Viro on varmasti monelle suomalaiselle aktiivinäyttelyharrastajalle se tutuin näyttelykohde, kun kotimaisiin kehiin tarvitsee vaihtelua. Kokosimme muutaman ohjeen Viroon matkustavalle. Ensimmäisessä osassa tutustutaan ennakkovalmisteluihin, laivamatkaan sekä hotellivaihtoehtoihin.
Ennakkovalmistelut
Tiedot Viron näyttelyistä löytyvät kätevästi Viron Kennelliiton sivuilta http://kennelliit.ee/en/. Sivut ovat hieman uudistuneet kevään mittaan ja monien mielestä huonompaan suuntaan, mutta kyllä etsivä tiedon löytää.
Virossa en ainakaan toistaiseksi ole törmännyt sähköisiin ilmoittautumisjärjestelmiin, joten helpoiten ilmoittautuminen onnistuu täyttämällä ilmoittautumislomake omalla koneella, liittämällä ilmoon mukaan kuitti maksusta ja kopion koiran rekisteristä. Jos koira on Suomen valio, tulee ilmoon lisätä vielä kopio valiotodistuksesta ja jos koiran haluaa ilmoittaa käyttöluokkaan, tarvitaan kopio käyttötulostodistuksesta ja niin edelleen.
Viroon maksamistakaan ei tarvitse turhaan ihmetellä, kansainvälisten tilinumeroiden myötä homma on ihan yhtä helppoa kuin vorssalaiselle pankkitilille maksaminen.
Virossa ilmoittautumisajoissa saattaa olla pientä joustoa, joten jos extempore-reissu kiinnostaa, niin kannattaa olla yhteyksissä näyttelyn järjestäjään vielä ilmoittautumisajan jälkeenkin.
Millä laivalla?
Laivan valinta on osin makukysymys, mutta osin myös kysymys siitä, miten koiran kanssa haluaa matkustaa.
Tallinkin nopeat laivat sallivat koiran jättämisen autokannelle matkan ajaksi. Tästä pitää ilmoittaa check inissä, jotta saa autoon “Pet on board” -lappusen. Lappu takaa sen, että auton kanssa pääsee autokannen ylemmälle tasolle, jossa on yleensä viileämpää. Kesähelteillä kannattaa kuitenkin käyttää omaa harkintaa ja ainakin jättää auton ikkunoita rakosilleen ja jättää koirille vettä.
Eckerö Line vaatii käsittääkseni nykyisin koirille hytin, joten se tekee matkaan jonkin verran lisähintaa.
Itse olen matkustellut Viroon sekä Eckerö Linellä koirien kanssa hytissä että Tallinkilla siten, että koirat ovat autokannella matkan ajan. Molempi parempi, tietysti kuumalla kesäkelillä turvallisinta on ottaa koirat laivaan sisälle.
Laivan sisällä seikkailu on varsinkin isojen koirien kanssa monta kertaa vähintäänkin mielenkiintoista. Ainakin porraskammoisten labradorien kanssa täyteen hissiin sulloutuminen ei ole kovinkaan nautinnollista hommaa.
Minne yöksi?
Tallinnassa majoituspaikkoja koiran kanssa reissaavalle on lukematon määrä. Itselläni kokemusta on näistä:
Meriton-hotelli on ehdottomasti suosikkini Tallinnan koiraystävällisistä hotelleista. Hotelli sijaitsee parin kilometrin päässä käeskustasta Tallinnan bussi/juna-aseman lähistöllä. Hotellissa on myös kylpylä, jota ei tosin ole koskaan tullut käytettyä. Samasta kompleksista saa myös hierontaa, manikyyriä ja muuta pedikyyriä väsyneen matkalaisen tarpeisiin.
Hinta yöltä on jossain 80 euron tuntumassa ja koirista menee pieni lisämaksu. Tallinnan koiranäyttelyjen aikaan hotellissa on erikoishinnat, jolloin majoittumaan pääsee muistaakseni vieläkin halvemmalla.
Aivan hotellin ulkopuolella, Toompuiestee-kadun jälkeen alkaa Snelli-puisto, josta löytyy myös iso koirapuisto. Puistossa tosin kannattaa olla varuillaan vihaisten suomalaisten varalta, lue täältä miksi.
Susi Hotel on monelle suomalaiselle koiranäyttelyreissaajalle tuttu paikka. Hotelli sijaitsee muutaman kilometrin päässä keskustasta Lasnamäen kaupunginosan suuntaan Pietariin menevän ykköstien varrella.
Susi on hintatasoltaan varsin edullinen, mutta varsinkin näyttelyviikonloppuina usein täynnä. Suden lähellä on hyviä ulkoilumaastoja ja ainakin itsellä on hotellista vain positiivisia kokemuksia, vaikka hieman vanhahtava ja venäläistyylinen paikka onkin.
Seuraavassa osassa mm. näyttelyohjeita, koiranulkoilutusta ja matkailua muualla Virossa