Kaikille koiraharrastajille rotuun tai karvanlaatuun katsomatta
Search
Close this search box.

Vuosituhansia vanhan rodun kasvattaminen on vaativaa työtä

Miltä kuulostaa koirarotu, joka kesytettiin ihmisen kumppaniksi jo 30 000 vuotta sitten? Miltä kuulostaa koirarotu, jonka edustajia on maailmassa vain 3 000 kappaletta? Miltä kuulostaa rotu, joka on edellä mainituista syistä ja huolellisen kasvatustyön seurauksena geneettisesti käytännössä täysin terve?

Amerikan alkuperäiskansat kesyttivät amerikanintiaanikoirat lemmikeikseen kymmeniä tuhansia vuosia sitten. Nämä kojoottia muistuttavat eläimet olivat tiettävästi ensimmäisiä kesytettyjä kotieläimiä, jotka palvelivat ihmistä jo kauan ennen hevosia tai muita nelijalkaisia.

Tänä päivänä suurimman osan maailman amerikanintiaanikoirista kasvattaa amerikkalainen Kim La Flamme. Hän päätyi ikiaikaisten koirien pariin isoisänsä kautta. Intiaaniheimoon kuuluneella isoisällä oli amerikanintiaanikoiria, joiden parissa La Flamme vietti lapsuutensa. Kun nuoren miehen ikä alkoi karttua, hän totesi, ettei maailmasta enää löydy paljoa oikeita koiria. Oikeita koiria, jotka ovat kuten amerikanintiaanikoirat.

La Flamme on omien sanojensa mukaan kasvattanut tuhansia amerikanintiaanikoiria ja hänellä on kotonaan kymmeniä yksilöitä. Hän pitää uros- ja narttukoirat erillään, ja jokaisella yksilöllä teetetään korkeintaan kolme pentuetta. Sen jälkeen ne kastroidaan tai steriloidaan. Myös jokainen pennun ostaja on velvollinen kastroimaan tai steriloimaan oman amerikanintiaanikoiransa, sillä La Flamme haluaa pitää rodun kasvatuksen langat omissa käsissään.

Pennun ostaminen La Flammen Song Dog Kennelistä on monimutkainen prosessi. Kasvattaja haluaa haastatella puhelimitse ja mielellään tavata kaikki pennunostajat, tulivat he sitten mistä päin maailmaa tahansa. Ensimmäinen askel pennun hankintaan on kuitenkin yhteydenotto mieheen kennelin kotisivujen kautta. La Flamme teettää pennut vasta, kun sopivia pennunostajia on ilmaantunut tarpeeksi.

Amerikanintiaanikoiria on Suomessa tiettävästi neljä kappaletta: Thundercloud, Black Selma, Chevye Yo sekä Eyota. Muualla Euroopassa amerikanintiaanikoiria on jonkin verran, ja esimerkiksi Alankomaissa rotu on huomattavasti suositumpi kuin Suomessa. Euroopasta löytyy myös muutama rodun kasvattaja, jotka tekevät tiivistä yhteistyötä Yhdysvalloissa, Oregonin osavaltiossa asuvan La Flammen kanssa.

Amerikanintiaanikoirat ovat älykkäitä koiria, jotka ovat hyvin reviiritietoisia. Ne suhtautuvat vieraisiin ihmisiin varauksella, mutta ovat uskollisia omalle perheelleen. Amerikanintiaanikoirat eivät ole aggressiivisia, mutta ne ovat jatkuvasti valppaina. Rotua on käytetty muun muassa vahti- ja metsästystarkoitukseen.

Aikuinen amerikanintiaanikoirauros on 46–52 cm korkea, kun taas nartun korkeus on 44-49cm. Uroksen paino on 14-25kg ja nartun vastaava 11–18 kg. Koirat elävät keskimäärin 14–18-vuotiaiksi, mutta amerikanintiaanikoirien tiedetään saavuttaneen jopa yli 20 vuoden ikiä. Suurena syynä tähän on se, ettei rodulla ole perinnöllisiä sairauksia.

kimlafammeKim La Flamme tekee jatkuvasti työtä löytääkseen uutta geeniperimää kasvattamiinsa koiriin. Hän on etsinyt uusia vanhempia pentueilleen muun muassa Amazonin sademetsistä, Novascotian saarelta ja lukuisista villikoirapopulaatioista. Vaikka rotu on pieni, La Flamme on todella tarkka kasvatuksensa eettisyydestä eikä halua rodusta sisäsiittoista.

Koska rotu on harvinainen mutta tunnettu terveydestään ja pitkästä historiastaan, Yhdysvalloissa on alettu viime vuosina myydä koirasusia amerikanintiaanikoiran nimellä ja historialla. La Flamme kehottaakin jokaista amerikanintiaanikoiran hankintaa harkitsevaa tekemään tutkimustyönsä kunnolla, sillä alkuperäisillä intiaanikoirilla ei ole mitään tekemistä susien kanssa.

Jotkut tukijat uskovat, että alkuperäiset amerikanintiaanikoirat ovat kuolleet sukupuuttoon ja rotu on näin ollen kadonnut maailmasta. Näin ei kuitenkaan ole, sillä amerikkalaisten esi-isiemme kesyttämien koirien DNA:ta on löydetty yhä tänäkin päivänä tarkoin ja huolella kasvatetuista, aidoista amerikanintiaanikoirista. Näiden koirien eteen on tehty tutkimustyötä vuosikymmenten ajan ja La Flamme toivoo arvokkaan työn jatkuvan myös hänen jälkeensä.

Lähteet: Song Dog Kennel, Dog Breed Info Center.

Otsikkokuva: Tuija Hurmekoski
Kim La Fammen kuva: Kuvakaappus Wallace Reynoldsin kuvaamasta videosta

Liity Kuonon
Koiraperheeseen 🐶

Saa sähköpostiisi kuukausittain yhteenveto parhaista koiranhoitoon liittyvistä artikkeleista, liity mukaan arvontoihin ja saa alennuksia koiratuotteista!

Scroll to Top