäävät leikkiä. Oman koiran leikkitapoja seuraamalla oppii, millaisista leluista ja leikeistä koira erityisesti nauttii.
Valitse aina lelu, joka on sopiva koiran kokoon verrattuna. Erityisesti liian pieni lelu voi aiheuttaa tukehtumisvaaran, jos se mahtuu kokonaan koiran suuhun. Liian pieni lelu voi myös olla liian heiveröinen eikä siksi kestä suuren koiran leikeissä.
Erilaisilla leluilla täytetään erilaisia koiran tarpeita. Pehmolelu voi olla hyvä koiran hoiva- ja kanniskeluleikkeihin ja tuo turvaa esimerkiksi unikaverina. Rajumpiin retuutus-, veto- ja noutoleikkeihin puolestaan kannattaa valita kestävämmistä materiaaleista tehdyt lelut. Jokaisella koiralla tulisi olla myös kestäviä puruleluja, joita se saa luvan kanssa jäytää.
Kaikki lelut voivat olla turvallisia, kunhan niillä leikitään oikein. Turvalliseen leikkimiseen kuuluu myös tunnistaa tilanteet, joissa leikki menee yli. Jos koira on esimerkiksi täysin pallohullu ja stressaantuu pahasti leikistä, täytyy pallojen käyttämistä rajoittaa ja suosia mieluummin leluja, joista koira ei kiihdy liikaa.
4. Vaihda rikki leikitty lelu uuteen
Kaikki kovassa käytössä olevat lelut leikitään lopulta rikki. On tärkeää seurata koiran touhuiluja lelujen parissa, ettei rikki leikityistä leluista irronneet osat tai teräväksi revenneet palat aiheuta koiralle vaaraa.
Muiden leikkien tapaan myös lelun rikkominen ja ”suolistaminen” on koiralle vaistonvaraista toimintaa. Siksi niin moni koira nauttii tunteesta, kun saa vihdoin pitkään työstetyn pehmon pumpulit pihalle tai vinkulelun pillin irti. Ikuisesti kestävä lelu voisi koiran mielestä olla jopa aika tylsä.
Koiran voi antaa leikkiä lelunsa rikki, kunhan leikkiä valvotaan tarkasti. Rikkoutumisen jälkeen lelu on otettava koiralta pois ja vaihdettava uuteen, turvallisempaan leluun.
Juttu on toteutettu yhteistyössä kotimaisen Jalon kanssa. Jalo valmistaa erilaisia leluja turvallisia leikkihetkiä varten. Jalo ottaa mielellään vastaan palautetta ja ehdotuksia, sillä haluaa kehittää leluja ja muita tuotteita yhä paremmiksi.
Teksti: Niina Kinnunen
Mikä on Kuono.fi? Me tarjoamme erilaisia koirankoulutuksia verkossa. Valikoimaan kuuluu peruskurssin lisäksi mm. pentukurssi, hajutyökurssi sekä temppu- ja aktivointikurssi. Tutustu kaikkiin Kuonon kursseihin!