Koirilleen omistautuneet ihmiset väittävät usein, että heidän koiransa ymmärtävät heitä. Uusi tutkimus paljastaa, että tämä saattaa olla totta. Asiasta kertoi tänään BBC.
Unkarilaiset tutkijat saivat selville, että koirien aivot reagoivat ihmisääniin samalla tavoin kuin ihmisaivot. Tämä saattaa selittää koirien sopeutumisen ihmisten pariin.
Tutkija Attila Andics Eotvos Lorandy yliopistosta Budapestistä sanoo, että tutkijat uskovat koirilla ja ihmisillä olevan hyvin samanlainen mekanismi tunnetiedon käsittelyyn.
Tutkimukseen osallistui yksitoista koiraa, jotka koulutettiin makaamaan liikkumatta paikallaan kahdeksan minuuttia magneettikuvausta varten. Koulutukseen kului aikaa, ja koulutusmenetelmänä käytettiin positiivista vahvistamista. Harjoittelutuokioita oli kaksitoista, minkä jälkeen koiria testattiin seitsemään otteeseen magneettikuvaushuoneessa.
Vertailun vuoksi tutkijat kuvasivat myös 22 ihmisen aivoja. Koirille ja ihmisille annettiin kuunneltavaksi 200 erilaista ääntä autojen äänistä ja vihellyksistä ihmisten ja koirien pitämiin ääniin. Tutkijoiden mukaan sama osa aivojen etulohkosta aktivoitui, kun sekä koirat että ihmiset kuulivat ihmisten ääniä.
Tohtori Andicsin mukaan ihmisten aivoissa on tietty alue, jonka tiedetään reagoivan voimakkaammin ihmisääniin kuin muihin ääniin. Tutkimus paljasti, että aktiivinen alue on koirilla hyvin samantyyppinen kuin ihmisillä. Tämä on ensimmäinen kerta, kun kyseinen alue löytyy muilta kuin kädellisiltä.
Tunteita sisältävät äänet, kuten itku ja nauru, saivat aikaan samanlaisen reaktion sekä ihmisten että koirien aivoissa. Myös tunteelliset koirien äänet, kuten vinkuminen tai vihainen haukunta aiheuttivat sekä kaksi- että nelijalkaisissa osallistujissa samanlaisia reaktioita. Koirien äänet saivat kuitenkin lajitoverinsa reagoimaan voimakkaammin kuin ihmisäänet.
Tohtori Andicsin mukaan on tiedossa, että koirat ovat hyviä tunnistamaan omistajansa tunnetilan. Myös koiran omistaja voi aistia tunnetilan muutokset koirassaan. Vasta tämän tutkimuksen myötä alkaa kuitenkin selvitä, miten tämä on mahdollista.
Lue alkuperäinen BBC:n artikkeli täältä. Tutustu koko tutkimukseen Current Biology -blogissa.