Kaikille koiraharrastajille rotuun tai karvanlaatuun katsomatta
Search
Close this search box.

Samojedinkoira Helmi hurmaa niin näyttelykehässä kuin sen ulkopuolellakin

Samojedinkoira Helmi on vuoden 2014 aikana voittanut koiranäyttelyissä neljätoista kertaa kauneimman veteraanin tittelin. Helmin näyttelyvuosi huipentui joulukuun alussa järjestetyssä Koira2014-tapahtumassa, jossa se kruunattiin Vuoden Veteraaniksi.

Vaikka näyttelykehässä on kertynyt mainetta ja kunniaa, elää 9-vuotias Helmi kotona aivan tavallista koiran elämää. Helmi pääsee usein metsälenkeille ja temmeltää mielellään samaan perheeseen kuuluvien 4-vuotiaan samojedinkoira Seelan ja 5-vuotiaan japaninpystykorva Rauhan kanssa.

– Helmi on leppoisa ja mukava koira, kaikkien kaveri. Se on koiristamme ehdoton pomo ja kutsummekin sitä leikkisästi kuningattareksi, Helmin omistaja kangasalalainen Susanna Neva kertoo.

Helmi kuva1
Helmi vauhdissa näyttelyssä kesällä 2014.

Neva kasvattaa pienimuotoisesti samojedinkoiria ja japaninpystykorvia kotioloissa kennelnimellä Agrarium. Hänen mukaansa samojedit ovat hiukan rauhallisempia kuin japaninpystykorvat, ja pystykorviksi melko helppoja koulutettavia.

– Samojedit ovat sydämellisiä ja seurallisia koiria. Ne ovat rauhallisia, mutta silti aina valmiita menoon ja touhuamiseen. Ne ovat myös tasapainoisia ja hyväluonteisia koiria eivätkä esimerkiksi juurikaan hauku, Neva kuvailee.

Koirat ovat Nevan perheessä kokonaisvaltaisia perheenjäseniä. Neva uskoo, että koirat pysyvät onnellisina, kun saavat olla koko ajan mukana arjen touhuissa, esimerkiksi käpertyä iltaisin katselemaan telkkaria sohvalle yhdessä ihmisten kanssa.

Näyttelyissä pärjääminen ei ole tärkeintä.

– Koiran tulee ensisijaisesti olla koira ja perheenjäsen, ne eivät ole näyttelyesineitä. Mielestäni koirien tulee olla omistajilleen aina yhtä kauniita ja tärkeitä, pärjäävätpä ne näyttelyissä tai eivät.

Helmin huikea menestys näyttelykehissä on kuitenkin tietysti ilahduttanut omistajaa. Neva on häkeltynyt ja otettu Helmin Vuoden Veteraani -tittelistä.

Vuoden Veteraani on yksi Koiramme-lehden vuosittain myöntämistä palkinnoista, joka perustuu kuluneen vuoden näyttelymenestymiseen. Koiramme-lehti palkitsee vuosittain myös Vuoden Näyttelykoiran ja Vuoden Kasvattajan.

Helmi kuva2
Helmi ja Susanna Neva saivat upean pokaalin Koira2014-tapahtumassa Vuoden Veteraani -tittelin kunniaksi.

Nevan mielestä koiranäyttelyissä käyminen on hyvä harrastus, kunhan koirakin nauttii ja sen hyvinvoinnista huolehditaan.

– Helmi tykkää näyttelyissä käymisestä hullun paljon. Se on aina tohkeissaan ja hihkuu innoissaan, kun saavumme näyttelypaikalle. Se on myös itselle hyvä harrastus, sillä näyttelyissä tapaa hyviä ystäviä, tuttavia ja toisia kasvattajia.

Helmi on käynyt näyttelykehissä pennusta asti, mutta menestymistä alkoi kertyä vasta sen täytettyä neljä vuotta. Siitä lähtien Helmi on sijoittunut Suomen Samojedinkoirayhdistyksen järjestämissä kilpailuissa kärkisijoille ja muitakin palkintoja se on voittanut roppakaupalla.

– Ihmiset ovat hätähousuja. Jos koira ei ala pärjätä heti yhdeksän kuukautta täytettyään, aletaan luovuttaa. Pitää malttaa antaa aikaa, Neva sanoo.

Helmi on kierrellyt näyttelykehiä ympäri Suomea ja toisinaan myös ulkomailla, esimerkiksi Pohjoismaiden Voittaja -näyttelyssä Norjassa viime marraskuussa.

Helmi on myös käynyt arvosteltavana kaikilla suomalaisilla samojedin kasvattajatuomareilla. Neva kertoo, että näiltä tuomareilta saatu tunnustus lämmittää erityisen paljon. Yksi mieleenpainuvimmista arvosteluista on ollut se, kun ulkomuototuomari Tuula Pratt kuvaili Helmiä sanoin ”se on kuin koru”.

Takana on menestyksekäs näyttelyvuosi, mutta vielä ei energisen ja leikkisän Helmin ole aika jäädä eläkkeelle.

– Helmi on saavuttanut oikeastaan kaiken, mitä koira näyttelyissä voi. Ensi vuonna emme käy näyttelyissä yhtä paljoa kuin tänä vuonna, mutta Helmi nähdään kuitenkin varmasti vielä useasti näyttelykehässä, sillä se rakastaa touhua niin paljon, Neva lupaa.

Teksti: Niina Kinnunen
Kansikuva: Susanna Neva, muut kuvat: Petri Örling, PASADA KY

Liity Kuonon
Koiraperheeseen 🐶

Saa sähköpostiisi kuukausittain yhteenveto parhaista koiranhoitoon liittyvistä artikkeleista, liity mukaan arvontoihin ja saa alennuksia koiratuotteista!

Scroll to Top