1) Punkit eivät ole pelkästään kesän riesa
Aluskasvillisuuden seassa elävät punkit eli puutiaiset aktivoituvat heti kun ilman lämpötila ylittää +5 astetta.
2) Punkit eivät näe eivätkä osaa hypätä
Ne tarttuvat ohikulkevaan ihmiseen tai eläimeen, jonka ne havaitsevat helposti ruumiinlämmön ja hiilidioksidin, eli uloshengitysilman, perusteella.
3) Punkit levittävät tauteja
Punkit ovat paitsi inhotusta herättäviä vertaimeviä hämähäkkieläimiä, ne voivat myös levittää tauteja, kuten borrelioosia ja puutiaisaivokuumetta. Punkkien levittämät taudit voivat tarttua sekä ihmisiin että koiriin. Punkin purema voi myös aiheuttaa tulehduksen ihoon.
4) Tutki koira säännöllisesti punkkien varalta
Tutki koira säännöllisesti punkkien varalta. Koiraan kiinnittyneet punkit kannattaa irrottaa mahdollisimman nopeasti. Punkki on suositeltavinta poistaa punkkipinseteillä, eikä esimerkiksi voilla tai öljyllä. Punkkipinsetit irrottavat punkin kokonaisena, myös sen pään. Irrota punkki pinseteillä hitaasti, mutta lujasti vetämällä.
5) Punkkien ennaltaehkäisy on tärkeää
Punkkeja voi parhaiten torjua välttämällä koiran ulkoilutusta punkkien suosimilla alueilla, kuten pitkässä heinikossa. Koirat mielellään menevät pusikkoihin nuuskimaan, ja punkkeja löytyykin yleisimmin koiran pään alueelta, kaulasta ja rintakehästä. Koska koiran ulkoilutus pelkillä asfaltoiduilla kaduilla on sille tylsää, punkkikarkoitteiden käyttö takaa huolettoman ja punkkivapaan kesän.
6) Käytä punkkikarkoitteita
Punkkikarkotteet estävät tehokkaasti punkkien kiinnittymistä koiraan. Karkotteita on erilaisia, kuten punkkipantoja ja suoraan iholle laitettavia paikallisvaleluliuoksia, joiden teho kestää valmisteesta riippuen muutaman viikon ajan, jonka jälkeen käsittelyn voi uusia. Uusin punkkikarkoite on 8-12 viikkoa kestävä tabletti.
teksti Tuuli Turtola & Kuonon toimitus
a