Vietin viikonloppua perheen kanssa Virossa. Koska koiraihmisiä ollaan, niin viikonlopun agendalla oli tietysti näyttelyjä, oikein kaksin kappalein. Aamulla lähdin koiran kanssa aamulenkille ja iloiseksi yllätyksekseni bongasin hotellimme tuntumasta koirapuiston.

Kurkkasin koirapuistoon ja katsoin, että puistossahan on meitä muitakin. Laskin koiran sisään aitaukseen ja välittömästi muutaman sekunnin päästä alkoi puiston nurkasta kuulua meteliä: ”Ei ole todellista!”. Puiston asiakkaat olivat suomalaisia koiraihmisiä ja ilmeisesti tunkeuduin heidän reviirilleen. Kun sitten huusin puiston toisesta päästä, miten koirapuistossa käyttäydytään ja toimitaan, sain vastaukseksi ”Omalla vastuulla” -lausahduksen.

Liity Kuonon Koiraperheeseen 🐶

Saa viikoittainen yhteenveto parhaista koiranhoidon artikkeleista, liity mukaan arvontoihin ja saa alennuksia koiratuotteista!

Katsoin, etten vitsi enempää tunnelmaa pilaamaan, kytkin koiran ja lähdin. Ilmeisesti rouvashenkilöt harmistuivat sanoistaan ja huusivat vielä perään, että tulisin takaisin. Tuohon vastineeseen huusin itse aika ilkeästi takaisin.

Koiria koulutetaan käyttäytymään hienosti ja nappaamaan palkintoja näyttelyissä ja tokokokeissa. Mutta kehien ja kilparatojen ulkopuolella ja osin myös sisäpuolella omistajat saavat käyttäytyä miten haluavat.

En tietenkään ole itseänikään nostamassa jalustalle. Koirapuistoepisodissa olisi tietysti ollut viisainta imaista pahat sanat ja häipyä, mutta toisaalta, miten se vanha sanonta meni, silmä silmästä?

Pääsääntöisesti koiraihmisethän ovat ihan mukavaa sakkia, varsinkin ilman koiria. Monta kertaa näyttely- ja kisatunnelmissa pinna kiristyy ja urheiluhenki on usein hyvinkin kaukana. Pitäisikö koiranomistajatkin pistää käytöskurssille, aivan kuten koiratkin?

Amerikassa kehitetty Kiva Koirakansalainen -kurssin jatkoksi voisi järjestää Kiva Koiranomistaja -kurssin. Alkeiskurssilla opetellaan perusteet aina hyvistä tavoista alkaen ja treenataan myös pettymyksiä varten. Koska kisoissa, kokeissa ja näyttelyissä on aina joku voittaja, aina joku, jolle se itselle huonosti mennyt päivä onkin lottovoitto ja onnen täyttymys. Ehkä vika ei olekaan koirassa tai tuomarissa, vaan omistajien korvien välissä?

Ville Kormilainen
Kirjoittaja on Kuono.fi:n päätoimittaja ja yksi perustajista

Haluatko sinä kolumnisi tälle palstalle? Lähetä kirjoittamasi teksti ja kuvasi sähköpostitse osoitteeseen suvi @ kuono.fi. Jokaisesta julkaistusta kolumnista lähetämme pienen koiramaisen palkinnon!

Kuono on olemassa yhteistyökumppaniemme ansiosta.
Pääyhteistyökumppanimme vuonna on Jalo.

Tilaa Kuonon Uutiskirje

Kuonon postituslistalla kuulet ensimmäisenä, mitä Kuonossa tapahtuu.
Uutiskirjeessä järjestetään myös omia kilpailuja ja muuta mielenkiintoista.


Saa Kuonon parhaat koiranhoidon artikkelit kätevänä e-kirjana! Yli 60 sivua koiranhoitoon liittyviä vinkkejä ja oppaita. Lataa ilmainen kirja nyt!

Lataamalla e-kirjan liityt myös Kuonon viikkokirjeeseen, jonka voit peruuttaa milloin tahansa.