Kaikille koiraharrastajille rotuun tai karvanlaatuun katsomatta

Viime vuoden pentuekuolemiin ei yksittäistä syytä

Useiden pentueiden kuolemat herättivät keskustelua ja hämmennystä viime vuoden kevään ja kesän aikana. Elokuussa 2013 julkaistussa tiedotteessa kerrotaan useiden koirankasvattajien olleen yhteydessä Elintarviketurvallisuusvirasto Eviraan ja yksittäisiin eläinlääkäreihin, koska usean emän kaikki pennut olivat kuolleet alle kaksiviikkoisina. Menehtyneet pennut edustivat eri rotuja.

Tuolloin Evira pyysi kasvattajia lähettämään kuolleita pentuja tutkittavaksi. Jo muutaman lähetetyn pennun perusteella voitiin todeta, ettei kuolemien syynä ollut koiran herpesvirustartunta. Tarkempia syitä ei kuitenkaan pystytty vielä erittelemään.

Tänään julkaistu tiedote paljastaa, ettei pentuekuolemiin löytynyt Eviran tutkimuksissa yhtä yksittäistä syytä, eikä pennuilla todettu uutta tarttuvaa tautia. Eviran mukaan koiranpentujen kuolemiin vaikutti useampi tekijä, esimerkiksi koiran rotu, perinnölliset sairaudet, synnytyksen eteneminen ja hoito-olosuhteet. Suosituksista huolimatta kuolleita pentuja ei lähetetty Eviraan tutkittavaksi tavanomaista enempää.

Yleisin yksittäinen pentujen lopetus- tai kuolisyy olivat erilaiset synnynnäiset kehityshäiriöt. Pentueiden kuolinsyyt vaihtelivat kuitenkin runsaasti. Muutamassa pentueessa todettiin koiran herpesvirustartunta, mutta sen määrä ei ole noussut merkittävästi edellisvuosista. Myös bakteerien aiheuttamia tulehduksia todettiin saman verran kuin aiempina vuosina, noin joka kuudennessa tutkitussa pentueessa.

Yksi merkittävä syy elinvoimaltaan heikkojen pentujen syntymään tai synnytyksen aikana kuolleiden pentujen menehtymiseen oli pitkittynyt synnytys. Muita pentujen menehtymiseen johtavia syitä olivat emästä johtuvat syyt, kuten aineenvaihduntasairaudet ja jotkut bakteeri-infektiot.

Evira haluaa muistuttaa, että tiineenä olevaa narttua ja sen vastasyntyneitä pentuja on aina syytä suojella tarttuvilta taudeilta niin hyvin kuin mahdollista. Tuontieläimet tulee tutkia ennen astutusta, mielellään jo kotimaassa, B rucella canis -bakteeritartunnan varalta. Tiineenä olevaa narttua ei kannata viedä koiratapahtumiin ja suoria kontakteja tapahtumiin osallistuneiden koirien kanssa tulee välttää.

Lähde: Evira

Otsikkokuva: Wikimedia Commons. Kuvan pennut eivät liity tapaukseen.

Liity Kuonon
Koiraperheeseen 🐶

Saa sähköpostiisi kuukausittain yhteenveto parhaista koiranhoitoon liittyvistä artikkeleista, liity mukaan arvontoihin ja saa alennuksia koiratuotteista!

Scroll to Top