Suomalaisia koirakaveruksia Rokkaa ja Kipparia koulutetaan tekemään tärkeää työtä. Niiden tehtävä on etsiä norsunluukätköjä ja sitä kautta saada kiinni salakuljettajia ja salametsästäjiä.
Rokka on vuoden ja neljän kuukauden ikäinen labradorinnoutaja. Se on kotioloissa rauhallinen mutta toisten koirien kanssa leikkiessä vauhtia riittää. Rokka on ensimmäinen pilottikoira suomalaisessa projektissa, jossa koulutetaan karvaturreja etsimään norsunluuta. Projekti kulkee nimellä Team Rokka.
Team Rokan perustajalla ja toiminnanjohtajalla Toni Lahtisella on vuosien kokemus sekä koiraharrastajana että koiramaailman ammattilaisena. Aiemmin Poliisissa rikostutkijana työskennellyt Lahtinen pääsi työnsä kautta tekemään yhteistyötä virkakoiranohjaajien kanssa. Myös eläinsuojelukenttä tuli työn kautta tutuksi. Lisäksi Lahtinen on tehnyt töitä kulkukoirien parissa esimerkiksi Romaniassa ja Thaimaassa. Tammikuusta 2013 lähtien hän on keskittynyt täysin Rokan kouluttamiseen.
Rokan lisäksi projektissa on mukana toinenkin pilottikoira, jackrusselinterrieri Kippari. Vasta viiden kuukauden ikäinen Kippari on reipas ja itsevarma vilpertti, joka kuitenkin osaa myös rauhoittua. Lahtisen mukaan koirakaverusten lempipuuhaa on syöminen ja heti sen jälkeen tulee etsiminen.
WWF:n eli Maailman luonnonsäätiön mukaan joka päivä tapetaan ainakin 50 norsua pelkästään niiden syöksyhampaiden takia ja siitäkin huolimatta, että kansainvälinen norsunluukauppa kiellettiin jo 25 vuotta sitten. Norsunluukoirien tehtävänä on paljastaa salametsästäjien ja salakuljettajien norsunluukätköjä.
Mistä suomalainen koirankouluttaja sai niinkin eksoottisen idean, kuin alkaa kouluttaa koiria etsimään norsunluuta?
– Olin vuosia miettinyt, kuinka yhdistäisin kaksi minulle rakasta asiaa eli eläinsuojelun ja koiratoiminnan. Lopulta asia kristallisoitui, kun olin Thaimaassa eläinsuojelutehtävissä ja sain kuulla norsujen ja sarvikuonojen salametsästyksestä ja siihen liittyvästä hampaiden ja sarvien salakuljetuksesta, Lahtinen kertoo.
Loppuvuodesta 2012 Lahtinen sai tietää, että hyvistä työkoirista tunnettuun Niinivuoren kenneliin oli syntymässä pentue. Team Rokan pentuvalinnat tekee Poliisissa erikoiskoiranohjaajana työskentelevä Miika Ounila. Poliisin käyttämiä erikoiskoiria ovat muun muassa huume-, raha- ja asekoirat.
Pentujen synnyttyä Ounila ja Lahtinen lähtivät Padasjoelle katsomaan tulevia norsunluukoirakandidaatteja. Pentueelle tehtiin pentutesti, jonka myötä Rokka valittiin ensimmäiseksi Suomessa koulutettavaksi norsunluukoiraksi.
Myöhemmin Lahtisen tuttavan perheeseen syntyi Kippari. Pentutestin tulokset olivat rohkaisevia, ja pienestä terrieristä tuli projektin toinen pilottikoira. Molempien koirien koulutus aloitettiin noin seitsemän viikon ikäisinä.
– Halusin valita kaksi hyvin erityyppistä rotua, jotta saamme tulevaisuuden hankkeita varten tietoa eri rotujen soveltuvuudesta näihin tehtäviin, Lahtinen perustelee.
Koirien koulutuksesta voisi Lahtisen mukaan kirjoittaa kirjan. Lyhyesti sanottuna se on sisältänyt muun muassa tapakasvatusta, tottelevaisuuskoulutusta, ympäristö-oppia (eli erilaisissa ympäristöissä, pintamateriaaleilla sekä sosiaalisissa tilanteissa toimimista), moninaisia etsintäharjoituksia sekä ilmaisuharjoituksia. Jatkossa koiria tullaan mahdollisesti kouluttamaan myös muun muassa suojeluun ja jäljestykseen.
Lahtisen tukena koirien apukouluttajana toimii projektikouluttajaksi ja eläintenhoitajaksi kouluttautunut Maija Hietanen. Hänen tehtäviinsä kuuluu muun muassa treenien suunnittelu, harjoitustilanteissa avustaminen sekä palautteen antaminen. Lisäksi Team Rokan takana on laaja koirakouluttajien verkosto, jota konsultoidaan tarvittaessa.
Rokan ja Kipparin tulevasta työpaikasta ei ole vielä tarkkaa tietoa. Todennäköisiä työpaikkoja ovat lentokentät, satamat ja muut rajan ylityspaikat. Myös etsinnät maastossa ovat mahdollisia.
Vaikka karvakaveruksia koulutetaan tekemään tärkeää ja suomalaisen korvaan erikoistakin työtä, elävät Rokka ja Kippari myös aika tavallista koiran elämää.
– Normaali koiran elämä on sitä, mistä nuo tykkäävät: hyvä ruoka, paljon liikuntaa vapaana esimerkiksi metsässä, paljon sosiaalisia kontakteja ja sitten oma rauha, kun sen aika on. Normaalisti Rokka ja Kippari nukkuvat päällekkäin tai sykkyrässä samassa pedissä, Lahtinen kertoo.
Seuraa Rokan ja Kipparin koulutusta Team Rokan Facebook-sivulla.
Kuvat: Team Rokka