Kaikille koiraharrastajille rotuun tai karvanlaatuun katsomatta
Search
Close this search box.

Söikö koirasi rotanmyrkkyä – Toimi näin

Rotanmyrkkytapauksia paljastuu ikävä kyllä jatkuvasti ympäri Suomea. Kuono kokosi muutaman kohdan muistilistan, mitä tehdä, jos koira syö vahingossa rotanmyrkkyä.

Tärkein ohje:

Jos epäilet myrkytystä rotanmyrkystä tai jostain muusta sopimattomasta, ota aina yhteyttä eläinlääkäriin. Eläinlääkäri on myös ainoa taho, joka voi soittaa Myrkytystietokeskukseen eläinten myrkytysasioissa. Muutama vuosi sitten muuttuneen käytännön jälkeen vain eläinlääkäreiden tekemiin myrkytyskyselypuheluihin vastataan.

Rotanmyrkyn tunnistaminen:

Rotanmyrkky on useimmiten värjätty punertavaksi tai turkoosiksi. Viime aikoina Suomessa löytyneissä myrkytystapauksissa on useimmiten ollut käytössä juuri turkoosin väristä myrkkyä. Esimerkiksi Facebookissa taajaan kiertänyt myrkkymakkara sisälsi mitä ilmeisimmin juuri turkoosin väristä myrkkyä.

Facebookissa paljon kiertänyt kuva myrkkymakkarasta.

Oireet:

Eläinlääkäriin.fi-sivuston mukaan ”oireet tulevat esiin hitaasti, useiden päivien kuluttua myrkyn syömisestä. Tyypillisiä oireita ovat hengitysvaikeudet, jotka johtuvat rintaontelon sisäisestä verenvuodosta, ja pitkittynyt verenvuoto pienistäkin haavoista. Verisyyttä voi esiintyä myös virtsassa tai emättimen vuodossa. Jos koira on lyhytkarvainen ja vaaleaihoinen, siinä voi näkyä mustelmia. Ontuminen, kuume ja keskushermosto-oireet ovat mahdollisia toissijaisia oireita. Mitä varhaisemmassa vaiheessa hoito aloitetaan, sen parempi ennuste koiralla on.”

Oireet voivat olla myös hyvin erilaisia:
* Apaattisuus
* Yskä
* Vaikeutunut hengittäminen
* Heikkous
* Neurologiset oireet

Ensiapu:

HUOM! Jos epäilet koirallasi myrkytystä, ota aina yhteys eläinlääkäriin!

Oksennutuksesta on monenlaista tietoa, mutta viisainta on viedä koira eläinlääkäriin oksennutusta varten. Jos oksennutus pitää tehdä kotikonstein, useampi netissä oleva eläinlääkäri (mm. http://www.nettivet.com/ensiapuohjeet/myrkytys/, http://www.reviiri.info/sites/default/files/Ensiapuohjeet.pdf ja muita) suosittelevat oksennutusta kolmeprosenttisella vetyperoksidilla. Tätä ainetta saa apteekista.

Vetyperoksidi on myös suolaoksennutusta (1 til suolaa koiran suuhun) turvallisempaa.

Oksennutuksen jälkeen koiralle voi antaa lääkehiiltä suositusten mukaan.

Mikäli rotanmyrkyn syömisestä on kulunut jo yli 4 tuntia, oksettamisesta on enää hyvin vähän apua.

 

Liity Kuonon
Koiraperheeseen 🐶

Saa sähköpostiisi kuukausittain yhteenveto parhaista koiranhoitoon liittyvistä artikkeleista, liity mukaan arvontoihin ja saa alennuksia koiratuotteista!

Scroll to Top