Maailmanvoittajanäyttelyssä järjestettiin hauskoja näytöksiä agilitystä koirakeilaukseen. Kuono kävi tutustumassa doboon, jatkuvasti suosiotaan kasvattavaan koiraharrastuslajiin.
Messukeskuksen ykköshallin permanto täyttyy erikokoisista ja -värisistä suipoista palloista. Niiden seassa pyörii niin ikään erikokoisia ja -rotuisia koiria, jotka järjestävät nyt yleisölle dobonäytöksen koirakoulu Kompassin ohjaajien kanssa.
Dobo on Suomessa muutama vuosi sitten kehitetty koiraharrastuslaji, jossa ohjaaja ja koira tekevät yhdessä harjoituksia ovaalin muotoisilla palloilla.
Pallot saavat kuitenkin odottaa hetken, sillä ensin lämmitellään. Ohjaajat seisovat haara-asennossa, ja koirat pujottelevat jalkojen välistä tottuneesti. Pörröturkkinen sheltti ei innostuksissaan malta olla haukkumatta. Juontaja kertoo, että ennen doboa on hyvä tehdä vaikkapa 15 minuutin pituinen kävelylenkki ja käydä sitten läpi lämmittelyliikkeitä, jotta koiran keskivartalon lihakset olisivat valmiita treeniin.
Rankka laji aloitetaan varovasti
Sitten doboillaan! Koirakoulu Kompassin ohjaajat käyvät lavalla läpi erilaisia liikkeitä musiikin soidessa. Dobo-harjoituksissa myös ohjaajat pääsevät tosissaan töihin: Kompassilaiset tekevät miesten punnerruksia samalla, kun koirat seisovat heidän edessään etutassut tasapainotyynyllä.
Doboilu näyttää sujuvan Kompassin väeltä helposti ja vaivattomasti. Esitystä juontava ohjaaja kuitenkin vakuuttaa, että treenaus saattaa näyttää helpolta, mutta on yllättävän rankkaa.
Pallot saavat kyytiä, kun koirat nostavat etutassunsa niitä vasten ja pyörittävät palloja eteenpäin. Ohjaajatkin pääsevät istumaan mukavannäköisten dobopallojen päälle, ja koirat hyppivät heidän ilmaan kohotettujen jalkojensa yli uudelleen ja uudelleen. Lopulta koiratkin nousevat palloille ja tasapainoilevat taitavasti niiden päällä.
– Kun koira tutustutetaan ensimmäistä kertaa doboon, se houkutellaan namin avulla astumaan pallolle. Jotkut koirat arastelevat ensin, toiset tulevat heti pallon päälle. Suurin virhe, minkä dobossa voi tehdä, on pakottaminen ja liian pitkä treeniaika, kertoo Kompassin koulutusohjaaja Wilma Levonmaa.
Hyödyllistä sekä kotikoiralle että huipputreenaajalle
Dobo kehittää sekä ohjaajan että koiran liikkuvuutta, kehonhallintaa, lihaskuntoa ja tasapainoa. Se tehoaa erityisesti koiran syviin lihaksiin. Ne ovat lihaksia, joiden tehtävä on tukea koiraa jo ennakoivasti sen liikkuessa. Syvät lihakset aktivoituvat hitaissa liikkeissä ja tasapainoilussa, ja niiden treenaaminen on erityisen tärkeää myös muita lajeja, kuten agilitya, harrastaville koirille.
Lisäksi dobo vahvistaa ohjaajan ja koiran välistä suhdetta. Tämän todella huomaa Messukeskuksen hallissa: jokainen lavalla oleva koira tapittaa ohjaajaansa tiiviisti silmiin ja on selvästi innoissaan tehtävistä.
– Doboa voivat harrastaa eri-ikäiset ohjaajat ja koirat. Harjoittelu on fyysisesti rankkaa koiralle, ja alkuun pallon päällä treenataan enintään 15 minuuttia, sanoo Levonmaa.
Lopuksi Kompassin ohjaajat näyttävät, miten koiran kehoa voi venytellä dobopallon avulla. Dobo on siis todellinen lihastreeni alusta loppuun saakka.
Tärkeintä on hauskanpito
Doboa voi harrastaa kotona, sillä pallot ja ohjekirjan voi tilata netistä. Koirakoulu Kompassi järjestää kuitenkin myös dobokursseja ympäri Suomen. Laji onkin kasvattanut suosiotaan niin, että kurssille haikailevien kannattaa olla aikaisin liikkeellä.
Messuhallin yleisö seuraa iloista esitystä hyvillä mielin. Doboa katsoessa ei voi olla hymyilemättä. Tätä lajia ei harrasteta ryppy otsassa vaan iloisin mielin. Hallissa soi Daft Punkin hitti Get Lucky, eikä belgianpaimenkoiran ohjaaja malta olla tanssahtelematta liikkeiden välillä.
Levonmaakin osaa heti kertoa, miksi laji innostaa häntä.
– Parasta dobossa on se, että omistaja voi tehdä yhdessä koiran kanssa jotain hauskaa ja fyysisesti hyödyllistä. Paineita tässä lajissa ei todellakaan ole!
Teksti ja kuvat: Eveliina Linkoheimo