Kaikille koiraharrastajille rotuun tai karvanlaatuun katsomatta

Huomataanko koirasi pimeässä?

Suomen laki velvoittaa jalankulkijoita käyttämään heijastimia, ja monet kiinnittävätkin automaattisesti pimeän ajan alettua roikkuvan heijastimen takkiinsa. Mutta kuinka moni muistaa tehdä myös nelijalkaisesta lenkkikaveristaan pimeässä loistavan?

Elämme vuoden pimeintä aikaa. Aurinko nousee vasta aamukahdeksan jälkeen ja on jo neljältä iltapäivällä laskenut. Siis käytännössä aina, kun koira pääsee lenkille, on pimeää. Ja Suomessahan pimeyttä riittää – suurimman osan vuodesta.

Pitkillä valoilla ajava autoilija näkee ilman heijastinta kulkevan koiran noin sadan metrin päästä, kun taas heijastimella varustettu koira näkyy jo 300 metrin päähän. Huonolla kelillä 100 metriä ei välttämättä riitä auton pysäyttämiseen. Lyhyillä valoilla heijastimeton kulkija huomataan vasta viidenkymmenen metrin päästä.

Liikenneonnettomuuksissa kuolee vuosittain yli 2000 koiraa. Onnettomuuden sattuessa koiranomistaja on usein vastuussa mahdollisista vahingoista, etenkin jos koira ei ole kytkettynä. Esimerkiksi pyöräilijä saattaa huomata omistajan, muttei hihnan päässä kulkevaa koiraa.

Pue siis viimeistään nyt koirallesi heijastava kaulapanta tai kiinnitä tavalliseen pantaan loistava valo. Turvallisuuden maksimoimiseksi myös koiran hihnaan voi sujauttaa heijastimen. Lisäksi erityisesti pitkäkarvaisille koirille sopivat heijastinhuivit tai -liivit, sillä heijastava panta voi helposti kadota niiden turkin sekaan.

 

Lähteet: Musti ja Mirri, Lemmikille.com, Liikenneturva

Liity Kuonon
Koiraperheeseen 🐶

Saa sähköpostiisi kuukausittain yhteenveto parhaista koiranhoitoon liittyvistä artikkeleista, liity mukaan arvontoihin ja saa alennuksia koiratuotteista!

Scroll to Top