Kaikille koiraharrastajille rotuun tai karvanlaatuun katsomatta
Search
Close this search box.

Tietokoneohjelma auttaa eroahdistukseen

Suomessa kehitetty Digital Dogsitter -tietokoneohjelma helpottaa eroahdistuksesta kärsiviä koiria eläimelle ystävällisellä tavalla.

On aika lähteä töihin. Eroahdistuksesta kärsivä koirani on levoton. Takki päälle, avaimet taskuun. Se tietää, että lähdön hetki lähestyy. Kun ovi sulkeutuu, ulvominen alkaa.

Eroahdistus on yksi koirien yleisimpiä pelkotiloja ja joidenkin arvioiden mukaan siitä kärsii jossain muodossa jopa kolmasosa koirista. Koska koira on sosiaalinen eläin, se stressaantuu helposti joutuessaan eroon laumastaan. Sudelle laumasta hylkääminen voi olla kohtalokasta, ja sudesta kesyyntyneen koiran selviytyminen on perustunut jo vuosituhansia sille, että se pysyttelee ihmisen lähellä.

Kun eroahdistunut koira jää yksin, se haukkuu, ulvoo, saattaa tehdä tarpeensa sisälle ja tuhota huonekaluja tai muuta kodin irtaimistoa. Ulvominen pohjautuu susien tapaan pitää yhteyttä muihin laumansa jäseniin: ulvomalla koira kutsuu omistajaansa takaisin kotiin. Koirilla on erittäin hyvä ajantaju, joten ne tiedostavat, koska omistajan paluun hetki lähestyy: tällöin eroahdistuneen koiran aktiivisuus kasvaa ja kotona odottaa yli-iloinen koira.

vaino_photo

Myös 7-vuotias welsh corgi cardigan Väinö kärsi nuorempana eroahdistuksesta. Väinön omistaja Juuso Kaari kokeili erilaisia hoitokeinoja – tuloksetta – ja halusi löytää koiraystävällisen ratkaisun lemmikkinsä yksinolo-ongelmiin. Syntyi Digital Dogsitter, tietokoneohjelma eroahdistuksesta kärsiville koirille. Väinön ongelmat katosivat alle viikossa.

Digital Dogsitterin toiminta perustuu omistajan oman äänen nauhoittamiseen ja soittamiseen koiralle sen ollessa yksin. Kuullessaan omistajansa äänen koiralle muodostuu vaikutelma omistajan läsnäolosta, mikä rauhoittaa eroahdistuksesta kärsivää karvakorvaa. Parhaiten toimivat lyhyet, ytimekkäät käskyt ilman liiallista lepertelyä. Digital Dogsitter on suunniteltu parantamaan eroahdistus kokonaan, ei vain poistamaan sen oireita.

– Idea syntyi, kun harjoittelin Väinön kanssa yksinoloa niin, että koira oli makuuhuoneessa oven takana ja itse olin muualla asunnossa. Jonkin aikaa harjoiteltuamme huomasin, että sain Väinön rauhoittumaan melko tehokkaasti käyttämällä ainoastaan omaa ääntäni. Tämä sai minut ajattelemaan, voisinko automatisoida oman ääneni koiran haukkuessa, Kaari muistelee.

Digital Dogsitter on ladattu yli 3000 kertaa ja sillä on käyttäjiä paitsi Suomessa myös Yhdysvalloissa, Kanadassa sekä muissa Pohjoismaissa ja muualla Euroopassa. Palvelun nettisivuilla käyttäjät kehuvat ohjelmistoa paitsi sen toimivuudesta, myös helppokäyttöisyydestä ja siitä, että se todella on hellävarainen ja koiraystävällinen tapa totuttaa pörröinen perheenjäsen yksinoloon. Myös eläinlääkärit ja koirankouluttajat ovat suhtautuneet ohjelmaan positiivisesti: moni näkee Digital Dogsitterin hyvänä, perinteistä koulutusta tukevana työkaluna koiran eroahdistuksen ja muiden yksinolo-ongelmien ehkäisemisessä.

Aiemmin graafikkona ja animaattorina työskennellyt Kaari jätti viime viikolla päivätyönsä alan yrityksessä ja keskittyy nyt täysipäiväisesti digitaalisen koiravahdin kehittelyyn. Lähiaikoina julkaistaan Digital Dogsitterin entistä helppokäyttöisempi online-versio, joka ei vaadi ohjelman lataamista tietokoneelle vaan toimii web-selaimen sisällä. Vaikka lähtö itse perustetusta yrityksestä ei ollut helppo, Kaari uskoo päätöksensä osoittautuvan oikeaksi: kiinnostus koirien parissa toimiseen ja Digital Dogsitterin kehittämiseen on kasvanut vuosi vuodelta.

– Koiran eroahdistus tuntuu olevan monille koiranomistajille hyvin näkymätön ongelma. Sain itse kuulla Väinön haukkumisesta poliisilta, jonka naapurit olivat kutsuneet paikalle työpäiväni aikana, Kaari kertoo.

Hän toivookin, että naapurustot aktivoituisivat asian suhteen ja ilmoittaisivat yksin metelöivästä koirasta suoraan omistajalle mahdollisimman pian. Jos naapurit ovat ensin kestäneet tilannetta niin kauan, että kokevat aiheelliseksi kutsua paikalle virkavallan, on koiran tilanne todennäköisesti jo melko haastava. Vasta omistajan saadessa tietää koiransa yksinolo-ongelmista tämä voi alkaa tehdä työtä ongelmien poistamiseksi, esimerkiksi Digital Dogsitterin avulla.

Jälleen työpäivä. Takki, avaimet. Digitaalinen koiravahti on viritetty ja napsautan ohjelman päälle. Ovi kiinni, ulvominen alkaa. Ja loppuu saman tien, kun tietokoneelta kuuluu tiukka käsky: shh hiljaa. Palatessani kotiin koirani vaikuttaa rennolta, ei ollenkaan niin hysteerisen iloiselta kuin yleensä. Tarkistan ohjelman historian ja huomaan, että koirani on pitänyt ääntä poissaoloni aikana vain muutaman sekunnin ajan.

Kärsiikö sinun koirasi eroahdistuksesta? Lue lisää ja testaa Digital Dogsitteriä ilmaiseksi täällä.

Kuvat: Juuso Kaari / Digital Dogsitter

Liity Kuonon
Koiraperheeseen 🐶

Saa sähköpostiisi kuukausittain yhteenveto parhaista koiranhoitoon liittyvistä artikkeleista, liity mukaan arvontoihin ja saa alennuksia koiratuotteista!

Scroll to Top