Kaikille koiraharrastajille rotuun tai karvanlaatuun katsomatta
Search
Close this search box.

Yök, punkit tulevat! Ota talteen kuusi faktaa punkeista

1) Punkit eivät ole pelkästään kesän riesa

Aluskasvillisuuden seassa elävät punkit eli puutiaiset aktivoituvat heti kun ilman lämpötila ylittää +5 astetta.

2) Punkit eivät näe eivätkä osaa hypätä

Ne tarttuvat ohikulkevaan ihmiseen tai eläimeen, jonka ne havaitsevat helposti ruumiinlämmön ja hiilidioksidin, eli uloshengitysilman, perusteella.

3) Punkit levittävät tauteja

Punkit ovat paitsi inhotusta herättäviä vertaimeviä hämähäkkieläimiä, ne voivat myös levittää tauteja, kuten borrelioosia ja puutiaisaivokuumetta. Punkkien levittämät taudit voivat tarttua sekä ihmisiin että koiriin. Punkin purema voi myös aiheuttaa tulehduksen ihoon.

4)
 Tutki koira säännöllisesti punkkien varalta

Tutki koira säännöllisesti punkkien varalta. Koiraan kiinnittyneet punkit kannattaa irrottaa mahdollisimman nopeasti. Punkki on suositeltavinta poistaa punkkipinseteillä, eikä esimerkiksi voilla tai öljyllä. Punkkipinsetit irrottavat punkin kokonaisena, myös sen pään. Irrota punkki pinseteillä hitaasti, mutta lujasti vetämällä.

5) Punkkien ennaltaehkäisy on tärkeää

Punkkeja voi parhaiten torjua  välttämällä koiran ulkoilutusta punkkien suosimilla alueilla, kuten pitkässä heinikossa. Koirat mielellään menevät pusikkoihin nuuskimaan, ja punkkeja löytyykin yleisimmin koiran pään alueelta, kaulasta ja rintakehästä. Koska koiran ulkoilutus pelkillä asfaltoiduilla kaduilla on sille tylsää, punkkikarkoitteiden käyttö takaa huolettoman ja punkkivapaan kesän.

6) Käytä punkkikarkoitteita

Punkkikarkotteet estävät tehokkaasti punkkien kiinnittymistä koiraan. Karkotteita on erilaisia, kuten punkkipantoja ja suoraan iholle laitettavia paikallisvaleluliuoksia, joiden teho kestää valmisteesta riippuen muutaman viikon ajan, jonka jälkeen käsittelyn voi uusia. Uusin punkkikarkoite on 8-12 viikkoa kestävä tabletti.

teksti Tuuli Turtola & Kuonon toimitus

a

Liity Kuonon
Koiraperheeseen 🐶

Saa sähköpostiisi kuukausittain yhteenveto parhaista koiranhoitoon liittyvistä artikkeleista, liity mukaan arvontoihin ja saa alennuksia koiratuotteista!

Scroll to Top