Kaikille koiraharrastajille rotuun tai karvanlaatuun katsomatta

Tutkimus selvitti: tästä syystä pieni koira elää suurta lajitoveriaan kauemmin

Tanskandoggi elää vain harvoin yli kymmenvuotiaaksi, kun taas esimerkiksi mäyräkoira voi helposti saavuttaa 15 vuoden iän. Miksi pienet koirarodut ovat suurempia pitkäikäisempiä?

Luonnossa pienet eläimet elävät lähes poikkeuksetta suurempia lyhyemmän ajan: hiiren sydän voi lyödä jopa 840 lyöntiä minuutissa ja norsun keskimäärin 30 kertaa minuutissa. Hiiri elää noin kolme vuotta, norsu jopa 70. Eläinkunnassa pätee siis sanonta elä nopeasti, kuole nuorena. Tällä perusteella myös chihuahuan pitäisi elää huomattavasti bernhardinkoiraa lyhyempi aika.

The American Naturalistissa vuonna 2013 julkaistun tutkimuksen mukaan suuremmat koirarodut kuolevat nuorempina, koska ne ikääntyvät nopeammin. Vaikuttaa siltä, että syy on osittain jalostuksessa – siis meissä ihmisissä.

Otetaan esimerkiksi vuodenikäinen tanskandoggi: se on jo valtava. Tanskandoggin paino saattaa nousta jopa satakertaiseksi sen ensimmäisen elinvuoden aikana, eli noin 500 gramman painoisena syntynyt pentu voi vuoden ikäisenä painaa helposti 50 kiloa. Suden paino nousee ensimmäisen elinvuoden aikana noin kuusikymmenkertaiseksi, pienen villakoiran paino noin kaksikymmenkertaiseksi ja ihmisen vain kolminkertaiseksi.

Mitä suurempi koirarotu on, sitä nopeammin se kasvaa ja toisaalta sitä nopeammin se myös ikääntyy. Tutkimuksen mukaan suuret koirat ikääntyvät niin sanotusti kiihtyvällä vauhdilla, minkä vuoksi niiden aikuisikä kuluu kuin nopeutettuna.

Nopeampi ikääntyminen ei kuitenkaan ole ainut syy jättirotujen lyhyempään elinikään. Suuremmat koirat ovat alttiimpia terveysongelmille, kuten kehityshäiriöille, tuki- ja ruuansulatuselinten sairauksille sekä kasvaimille, jotka toisaalta linkittyvät kaikki koirien nopeaan kasvuun. Edellä mainitut terveysongelmat ovat ikäviä sivuvaikutuksia, joita suuren koon suosiminen jalostuksessa on kookkaisiin koiriin tuonut.

Koirien laadukkaan hoidon ja ruokinnan ansiosta lemmikkien elinikä on viime vuosina pidentynyt. Vanhetessaan koira voi kuitenkin kärsiä samoista vaivoista kuin me ihmisetkin: nivelrikoista, sydänvioista tai esimerkiksi dementiasta. Koiralle voi tarjota mahdollisimman paljon onnellisia vuosia pitämällä huolta sen terveestä painosta sekä suuhygieniasta ja tarjoamalle seniorilemmikille paitsi mahdollisuuden lepoon myös riittävästi tekemistä aivojumpan muodossa.

Aiheesta aiemmin kertoivat BarkPost sekä mental_floss.

Otsikkokuva: ”Demonstration of the effect of the IGF-1 gene in dogs” by Dan Bennett – Flickr: Demonstration of the effect of the IGF-1 gene in dogs. Licensed under CC BY 2.0 via Wikimedia Commons – https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Demonstration_of_the_effect_of_the_IGF-1_gene_in_dogs.jpg#/media/File:Demonstration_of_the_effect_of_the_IGF-1_gene_in_dogs.jpg

Tilaa Kuonon Uutiskirje

Kuonon postituslistalla kuulet ensimmäisenä, mitä Kuonossa tapahtuu.
Uutiskirjeessä järjestetään myös omia kilpailuja ja muuta mielenkiintoista.